GASZTRO

Kardamomos rúd

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

150g kockamargarin vagy vaj
5dl tej
50g friss, vagy 2 evőkanál szárított élesztő
½ teáskanál só
1-1 ½ dl cukor
2 teáskanál őrölt kardamom
1 tojás
Kb. 15dl finomliszt

A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor igény szerint

Elkészítése:

1. Olvaszd meg a vajat egy lábosban. Öntsd hozzá a tejet, és melegítsd 37°C-ra, ha friss élesztőt használsz, ha szárítottat 45°C-ra.

2. Morzsold az élesztőt egy nagy tálba, és adj hozzá egy keveset a tejes keverékből folyamatos kevergetés közben, míg az élesztő fel nem oldódik. Add hozzá a többi hozzávalót, de a lisztnek csak kicsivel több mint a felét. Gyúrd addig a tésztát, míg fényes, lyukacsos és rugalmas nem lesz. Gyúrd hozzá kézzel a maradék lisztet is, de egy keveset mindig tegyél félre későbbre. Dagaszd a tésztát, míg már nem tapad a tál falához. Szórd meg liszttel. Fedd le, és hagyd kelni 30-40 percig.

3. Borítsd ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Gyúrd, míg sima és rugalmas nem lesz. Oszd el 3 vagy 4 egyenlő részre. Formálj a tésztából lapos rudakat. Helyezd őket kikent vagy sütőpapírral bélel tepsibe. Fedd le, és hagyd közel kétszeresére kelni.

4. Kend be felvert tojással, és igény szerint szórd meg gyöngycukorral. A sütő alsó rácsán 15-20 percig süsd.

A sütő hőmérséklete: 200°C, légkeveréses 175°C.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL