SZÉPSÉG

Fedezd fel az Aloe vera szépítő kincseit!

Szerző:
Szabó Anna
Miközben ellensúlyozza a stressz hatásait, az Aloe vera képes feltölteni bőrödet csupa jótékony hatóanyaggal. Így a végeredmény valóban ragyogó és feszes lesz, mintha valami luxus krémcsodát használtál volna!

Sok más természetes gyógyszerrel és gyógynövénnyel ellentétben az Aloe vera nemcsak a külső-belső egészségi problémákon segít, hanem a bőr ápolására is szolgál. Testünknek e legnagyobb kiterjedésű érzékszerve felnőtteknél közel két négyzetméternyi területű, és egyrészt védelmet nyújt, másrészt jelzőrendszerként működik. Ebből az okból bőrünk ugyanolyan figyelmet érdemel, mint testünk többi része.

1984-ben az észak-texasi kutató laboratórium élettanprofesszorának és igazgatójának, Ivan E. Danhofnak sikerült bebizonyítania, hogy az Aloe vera gél használata a petyhüdt bőrnél kollagéntermelő sejtek (fibroblasztok) képzését a normális sejtmegújuláshoz képest hat-nyolcszorosára növeli. És éppen a kollagénnek van döntő befolyása a bőr rugalmasságára és simaságára. Danhof ezenkívül arra is rájött, hogy a gél háromszor-négyszer gyorsabban hatol a bőrbe, mint a tiszta víz, és emiatt sokkal gyorsabban látja el nedvességgel.

 

Az aloé mint „szépségszérum”

Az aloé tehát igazi „szépségelixír”. Mindazonáltal van két tulajdonsága, melyeket a kozmetikai felhasználásnál figyelembe kell venni:
• Nincs benne zsír, így olajat kell hozzáadni, hogy összetevői a bőrbe jussanak.
• Hatóanyagai megváltoznak, ha levegővel kerülnek kapcsolatba. Ha az aloét egyszeri használaton túl kozmetikai kezelésre kívánjuk használni, akkor adalékokkal kell tartósítani.

 

 

A kozmetikai önkezelés

Az Aloé „divatos” – a belőle készült kozmetikumok kínálata mostanra már szinte áttekinthetetlen. A legtöbb esetben azonban csakis a reklám céljából áll ott a gyógynövény neve – a tényleges aloéarány eközben nulla körül mozog. Nem vitás, hogy csak kevés gyártó van, aki minőségi Aloe vera kozmetikumokat kínál. Ezektől a gyártóktól általában friss aloélevelet is beszerezhetünk. Termékeik alapját az egyébként szokásos vízrész helyett tiszta aloélé képezi. Ásványolajok helyett növényi olajokat használnak, és a tartósításhoz szükséges adalékokat a minimumra szorítják.

 

Színtiszta bőrápolás

Ha nem vagyunk teljesen biztosak, hogy egy termék megfelel-e a magas minőségi elvárásoknak, használjunk friss levelet, ha


• naponta szeretnénk ápolni a bőrünket,
• kevés időnk van saját kozmetikai termékeket kikeverni és előállítani,
• tartunk a saját kozmetikumok előállításának munkaigényességétől,
• olyan kozmetikumokra van szükségünk, amely belülről is hat,
• természetes ápolószert keresünk,
• problémás a bőrünk,
• bőrbetegségben szenvedünk,
• könnyen végezhető, nem bonyolult, de hatásos bőrápolásra vágyunk.

 

 

Saját készítésű Aloe vera kozmetikum

A következő hozzávalókra van szükség, ha a bőrünket még saját készítésű Aloe vera kozmetikummal is kényeztetni szeretnénk:
• friss aloélevél,
• növényi olajok,
• Aloe vera lé,
• Illóolajok,
• szpagirikus aloékivonat (patikából),
• avokádó, természetes tisztaságú méz, Himalája-só, gyógy- és agyagföld (patikából, bioboltból).

Nem ajánlatos a saját készítésű aloékozmetikumot tartósítani, mert az alkohol és a melegítés szinte teljesen tönkreteszik a bőrre ható anyagokat. Ezenkívül a hozzáadott anyagok irritációt vagy allergiás reakciókat válthatnak ki, melyet aztán igazságtalanul az aloé számlájára írnak.

 

A friss Aloe vera levél

Egy friss növénylevél négy hétig áll el – függetlenül attól, hogy felvágtuk-e vagy nem. Csomagoljuk selyempapírba vagy konyhai krepp-papírba, és tartsuk száraz helyen, szobahőmérsékleten. Egy aloélevél nagyjából 20 kezelésre elég. Felvágásnál az első szelésnél folyik ki a legtöbb aloin, úgyhogy a további használatok során már alig folyik keserűanyag a héjból. Mivel azonban a vágási felületen minden vágás után védő filmréteg képződik, minden új szeletnél fel kell „áldozni” egy vékony csíkot, hogy hozzáférjünk a gélhez.

 

Természetesen tiszta növényi olajok

Mivel maga az Aloe vera nem tartalmaz zsírt, olyan zsírsavakra van szükségünk, melyek az aloé hatóanyagait a bőrbe és a bőr alá juttatják. A zsírok azonban nem egyformák. Mivel az aloé egyik kiváló tulajdonsága, hogy a bőrt minden anyag számára befogadóvá teszi, fontos, hogy minőségi olajat használjunk. Optimálisak a hidegen sajtolt olajok, melyeket elkülönített alkotókból állítanak elő. A következő olajokat általában az egész termésből készítik: csipkebogyó, bojtorjánmag, homoktövis, feketeszezám. Az olajok ellenőrzött biológiai termesztésű növényekből származzanak, és 100 százalékig természetes állapotban legyenek.

Vigyázat: a csipkebogyó- és a homoktövisolajnak élénk piros színe van. Mindkét olaj nagyon hatékony, és minden bőrtípusra alkalmas, ugyanakkor kissé problémás lehet a használatuk, mivel foltot hagynak a ruhán és a törülközőkön. Ezeket az olajokat ezért csak maszknak használjuk, nappali bőrápoláshoz ne. Mindemellett neme gyedül az olaj minőségén múlik, hogy teljesen ki tudja-e bontakoztatni a hatását. Az olajnak illenie kell az adott bőrtípushoz és az aktuális problémához.

 

A bőr ápolása

Normál, zsíros, száraz vagy érett bőr? Az Aloe vera ellensúlyozó és harmonizáló hatású minden bőrtípusnál. Nem tesz különbséget nappali és éjszakai ápolás vagy női és férfibőr között. Az Aloe vera a bőrhöz igazodik, és mint ilyen, kiegyensúlyozó hatású. Ez magyarul azt jelenti, hogy a száraz bőr nedvességet kap, a zsíros bőr sima lesz. Egy megfelelő olaj hozzáadásával speciális bőrproblémánk kezelésekor még külön hangsúlyt is fektethetünk rá.
Mindegy azonban, hogy az arcról, a szemek körüli érzékeny területről vagy a testről van-e szó – mindig a következő, egyszerű séma szerint járjunk el: csepegtessünk pár csepp olajat egy darabka friss levélre, és masszírozzuk meg a géles oldalával többször finoman a „problémás helyeket”.

 

Arc, nyak és dekoltázs

Ahhoz, hogy az aloé hatóanyagai akadálytalanul behatolhassanak a bőrbe, a kezelés előtt tisztítsuk meg vízzel és alkoholmentes lemosótejjel. Az Aloe vera és az alkohol ugyanis nem bírják egymást, mivel az alkohol felbontja az aloé poliszacahidjait, amelyek szállítómolekulaként szolgálnak.

 

 

 

Tisztítás és alapápolás

Ha magunk szeretnénk előállítani arctejet, keverjünk össze 200 milliliter Aloe vera gélt 80 milliliter búzacsíraolajjal és egy csepp citrom illóolajjal. Kenjük a tejet a bőrre, és bőséges langyos vízzel mossuk le, vagy kozmetikai kendővel távolítsuk el. Ezután húzzunk végig egy darabka aloélevelet finom mozdulatokkal az arcon, a nyakon és a dekoltázson. Azonnal kialakul egy gélréteg, mely enyhe összehúzó érzést kelt, és védő filmréteget hoz létre.

Tegyünk három-öt cseppet a kiválasztott olajból a kezelt bőrre, hogy az aloé aktív hatóanyagai mélyen átjárhassák az összes bőrréteget. Hagyjuk a keveréket három-öt percig hatni. Ha közben pihenni szeretnénk, takarózzunk be. Az aloéréteg ugyanis hűti a bőrt – esetleg fázhatunk. Ezután tegyünk megint körülbelül öt csepp olajat a kezünkre, és kenjük be vele az arcunkat, a nyakunkat és a dekoltázst. Már most érezzük, hogy frissebb tapintású a bőrünk, és szabadabban lélegzik. A beszívódó olajnak tápláló és védő hatása van – a bőr valóban „telítettnek” érződik. Ilyen módon ápoljuk a bőrünket reggel és este. Problémás bőr, gyulladások és ekcémára való hajlam esetén naponta háromszor ismételjük a kezelést. (Előtte mindig tisztítsuk meg a bőrt.) Emellett ajánlatos naponta kétszer 20 milliliter aloélét meginni, hogy belülről is támogassuk a gyógyulási folyamatot, míg a bőrünk rendbe nem jön.

 

A szem környéke

A szem körüli finom bőrhöz is alkalmas a friss levéllel való kezelés.
Cseppentsünk két-három csepp mogyoróolajat két géldarabra. Tegyük őket csukott szemhéjainkra, és hagyjuk az egészet körülbelül három percig hatni. A maradékot a középső ujjunkkal finoman paskoljuk be a bőrbe.

 

Karikás szem

Ugyanígy kezelhetjük a szem körüli sötét karikákat. Ha a géldarabokat a hatóidő után eltávolítjuk, dörzsöljük be velük mindjárt a „szarkalábakat” is. A ráncocskákat így belülről kipárnázzuk, és kevésbé lesznek láthatóak. A friss levélgél helyett egy kis tiszta Aloe vera lét vagy arcvizet két vattakorongra tesszük, és ezeket két perce a csukott szemhéjainkra vagy a szemünk alatti területre helyezzük.

 

A fejbőr és a haj

Sampont házilag készíteni nagyon költséges, ráadásul az üzletekben valóban jó aloésamponok kaphatók. Ha hajlamosak vagyunk a fejbőr ekcémájára, hajhullásra vagy korpásodásra, a saját készítésű aloés hajpakolás segíthet.

Szedjük ki egy friss levélszelet géljét, és tegyük tálkába. Tegyünk hozzá annyi természetes tisztaságú mézet, hogy a keverék villával jól elkeverhető legyen, és krémes habot kapjunk. Masszírozzuk a habot a hajunkba és a fejbőrünkbe. Hagyjuk az egészet tíz percig hatni. Utána öblítsünk le mindent alaposan langyos vízzel, és mossuk meg a hajunkat pH-semleges természetes alapú samponnal.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL