FÉSZEK

Valósítsd meg az álmod most!

Szerző:
Szabó Anna
Évek óta arról álmodsz, hogy egyszer saját lakásod lesz? Ne várj tovább, ennél jobb alkalmad aligha lesz. Tíz éve nem voltak ugyanis ilyen alacsonyak a lakásárak, és még remek hiteltámogatások is a rendelkezésedre állnak!

 

Az FHB Lakásárindex adatai szerint több mint négy éve csökkennek mérsékelten, de folyamatosan a magyarországi lakásárak, így az idei év első negyedévében 2 százalékkal csökkentek a lakásárak a tavalyihoz képest. Sőt, tíz éve nem voltak olyan alacsonyak a lakásárak, mint most.

A felmérés eredményei szerint az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete ezzel párhuzamosan 2,6%-kal növekedett az év első negyedévében. Ennek eredményeként 2013-ban kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, mint az utóbbi 13 évben bármikor. Az FHB előrejelzései szerint ráadásul idén a jövedelmek emelkedése mellett a lakásárak további lassú csökkenése várható, kedvezőbbé téve a lakásvásárlást.

Az elhatározásod már megvan, de nem gyűlt még össze elegendő pénz a lakásvásárláshoz? Tartasz a hitelfelvételtől? Ne aggódj, napjainkban már árfolyamkockázattól mentes forintalapú lakáshiteleket kínálnak, amelyeknél évekre előre kiszámítható a törlesztés, ráadásul elérhetőek támogatott konstrukciók is.

Legnagyobb segítségedre nem más, mint az állam lehet, amely kamattámogatást biztosít a lakáshiteledhez. Akár 15 millió forintnyi hitelt igényelhetsz így új lakás vásárlásához vagy építéséhez 30 millió forint vételárig vagy költségvetésig. Ha használt lakást vásárolnál, akkor maximum 10 millió forint hitelt kaphatsz 20 millió forintos vételárig. És szintén 10 millió forintig kérhet állami támogatást az, aki a lakását szeretné korszerűsíteni vagy bővíteni, és nem lóg ki a 15 millió forintos költségvetésből.

Az Otthonteremtő hitelnél a felvételt követő öt évig járhat az állami kamattámogatás. Ez idő alatt legalább 6% kamatot kell fizetni, s ha 5 éves kamatperiódust választunk, a teljes támogatott időszakra rögzíthetjük a kamatunkat, így előre kiszámíthatóvá és tervezhetővé válnak a kiadásaink. Öt év eltelte után a kamat már módosulhat, és mértéke attól függ, hogy melyik banknál vettük fel a hitelt. Az FHB Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel igénylése esetén például az ötödik év letelte után a kamat a jelenlegi feltételek szerint 6,75 és 8,75 százalék (a teljes hiteldíjat mutató THM: 6,62-8,46%)* között alakul éves szinten, és ekkor is marad a kiszámíthatóságot biztosító ötéves kamatperiódus. A hitel ráadásul forintalapú, így nem kell félned attól, hogy a hitel törlesztő részletei az árfolyam változása miatt elrugaszkodnak a pénztárcád adta lehetőségektől.

Az Otthonteremtő hitelek kamattámogatása mellett az államtól 3,2 millió forintig vissza nem térítendő támogatást, úgynevezett szocpolt is igényelhetsz, amennyiben a lakásod újépítésű lesz; s már van, vagy a tervezhető közeljövőben szeretnél gyereket. A többféle támogatást érdemes egyazon banknál intézni, mert ezzel jócskán csökkenthető az ügyintézésköltsége, ráadásul az egész folyamat egyszerűbb és rövidebb. Az FHB bankfiókokban például elérhető a lakásépítési támogatás (szocpol) és az állami támogatású hitel, ráadásul megköthető lakásbiztosítás, rendelhető értékbecslés és energetikai tanúsítvány is.

Már csak az a kérdés, hogy mekkora hitelt kaphatsz álmaid otthonának megvásárlásához, felépítéséhez vagy az átalakításhoz? Egyáltalán jogosult vagy a támogatásra? Az FHB honlapján található kalkulátor segítségével néhány kattintással ezt is megtudhatod. Csak meg kell adnod néhány adatot, a hitelnél például azt, hogy mennyi pénzt szánsz a lakásvásárlásra, és mennyibe kerül a lakás. Pár kattintással kikalkulálhatod előzetesen, hogy milyen hitelre számíthatsz, s milyen támogatásokat mivel érhetsz el.

Kamattámogatás jogosultság, további információ »

Szocpol jogosultság, további információ »

* Teljes hiteldíj mutató, THM. A hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez éves százalékban kifejezve. A hitelfelvétel kapcsán az ügyfél összes költségéről nyújt viszonyítási alapot, százalékos formában. A THM mértéke a hatályos jogszabályok alapján, 5 millió Ft összegű és 20 éves futamidejű hitelre került meghatározásra, a 2013. augusztusban érvényes adatok alapján. A THM értéke a feltételek változása esetén módosulhat. A hitel felvételéhez a fedezetül bevont ingatlanra vonatkozóan vagyonbiztosítás megkötése, vagy megléte szükséges.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL