KÖZÉRZET

A 7 legnépszerűbb masszázstípus

Szerző:
Szabó Anna
Manapság az egyik legnehezebb feladat éppen az ellazulás, a kikapcsolódás. Azonban, ha a mindennapi stresszt nem dolgozod fel, hosszú távon állandó társaddá legfeljebb a magas vérnyomás, a kimerültség, a szorongás, a gerinc menti fájdalmak… és társai válhatnak. De hidd el, egy jó masszázs, főként rendszeresítve, mindezt elűzheti!

 

Már egyetlen masszázs is csodákra képes, hát még ha terápiaként alkalmazod. Ugyanis nemcsak az izmokat, a bőrt és vérkeringést frissíti fel, de csodálatos hatással van az idegrendszerre is. Kiválóan ellensúlyozza a stresszre adott válaszreakciókat, feloldja az izmok akaratlan feszülését… A számtalan újfajta masszázs közül valóban nehéz a választás, éppen ezért gyűjtöttük össze a manapság legnépszerűbbeket.

 

Svéd masszázs

Nyugati technikákon alapuló masszázsfajta, a legismertebb módszerek közé tartozik. A klasszikus svédmasszázs az egész testre kiterjed, az izmok, inak és ízületek átdolgozására irányul. Elősegíti a mozgásfunkciók helyes működését, ellazítja a fájdalmasan feszülő, görcsös izmokat. A kezelés masszázságyon történik. A masszázst szabad bőrfelületen végezzük, tehát fürdőruhában vagy fehérneműben, esetleg ruha nélkül, míg a teljes testfelület − a kezelendő terület kivételével − be van takarva.

 

Gyógymasszázs

A gyógymasszázs nyugati masszázsterápia, melynek alapját a svédmasszázs képezi. A különbség abban rejlik, hogy a gyógymasszázs során kimondottan a problémás területet kezeljük. A gyógymasszázs élénkíti a vérkeringést és a sejtek anyagcseréjét, erősíti az immunrendszert, enyhíti az izomfájdalmakat, lazítja, vagy bizonyos esetben erősíti az izmokat. Növeli a teljesítő- és koncentráló-képességet. A kezelés masszázságyon történik. A masszázst szabad bőrfelületen végezzük, tehát fürdőruhában vagy fehérneműben, esetleg ruha nélkül, míg a teljes testfelület − a kezelendő terület kivételével − be van takarva.

 

Lávaköves masszázs

A stressztől meggyötört ember egyik legjobb támasza lehet a lávaköves masszázs. Egyaránt megteremti az egyensúlyt testi, lelki és szellemi szinten, miközben a forró olajos kövek kellemesen kényeztetnek. Ez a masszázs felmelegített szürkés-fekete bazalt kövekkel történik, az akupresszúrás pontokon végighaladva. Alapja, hogy a bazalt kövek sokáig megtartják magas hőmérsékletüket, ezáltal energiájuk és rezgésszámuk is magasabb. A testet először forró olajjal bekenik, majd az energiavonalak mentén elhelyezik a nagyobb köveket, a kisebbekkel pedig végigmasszírozzák a testet.


 

Thai masszázs

A ma ismert thai masszázs gyökerei Indiába nyúlnak vissza. A thai masszázs működési mechanizmusa elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában rejlik. Az energiavonalak masszírozása, az akupresszúrás pontok nyomása beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, áttöri az energiablokkokat, így biztosítva a prána szabad áramlását a szervezetben. Méregtelenít, fiatalít és elősegíti az egészséges életet. A talpmasszázs alkalmazható bármely korosztály számára. Teljesen ártalmatlan és mellékhatások nélküli. A thai talpmasszázshoz a masszőr a kezét, ujjait és speciális fapálcikát használ krémmel és olajjal.

 

 

Reflexológia

A talpon nemcsak rengeteg idegvégződés található, de a testet behálózó energiapályák, meridiánok is itt végződnek. Testünk akkor működik egészségesen, ha benne az energia szabadon áramlik, és átjár minden sejtet. Amikor az áramlás valahol valamiért elakad, akkor az ott levő szervben energiahiány alakul ki, vagyis megbetegszik. Megfelelő talpmasszázs szinte minden problémán segíthet. Hiszen a lábfejünkön, a talpunkon található speciális zónák masszírozása hatással van szervrendszereinkre. Serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal elősegíti a lerakódott salakanyagok távozását, és erősíti az immunrendszert. Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését és csökkenti az esetleges fájdalmakat. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is, kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat is. Energiákat tesz szabaddá, mellyel a tartás, és az arckifejezés is megváltozik. Lelki problémákban is segítséget nyújthat.

 

Aromaterápiás masszázs

Az illatterápia a természetes gyógymódok közé tartozik, emberi szervezetre gyakorolt gyógyerejét tudományosan is igazolták. A masszázs bázisolajba kevert, 100%-os aromaterápiás cseppekkel történik. Minden alkalommal személyre szabottan, az adott állapotnak megfelelő aromaterápiás olajak keverékét készítjük el.

A masszázs és illóolajok hatására a jókedvért, örömérzetért felelős ingerület átvivő anyagok (endorfinok) szabadulnak fel. A kellemes közérzet a bőr közvetítésével keletkezik, mivel itt található a legtöbb endorfinérzékelő receptor. A gyengéd masszázsok nagyon jó stresszoldó hatásúak, stimulálják a vér- és a nyirokkeringést, erősítik az immunrendszert, és relaxáló hatásuk révén alvási zavarok esetén is kiválóan alkalmazhatók. Lelki eredetű problémák kezelésének kiegészítésére szintén ajánljuk. A kezelés masszázságyon történik. Főleg lassú, lágy, simító fogások jellemzik, egy-két nagyobb izomcsoporton laza gyúrással fűszerezve.

 

Shiatsu és watsu

Ezt az ősi masszázstechnikákon alapuló masszázsstílust lelki és fizikai fájdalmak enyhítésére dolgozták ki, és gyakran említik „tűmentes akupunktúraként” is, mivel szintén a test energiacsatornái mentén elhelyezkedő pontokra gyakorol nyomást az energiaáramlás élénkítése érdekében. A shiatsu masszázstechnika a test meridián-pontjaira gyakorol nyomást, így szabadítja fel a testben keletkezett energiablokkokat. Harold Dull felfedezte, hogy a testmeleg vízben végzett shiatsu masszázs hatékonyabb, mivel az izmok ebben a közegben jobban el tudnak lazulni. A hatvan perces kezelés alatt a páciens a terapeuta karjaiban fekszik. Gyakorlatilag ő tartja, lebegteti a pácienset. Minden egyes lélegzetvételnél picit megemeli, levegő kifújásánál pedig lejjebb engedi. Ez a watsu, melynek kifejlesztése Harold Dull nevéhez köthető. A terapeuta ráhangolódik a páciens ritmusára, és a ringatózás segítségével ellazítja a résztvevőt. A kezelés kezdetben egy lassú tánchoz hasonlít. A kezelést végző watsu szakember a szívközpont vonalban lebegteti a pácienset, így a feloldódás mély érzelmi átéléssel párosul. Fantasztikus érzés megtapasztalni a szabadságot a súlytalanságban, miközben teljes biztonságban vagyunk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL