KÖZÉRZET

Karcsúsító jóga

Szerző:
Szabó Anna
A karcsúsító jóga a különböző jógairányzatok ötvözete – ettől máris nagyon divatosan cseng. Azonban a jóga nem dogmákról szól – egyszerűen csak kihozza belőlünk a legjobbat. Néha talán bedobjuk a törülközőt, de aztán összeszedjük és leporoljuk magunkat, és kezdjük az egészet elölről. Miért van így? Cikkünkből megtudhatod!

 

A jógik nyolc lépcsőfokot különböztetnek meg a jó közérzet tökéletes állapotának eléréséhez vezető úton. A Karcsúsító jóga a lépések többségét összefogja, és más jógafajtákkal kiegészíti.

 

1. Jama

A jama erős elhatározás, hogy valami jót kezdjünk az életünkkel. Belső fegyelem és felelősség. Ezt használjuk, amikor eldöntjük, hogy vékonyabbak, boldogabbak, egészségesebbek szeretnénk lenni. A jama biztosítja, hogy ne legyünk hűtlenek és mohók, hanem úgy éljük az életünket, hogy azzal se magunknak, se mások ne ártsunk. Még az állatoknak se. Ez az oka, hogy rengeteg jógázó nem fogyaszt húst. Amikor pocsék a közérzetünk, képtelenek vagyunk a legjobbat kihozni magunkból, és csak ártunk önmagunknak. Ezért a jama egy olyan szabály, amely fegyelemre tanít, így segít abban, hogy keresztülvidd a Karcsúsító programot.

2. Nijama

A nijama törvényeket jelent, amelyekhez ragaszkodnunk kell. Ide tartozik a tisztaság, az elégedettség, az elkötelezettség és a tanulmányok törvénye. A tisztaság és az erkölcsösség kulcsfontosságú értékek, testi és lelki megközelítésben egyaránt.

 

3. Ászana

Azok a testhelyzetek, amelyeket jógázás közben alkalmazol. A cél, hogy elérd a könnyed tudatosságot, amelyben tested tökéletes egyensúlyba és nyugalmi állapotba kerül. Lényeges, mert e tudatosság által sokkal könnyebben tartod be a karcsúsító programot. Manapság oly sok minden vonja el a figyelmet a mindennapos, állandó tudatosságtól: a zaj, a nyüzsgés, a televízió, a zsúfolt helyek. Nagyon fontos – ahogy ezt életed hátralévő részében és életed minden területén tapasztalni fogod – hogy megtanulj a jelenben létezni, és közönyössé válni a figyelemelterelő körülményekre.

4. Pránajáma

A pránajáma a prána, vagyis a testedben áramló életenergia feletti uralom. Ez az életenergia, amelyet a kínai orvostudomány chiként ismer, és amely felett légzőgyakorlatokkal veheted át az uralmat. Hajdan a jógik úgy tartották, 72000 nadi, vagyis energiacsatorna hálózza be testünket (az akupunktúrában szintén ennyit tartanak számon), és irányított légzéssel energikusabbá válhatsz, valamint eltávolíthatod a csatornákat eltorlaszoló akadályokat. Megtisztításuk segítségedre lesz abbéli törekvésedben, hogy karcsúvá és egészségessé válj.

 

5. Pratjáhára

Visszavonulás. Az érzékek kikapcsolásának képessége, hogy ne hassanak rád a külső, zavaró körülmények. Az érzelmek, a félelmek és a modern életedet átható zűrzavar mind visszahúznak, megakadályozzák, hogy belső éned felé fordulj. Arra buzdítanak, hogy étellel-itallal vigasztalódj. A pratjahárával azonban változtathatsz ezen, mert megerősít elhatározásodban, így téve lehetővé, hogy ura legyél a helyzetnek.

 

6. Dháraná

Koncentrálás. Úgy gyakorolhatod és fejlesztheted, ha egy tárgyra vagy névre összpontosítasz, mint a mantra meditációban. Amikor teljes figyelmeddel összpontosítasz valamire, nem gondolsz semmi másra – ételre sem.

 

7. Dhjána

Elmélkedés. A meditáció során igyekszel eggyé válni a gondolataiddal. Például, ha egy gyönyörű, nyíló rózsára meditálsz, és eggyé válsz azzal a képpel, akkor az visszatükröződik életed kivirágzásában.

 

8. Szamádhi

Megvilágosodás. Megérted önmagadat és az élet értelmét. Kemény munka nélkül nem leszel képes szeretni és jó ember maradni. Idővel mindenki ráébred, hogy mindannyian egyek vagyunk, ezért nem akarsz ártani másoknak; sőt, nem kell azon igyekezned, hogy szeress bármit is, mivel magad válsz a szeretetté. Ezen a szinten megtapasztalod a boldogságot, az igaz boldogságot, amelynek semmi köze a hizlaló ételekhez.

Forrás: Celia Hawe: Karcsúsító jóga, Partvonal Kiadó

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL