FOGYÓKÚRA

Tavaszi mozgás aranyat ér!

Szerző:
Szabó Anna
Minden életmódváltással kapcsolatos írás egyik legfontosabb eleme, hogy felhívják figyelmünket a sport fontosságára és jótékony hatásaira. Mégis, oly nehéz elhinni, hogy amit a rettegett tornaórákon nem sikerült magunkévá tenni - a sport szeretetét -, azt most felnőtt fejjel kell megtanulnunk, de legalábbis tapasztalnunk, ha valóban örökre le akarunk számolni az elhízással.

 

Nem lesz könnyű, de le kell nyelni a békát és bele kell vágni!


Meg kell tanulnunk a magunk érdekében szeretni a testmozgást, és ezzel párhuzamosan be is kell iktatnunk a mindennapjainkba! Miért is? A néhány kilónyi súlyfelesleg tűnhet pusztán esztétikai problémának, sőt érezhetjük úgy is, hogy ettől csak szexibbek vagyunk - és ez igaz is. Amit viszont nem látunk, az a szívünk, az érrendszerünk állapota. Amit érezhetünk, az a derekunk, a térdünk, a bokánk, valamint a „nehezen kapok levegőt”, és természetesen a feszülő melltartó pántok. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy teste csupán egy kis korrigálásra szorul, vagy egy nagy renoválásra, esetleg egészsége érdekében egy teljes életmódváltásra - és akármelyik mellett teszi le a voksot, mozogni muszáj!


Minden kezdet nehéz

A napi rendszerességgel végzett sportra fokozottan igaz, hogy elkezdeni nehéz. Pedig a kezdeti nehézségeken átlendülve szervezetünk csodás változásokon megy keresztül, az edzés rémálomból örömforrássá válik. Nem csak fizikailag, de mentálisan is nagy haszonnal jár. Elsődleges célunk a súlyvesztés, alakformálás, de mire hozzászokunk a mozgáshoz, már örömünket leljük abban, hogy észrevehetően nagyobb terhelést is könnyebben veszünk, sőt nem fáradtabbak, hanem frissebbek leszünk, és az eddig stresszel járó helyzeteket könnyedén megoldjuk, vagy kiegyensúlyozottabb lélekkel átlépünk rajtuk!


És mit nyerhetsz a mozgással?


Mit nyerünk tehát a súlyvesztésen túl, ha következetesen és rendszeresen mozogni kezdünk? Az első szembetűnő változást az állóképességünk javulásában, energiaszintünk növekedésében érezhetjük, ahogyan múlik az idő javul a tüdő és szív működése. A keringés, és ennek köszönhetően az anyagcserénk és a méregtelenítésünk. Apránként elérjük, hogy izmaink tovább bírják a terhelést ugyanolyan intenzitás mellett. Míg korábban 100 méter is kihívásnak bizonyult, mostanra egy-két kilométer kellemes kocogássá szelídül - pulzusunk észrevehetően csökken, ahogyan a vérnyomás is normalizálódik, vagyis a szívünk nem ugrik ki a helyéből! De hol van még a nyeremény lista vége! Izületeink újra mozgékonyak lesznek, csontjainkban fokozódik a kalcium lerakódás, ezzel harcolhatunk a leghatékonyabban a csontritkulás ellen. Javul az emésztés, aminek egyenes következménye, hogy fokozódik a méregtelenítés és kedvezően javul az immunrendszer védekező képessége. Az anyagcsere betegségekben szenvedők véreredményei - vércukor szint, koleszterin szint - normalizálódnak.

Sokakban felmerülhet a kérdés, miért hat ösztönzőleg egy fogyókúrázóra mindez? Mert amíg felsoroltuk, milyen minőségben javul az egészségi állapotunk, mire ezt megtapasztaljuk, annyi zsírt égettünk el, hogy annak szemmel látható eredményei is lesznek! Ugyanis a mozgáshoz energia kell, amit a zsírraktárainkból fedez a szervezetünk, ha jól választottunk mozgásformát! Szempont legyen, hogy örömmel végezzük. Ne legyen túl intenzív, ugyanis ha közepes intenzitással sportolunk, izmaink ráállnak a zsírégetésre, és a cukrot meghagyják az agynak. Kutya sétáltatás, úszás, kertészkedés, biciklizés és sorolhatnánk, a legfontosabb, hogy csak a bevitt kalóriát csökkentsük! Sokkal fontosabb, hogy izmaink karbantartásával növeljük az izomszövetünk mennyiségét, hiszen ott fogjuk megvalósítani az igazi zsírégetést. Aki ily módon előrelátó, azzal a kellemes ténnyel fog szembesülni, hogy szervezete akkor is zsírt éget, amikor nem végez épp testedzést, hiszen a nagyobb izomtömeg nyugalmi állapotban is nagyobb kalória felhasználást von maga után. Itt a tavasz, irány a természet. Tegyük le a sikeres életmódváltás alapjait, mozogjunk minden nap!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL