Hozzávalók:
150g kockamargarin vagy vaj
5dl tej
50g friss, vagy 2 evőkanál szárított élesztő
½ teáskanál só
1-1 ½ dl cukor
2 teáskanál őrölt kardamom
1 tojás
Kb. 15dl finomliszt
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor igény szerint
Elkészítése:
1. Olvaszd meg a vajat egy lábosban. Öntsd hozzá a tejet, és melegítsd 37°C-ra, ha friss élesztőt használsz, ha szárítottat 45°C-ra.
2. Morzsold az élesztőt egy nagy tálba, és adj hozzá egy keveset a tejes keverékből folyamatos kevergetés közben, míg az élesztő fel nem oldódik. Add hozzá a többi hozzávalót, de a lisztnek csak kicsivel több mint a felét. Gyúrd addig a tésztát, míg fényes, lyukacsos és rugalmas nem lesz. Gyúrd hozzá kézzel a maradék lisztet is, de egy keveset mindig tegyél félre későbbre. Dagaszd a tésztát, míg már nem tapad a tál falához. Szórd meg liszttel. Fedd le, és hagyd kelni 30-40 percig.
3. Borítsd ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Gyúrd, míg sima és rugalmas nem lesz. Oszd el 3 vagy 4 egyenlő részre. Formálj a tésztából lapos rudakat. Helyezd őket kikent vagy sütőpapírral bélel tepsibe. Fedd le, és hagyd közel kétszeresére kelni.
4. Kend be felvert tojással, és igény szerint szórd meg gyöngycukorral. A sütő alsó rácsán 15-20 percig süsd.
A sütő hőmérséklete: 200°C, légkeveréses 175°C.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK