GASZTRO

Tojással kapcsolatos hiedelmek, szokások, hagyományok, és történetek

Szerző:
Szabó Anna
A tojás nem csak ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka, de az egyik legrégebbi szimbóluma is, amelyhez számos hiedelem, szokás és hagyomány tarozik...

Napjainkban hazánkban a tészta az egyik legkedveltebb élelmiszer, azonban kevesen tudják, hogy a tojásnak köszönhetően tápanyagban gazdag tojásos tészta kiválóan illeszkedik a mai egészségorientált trendekbe.

 

A tojás a termékenység, a teremtés, az újjászületés legősibb jelképe.



 Nemcsak Európában, de Ázsiában is ezekkel a fogalmakkal hozzák kapcsolatba. Sok természeti nép teremtésmítoszában szerepel a tojás, egyes kultúrákban nemcsak az istenek születtek tojásból, de a halottak mellé is temették, a lélek újjászületését jelképezve.
A kereszténységben a feltámadás szimbóluma is.



A nem keresztény kultúrákban nem egy vallás a világegyetem teremtését is egy mitikus világtojásból képzeli el levezetni, mint például a hinduk, az egyiptomiak, a föníciaiak vagy a finnek (Kalevala) mítoszai.

"Tojáshéj alsó feléből idelent az anyaföld lett,
  Tojáshéj felső feléből magos mennybolt lett odafent,
  Sárgájából a tojásnak sziporkázó nap született,
  Fehérjéből a tojásnak halvány hold keletkezett,
  Tojás tarka foltjaiból csupa csillag lett az égen,
  Tojás fekete foltjából felleg lett a levegőn."

(Kalevala, Rácz István fordítása)

A tojást mint az élet, újjászületés, termékenység szimbólumát az ősi egyiptomiak, skandinávok, balkáni népek, halottjaik mellé helyezték a sírba.



Ásatások során a Kárpát-medencében is tártak fel ilyen pogány avar sírokat.
A tojás kultusza, és a hozzá kötődő hagyományok többek között a tavasz eseményeihez kapcsolódtak, például vetéskor elhelyezték a barázdában, hogy ne érje jégverés és bő legyen a termés, vagy az állatok almába tették a szaporulat elősegítésére, a húsvéti tojásról pedig úgy vélték, hogy minden bajtól megvéd, és boldogságot hoz a házhoz.

Régen a csecsemők első fürdővizébe is tojást ütöttek, s a lakodalomban pedig az új asszonyt tojásra léptették, vagy a széke alá gurítottak tojást, hogy szapora legyen.



Kolombusz tojása:
 
A történet főszereplője Kolombusz Kristóf, Amerika felfedezője, aki egy heves vita során azt állította, hogy meg tud állítani a hegyén egy tojást! Hogy bizonyítsa is ezt az állítást, nyomban oda is csapta az asztalra a tojást a hegyével, és az így meg is állt!

Fabergé-tojások:

 A világ leghíresebb tojásai a Fabergé-tojások.
A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte Peter Carl Fabergé, az Oroszországban élő francia aranyműves. Faberge tizenegy éven át készítette az első darabot, s a későbbiekben műhely elsődleges munkája is ez lett; gyakran több mint egy évig dolgoztak egy-egy művön. Minden kis ajándék tojást mintázott és valami meglepetést rejtett.

Tojásgörgető játék:

 A Fehér Házban 1878 óta divat a tojásgörgető játék, de máshol is megtalálható szokás a tojások összeütögetése. Ha nem törik össze a játék folyamán, az szerencsét jelent. A Fehér Ház kertjében minden húsvét hétfőn megrendezik az amerikai gyerekek és szülők körében népszerű tojásgörgetést és tojásvadászatot.



Forrás: Well Reklám és PR Ügynökség




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL