UTAZÁS

Kirándulás menyasszonyokkal

Szerző:
Szabó Anna
Igen, mi olyanok vagyunk, hogy akármikor könnyedén indulunk egy kis kirándulásra. Hiszen jó ha tudod, nem kell ahhoz messzire menni, hogy szép dolgokat, szép helyeket láss! Csak indulj neki, fogd a térképet és az útikönyvet, és már mehetsz is!
Legutóbbi utunk a Jászságba vezetett. A Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elterülő táj igazi alföldi, tanyás világ. Talán nincs tele olyan nevezetességekkel, mint hegységeink, de igazán vétek lenne kihagyni. Legalábbis mi erre jutottunk!

Az út először lankás dombokon vezet, aztán a táj hirtelen kilapul. Itt már lépten-nyomon gémeskutakat láthatunk, tanyák vannak az út mellett. Hamisítatlan Petőfi-féle táj. Hangulatos, nyugodt, lenyűgöző. A falvak rendezettek, kedvesek.
Jászberény szombat délután. Egymást érik az esküvői menetek, ha nem találnánk elég hangulatosnak a várost amúgy is, akkor ez különösen feldobna minket. Van itt motoros esküvő, meg sok koszorúslányos esküvő. Aztán elvesztjük a fonalat – nem tudjuk már számon tartani a sok menyasszonyt!

Kultúrára éhezünk: keressük meg a Jász múzeumot. Nem egy hasonló intézményben jártunk már, de ez igazán kellemes csalódás. Méltán volt néhány évvel ezelőtt az Év múzeuma. Részletesen és érdekesen mutatja be a térség történetét és néprajzát. Kötekedő jellegű kérdéseinkre is gyorsan választ kapunk. Igazi élmény. Különösen Lehel kürtje tesz ránk nagy hatást. Lehel kürtje ugyanis a jászok összetartásának évezredes jelképe, és itt van kiállítva. Ha másért nem is, már csak ezért is érdemes lenne ide látogatni! Nem mindennap láthatunk olyan zeneszerszámot, amivel ezer éve egy császárt sújtottak halálra.

A városközpontban semmiképpen ne hagyd ki a sétát sem, nézd meg a Margit-szigetet a Zagyván, a gyönyörű épületeket és Dériné emléktábláját. Hiszen ő is a város szülötte! Ezek után már csak egy finom ebéd hiányzik, de ennek sem leszel híján!


Kis templom a kertben

Következő állomásunk Jánoshida. Neve könnyen megjegyezhető, hiszen III. Béla királyunk itt alapított premontrei kolostorának Keresztelő Szent János volt a védőszentje, róla, és a folyón átvezető hídról kapta nevét a falu. A kolostor mellé épült románkori templomot később barokk stílusban átépítették, de a rekonstrukció több román stílusú részletet feltárt. A gyönyörű kert közepén álló kis fehér templom igazi, bensőséges hitről mesél.


Barackok az út mellett

Kirándulásunk utolsó állomása Cegléd, ahol újabb esküvőkbe futunk. A belváros mindhárom templomában zajlik egy, úgy tűnik, ezen a környéken igazán kitört a családalapítási láz! Már esteledik, talán ezért sem ragad magával a város annyira, mint Jászberény. De azért lenyűgözve állunk a Hild József által tervezett hatalmas református templom előtt. Kicsit furcsa egy ekkora templom ilyen kis térben, de ettől még nagyon szép. Bár kissé katolikusnak tűnik.
Nem hagyjuk ki a híres ceglédi barackot sem! Igazán isteni élmény! 

{KIRALYLANY}
Tarts legközelebb is velünk belföldi barangolásainkon!
Ígérjük, hogy nem száraz útikönyvet, hanem színes, szubjektív élménybeszámolót olvashatsz majd!
Hamarosan újra jelentkezünk!


Keress szállást itt>>
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL