Hozzávalók:
100g kockamargarin vagy vaj
2dl egyenlő arányban kevert tejszín és tej
25g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
Csipetnyi só
3 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
Kb. 8dl finomliszt
Töltelék:
1 ½ dl almaszósz, vagy reszelt alma egy kicsit megcukrozva
2 teáskanál fahéj
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor
Elkészítése:
1. Olvaszd meg a vajat egy lábosban. Öntsd hozzá a tejszín és tej keverékét, majd melegítsd 37°C-ra, ha friss élesztőt használsz – 45°C-ra, ha szárítottat.
2. Morzsold az élesztőt egy nagy tálba, majd önts hozzá egy keveset a folyadékból, és kevergesd, míg az élesztő feloldódik.
3. Add hozzá a maradék folyadékot és a többi hozzávalót. Egy kevés lisztet tegyél félre későbbre. Gyúrd az egészet sima és rugalmas tésztává. Fedd le, és hagyd kelni 20-30 percig.
4. Borítsd ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Gyúrd pár percig, majd nyújtsd ki 30x50 centis téglalappá. Terítsd szét rajta az almaszószt vagy a reszelt almát. Szórd meg fahéjjal.
5. Hosszában tekerd föl a tésztát. Az illesztett felével lefelé helyezd kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Formálj koszorút belőle, majd éles késsel ejts néhány vágást a tésztán. Fedd le, és hagyd nagyjából 40 percig kelni, míg majdnem kétszeresére nem nő.
6. Kend meg felvert tojással, és szórd meg gyöngycukorral. A sütő legalsó rácsán süsd 20-25 percig.
A sütő hőmérséklete: 200°C, légkeveréses 175°C.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK