REJTÉLY-MISZTIKA

Szellemvonatok Eurázsiában

Szerző:
Szabó Anna
Annyi fura és misztikus jelenség van Kelet-Európában, de amiről a lekevesebbet tudunk, azok a szellemvonatok. Persze a vasúti hivatalnokok nem veszik szívesen az ilyesmiről szóló híreket, és ezért aztán információt sem adnak.

Szellemvonat annyi jár fel-alá Oroszországban, hogy már a Moszkvai Állami Egyetem tudósai is foglalkoznak velük.

Gogol koponyája

A legnevezetesebb eseteket Nyikolaj A. Cserkaskin újságíró gyűjtötte össze. Legalább tizenöt évet töltött el az életéből a gyűjtögetéssel.
Történetei közül az egyik leghátborzongatóbb a híres író, Gogol hiányzó koponyájáról szól.

Gogol Ukrajnában született, 1809-ben, és ott is nőtt fel, a családi birtokon.
A család eredeti neve Janovszkij volt, de a nagyapja a régi kozák őseire való tekintettel vette föl a Gogol nevet. Gogol aztán 1852-ben meghalt (addigra már őrült volt), és a moszkvai Szent Dániel kolostor temetőjében helyezték nyugalomba.

Gogol azt írta egyszer: „A titkos erők általi végzetem, hogy kéz a kézben járjak furcsa hőseimmel, lássam az egész hatalmas életet, ahogyan elsuhan melettem, a mindenki számára látható nevetésen át nézzem, és a senki által nem látható könnyeimen át.”

Gogol élete és halála is tele volt furcsa történésekkel. Élete utolsó éveiben egy zsarnokoskodó pap, Konsztantyinovszkij atya befolyása alá került, és elégette híres regénye, a „Holt lelkek” már megírt folytatását. Ez tíz nappal halála előtt történt. Aztán már nem akart semmiféle élelmet magához venni.
Mindenfélével próbálkoztak, hogy evésre bírják: szeszt öntöttek a fejére, piócákat raktak az orrára. Egyesek arról vannak meggyőződve, hogy élve temették el. A pletykák szerint, amikor a kommunisták feltúrták a temetőt és Gogol sírját is megbontották, az író az oldalán feküdt és a koporsója belülről csúnyán össze volt karmolászva.

Hol lehet a koponya?

1931-ben Gogol földi maradványait áthelyezték a Novogyevicsi temetőbe, mert a kolostorból ifjúsági börtönt csináltak. De amikor az áthelyezéshez kibontották a sírt, a holttest ugyan megvolt, de a feje nem.
Állítólag egy Alekszej Bakrusin nevű fickó tette rá a kezét, ő egyébként is színházi emléktárgyakat gyűjtött; színháztörténeti szakértő volt, és gyűjteményét Moszkva városának adományozta. Állítólag még 1909-ben vette rá a temető őreit, hogy lopják el a koponyát.
Ezek a pletykák eljutottak Janovszkij hadnagyhoz is, Gogol rokonához. Megfenyegette Bakrusint, hogy lelövi, ha nem adja vissza a koponyát. Bakrusin így hát elindult egy rózsafa dobozzal Szevasztopolba. Ott átadta egy olasz hajóskapitánynak, hogy kézbesítse a csomagot.

Az eltünt vonat

1911 tavaszán az olasz hajóskapitány hosszú útra indult. Az öccse pedig, aki egyetemista volt, a barátaival szállt vonatra, kirándulni. Egy nagyon hosszú alagútnál viccből rá akart ijeszteni a barátaira. És ehhez magával vitte Gogol koponyáját. De még mielőtt a vonat beszaladt volna az alagútba, az utasok minden ok nélkül megrémültek. A diák úgy döntött, leugrik a vonatról.
Később aztán azt mesélte a riportereknek, hogy egy furcsa, fehér, nyúlós köd burkolta be hirtelen a vonatot, és az utasok mind halálfélelmet éreztek.
Még azt is megvallotta, hogy elcsórta a rózsafa dobozt a bátyja dolgozószobájából. Ja, és a 106 utasból csak kettőnek sikerült leugrania a vonatról, mielőtt az mozdonyostul, mindenestül eltűnt. Örökre.
Az alagutat megvizsgálták a helyi hatóságok is, de még koromnyomokat sem találtak, amit a mozdony hagyhatott volna. Az alagút bejáratát befalazták, aztán a II. Világháborúban bombatalálat érte.

Hol utazik a furcsa vonat?

Az eltűnt vonat után akkor az olaszok is nyomoztak, mert a három vagonból álló szerelvényt egy Sanetti nevezetű olasz cég bérelte, csupa olasz turista számára. A vonat modellje állítólag még mindig megvan valahol a milánói Vasúti Múzeumban, azzal próbálták akkor rekonstruálni a történteket.
Mexikóban azonban furcsa, régi újságcikkekre bukkantak. Az 1840-es évekből. Az írások szerint a helyi diliházban kezeltek egy darabig pontosan 104 olaszt, akik azt állították, hogy vonattal érkeztek Mexikóba.
Ezek szerint a szellemvonatok nemcsak térben, hanem időben is képesek utazni?
Azóta, hogy abban az alagútban eltűnt az olasz vonat, Gogol koponyája körbeutazta a Földet. Látták Ukrajnában, és 1940-ben, Hitler születésnapja előtt a Führer főhadiszálláshoz vezető titkos síneken. Sőt, azóta látták a La Manche alatt átvezető alagútban is.

1991-ben egy ukrán tudós kivárta, míg feltűnik a szellemvonat, és felugrott rá. Azóta sem látták a fickót.
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL