GASZTRO

Almás koszorú

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

100g kockamargarin vagy vaj
2dl egyenlő arányban kevert tejszín és tej
25g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
Csipetnyi só
3 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
Kb. 8dl finomliszt

Töltelék:
1 ½ dl almaszósz, vagy reszelt alma egy kicsit megcukrozva
2 teáskanál fahéj

A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor

Elkészítése:

1. Olvaszd meg a vajat egy lábosban. Öntsd hozzá a tejszín és tej keverékét, majd melegítsd 37°C-ra, ha friss élesztőt használsz – 45°C-ra, ha szárítottat.

2. Morzsold az élesztőt egy nagy tálba, majd önts hozzá egy keveset a folyadékból, és kevergesd, míg az élesztő feloldódik.

3. Add hozzá a maradék folyadékot és a többi hozzávalót. Egy kevés lisztet tegyél félre későbbre. Gyúrd az egészet sima és rugalmas tésztává. Fedd le, és hagyd kelni 20-30 percig.

4. Borítsd ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Gyúrd pár percig, majd nyújtsd ki 30x50 centis téglalappá. Terítsd szét rajta az almaszószt vagy a reszelt almát. Szórd meg fahéjjal.

5. Hosszában tekerd föl a tésztát. Az illesztett felével lefelé helyezd kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Formálj koszorút belőle, majd éles késsel ejts néhány vágást a tésztán. Fedd le, és hagyd nagyjából 40 percig kelni, míg majdnem kétszeresére nem nő.

6. Kend meg felvert tojással, és szórd meg gyöngycukorral. A sütő legalsó rácsán süsd 20-25 percig.

A sütő hőmérséklete: 200°C, légkeveréses 175°C.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL