UTAZÁS

Tényleg skótok a skótok?

Szerző:
Szabó Anna
Már régen nem a fukarságukról híresek, sőt, nagyon is kedves, vendégszerető nép. A lelküket is kiteszik, hogy mi - külföldiek - jól érezzük magunkat Skóciában. Érdemes tehát a skót szíveslátást személyesen is megtapasztalni. Gyere velünk, próbáljuk ki!

 

Az angolul tanulók London helyett itt is gyakorolhatják a nyelvet. Skócia azoknak is ajánlható, akik többre vágynak, minthogy egy tengerparton sütkérezzenek tíz napon át.

Skócia az Egyesült Királyság része, óriási önállósággal. Területe kb. egyharmada Nagy-Britanniának. Kb. 790 sziget tartozik hozzá, amelyek közül nagyon sok lakatlan. A nagyobb tavak száma 40. Az ország nagyjából két jól megkülönböztethető részre tagozódik. Délen a Lowland enyhén dombos vidéke, északon pedig a Highland, a skót felföld. A közbiztonság a nagyvárosokban is jó. Vidéken tökéletes. Skóciában található az Egyesült Királyság legmagasabb pontja, a Ben Nevis – 1356 méter magas.



Skót vidék

Ami azonnal szembetűnik, az a tiszta, rendezett táj. A skótok nagyon vigyáznak a környezetükre. A hatalmas mezőkön 10 millió birka legelészik. Kétszer annyi, mint ahányan a skótok vannak. Az élő fűnyíróknak bőven jut táplálék. Mivel fontos ismerni a vérvonalat, tudni, hogy melyik apától származnak az utódok, elmés megoldást találtak ki. A kosok hasára festéket tartalmazó párnácskát kötnek. Utána csak azt kell figyelni, hogy e vemhes birkának milyen színű a háta.



Skót kockák

Pár éve világszerte nagy divat lett a skót kockás. Még fenyőfadíszt is készítenek ilyen mintával. A színes kockás szövetből (tartan) készült viselet mindennapos volt a Highlanden (Skócia északi részén). Eredetileg egyetlen vég anyagot borítottak a testükre, a skót szoknya, a kilt csak a 18. században vált általánossá. Körülbelül hét méter anyagból készítik, az elején és a végén lévő fél-fél méter kivételével berakják. Olyan ügyesen, hogy a rakott részen is kiadja az eredeti kockás mintát. Nemzeti viseletüket előszeretettel hordják ünnepi alkalmakkor egyetemi diplomaosztón éppúgy, mint esküvőn.



Skót dudások

Errefelé általában dudaszóra vonulnak, mulatnak, táncolnak. Sokszor nem csak férfiak fújják. Az évente megrendezett Highlandi Játékokon a helyi dudások és táncosok is összemérik tudásukat.



Skót whisky 

Nemzeti italuk. A Scotchot az élet vizének is szokták nevezni. Ezzel a jelzővel nem is járnak messze az igazságtól. A whiskyhez ugyanis mindenhol a környezetszennyezéstől megkímélt, tiszta források vizét használják fel. A lepárlókba beengedik a kíváncsi turistát is, hogy láthassa: miből és hogyan készül a híres ital. Habár receptje egyáltalán nem titkos, sehol másutt a világon nem képesek ugyanilyet készíteni. Árpából és vízből  élesztő segítségével  állítják elő, és hosszú évekig tölgyfahordókban érlelik. Adót csak a palackozás után kell fizetni. A Glengoyne lepárló például olyan hordókba tölti a nedűt, amelyben előzőleg sherryt tartottak. Így a whisky egészen különleges ízű lesz. Az egy párlatból nyert whiskyt malt whiskynek nevezik. Ez a skót konyak. A blended whisky többféle keverékéből készül.


Glenturret Skócia legrégebbi lepárlója. 1775-ben alapították. Itt „dolgozott" több mint 20 évig Towser, a cég macskája. 28 899 egeret fogott meg éltében, és a teljesítményével bekerült a Guinness rekordok könyvébe. Utódja Amber névre hallgat. 


Skót kastélyok

Meglátogatásukat különösen a romantika és a történelem szerelmeseinek ajánljuk. Az épületek között van zordon, kísértetjárta, de kellemes, lakályos, minden kényelemmel felszerelt is. A tulajdonosok általában hosszú évszázadokra tudják visszavezetni családfájukat. Gyakran a kastélyok még használatban lévő szobái is megtekinthetők. 



Az elégedett intéző

A kastélyok életét Skóciában adminisztrátorok irányítják. Általában volt katonatisztek, akik könnyen, gyorsan oldják meg a szervezési feladatokat, ügyesen bánnak a turistákkal. Az 54 éves Rowland Nurick a Scone-palota adminisztrátora (intézője). Majd' negyedszázadot szolgált a Királyi Haditengerészetnél, mielőtt megpályázta az állást. Ő irányítja a személyzet munkáját, intézi a pénzügyeket, foglalkozik a turistákkal, jelen van az alkalmi rendezvényeken. 

Naponta jár be a két mérföldre lévő Kinrossieból, ahol kis házban él feleségével és három fiával. A kastélyban apartmanja van. Rendszerint reggel nyolcra érkezik, és először a kertészek munkáját ellenőrzi. Átveszi a leveleket, köszönti a kastélyban dolgozó idegenvezetőket, megnézi, hogy minden rendben van-e a vendégek fogadására. Napközben végzi a papírmunkát. A ház ügyeit általában Lady Mansfielddel beszéli meg. Gyakran napjában többször is találkoznak. 

Mr. Nurick keze alatt hatvanan dolgoznak, sokuk csak részmunkaidőben. A lord hat privát alkalmazottjának nem ő a főnöke. Mr. Nurick imádja foglalkozását menőnek számít Nagy-Britanniában. Nagyon büszke Skóciára, a palotára, szereti a történelmet, a régi épületeket, és úgy érzi, tökéletesen megtalálta számítását. Az adminisztrátor és az alkalmazottak családi, tartanból készült ruhákat hordanak. A tartan neve Ancient Murray of Tullibardine.


Egy kis kedvcsináló

Stirling vára a skót királyság „katonai kulcsa" volt a középkorban. Az uralta Skóciát, aki markában tartotta a vár kulcsát. Ennek bizonyítéka, hogy hét csata zajlott a közelben. Gyakran megfordultak a várban a Stuartdinasztia tagjai.


A Scone-palotát Lord Mansfield családja 400 éve mondhatja magáénak. Itt koronázták a skót királyokat. A könyvtárszoba üveges vitrinjeiben porcelángyűjtemény csillog, amelynek darabjai Európa leghíresebb manufaktúráiból és Kínából kerültek a palotába. Az előszobában gyönyörű, porcelánnak tűnő vázák, amelyek valójában papírmaséból vannak. A múlt században két évig lázas építkezés folyt az épületben. A tulajdonosok Viktória királynő látogatására készültek. Az uralkodó meg is érkezett, és egyetlen napig maradt. Szobáját érintetlenül hagyták, és még ma is megtekinthető. II. Erzsébeten és az anyakirálynőn kívül ellátogatott ide például Margaret Thatcher (egykori) miniszterelnök és a japán császár is.
A palota nemcsak a turisták előtt áll nyitva. Termei konferencia, bankett, esküvő céljára is bérelhetők.


- A Glamis kastélyt Sir Lyon 1372-ben kapta a királytól. Négy év múlva a nemes úr elvette az uralkodó lányát, Joannát. A fenséges rokonság miatt gyakori vendégek voltak a koronás fők Glamisben. Az anyakirály itt töltötte gyerekkorát, és itt szülte második lányát, Margit hercegnőt.


A nappali szobát ma is használja a Strathmore család. Ők a mostani tulajdonosok. Az asztalokon képek a családtagokról, a falakon pedig az ősök portréi láthatók. Amikor az anyakirálynő leánykori nevén Lady Elizabeth Bowes Lyon férjhez ment a yorki herceghez, és bekerült a Windsor-családba, anyja, Cecília grófnő három szobát átalakíttatott a fiataloknak. A magyarok számára érdekes, hogy az egyik szoba falán László Fülöp festményének másolata függ. Még yorki hercegnő korában festette meg a későbbi anyakirálynőt.


Amit fontos tudnod

Skóciába a leggyorsabban repülővel lehet eljutni. A szállás a jobb hotelokban elég drága. Viszont jóval olcsóbb a bed and breakfast (ágy és reggeli) szállás. Magánháznál félpanzióval szinte a feléből kijöhetsz, mintha vagyonokat költenél a szállodára. A legolcsóbb szállást a karavánparkok kínálják. Itt ugyan csak szállást adnak, viszont felszerelt konyha vár a vendégekre. Enni betérhetsz valamelyik gyorsétterembe is, vagy a pubokba. Az adagok általában bőségesek. Az éttermek árai borsosak. Még valami: ha Skóciába mész, ne indulj el sehova esernyő vagy esőkabát nélkül!





Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL