KÖZÉRZET

Zöldséget vagy húst?

Szerző:
Szabó Anna
Vajon a vegetáriánus étrend jobb az egészségünknek, vagy a húsevők azok, akik minden szükséges összetevőt „megesznek”? Nézzük csak a legendákat és a tényeket...
Sok éven át, ha valaki a vegetáriánus diétát választotta, nemes lelkűnek tartották ugyan, de… Ahogy nőtt a vegetáriánusok száma, egyre többféle számukra is fogyasztható élelmiszert kezdtek árulni, és ma már szemmel látható: ők is ugyanúgy élvezik az étkezéseket, mint bárki más. És ráadásul sokak szerint a húsmentes táplálkozás egészségesebb.

Hogy neked melyik a jobb, a vegetáriánus, vagy a húsevő (nevezzük azért inkább mindenevőnek), ezt próbáljuk most megtudni.


A vegetáriánus

Jó pontok:

Talán a legnyilvánvalóbb előnye, hogy csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések lehetőségét. A vegetáriánusoknak általában alacsonyabb az LDL koleszterin szintje (ez a „rossz” koleszterin) nehezebben képződik az ereikben vérrög, alacsonyabb a vérnyomásuk és ritkábban fordul elő cukorbetegség. Ez az alábbiakból adódik:

• Alacsonyabb telített zsírtartalom
• Magasabb rosttartalom
• Alacsonyabb sótartalom
• Nagyobb mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, így több antioxidánst és vitamint is
• Több az összetett szénhidrát, kevesebb az egyszerű cukor

Azok a vegetáriánus étrendek, melyek azért tejtermékeket, tojást is tartalmaznak nagy mennyiségben, ellensúlyozzák a vegetáriánus diétáknak tulajdonított „rossz pontok” nagy részét.  A rákbetegség kockázata is kisebb vegetáriánus étrend esetén, főleg a vastagbélráké.


Rossz pontok:

A gondosan kiegyensúlyozott és megtervezett vegetáriánus étrend képes mindazt a tápanyagot szolgáltatni, amire szükségünk van, de ehhez rengeteg munkára és időre van szükség. Enélkül viszont hiányos lesz a táplálkozásunk. És nem segít az sem, hogy az éttermek vegetáriánus kínálata bizony egyoldalú. Így azok, akik „mindenevő” barátaikkal együtt szeretnének rendszeresen étkezni, nemigen juthatnak kiegyensúlyozott diétához. A leggyakoribb problémák:

Vashiány. A hús fontos vas-forrás, így aki nem eszik húst, ezt pótolnia kell, mondjuk tojással, szárított gyümölcsökkel, zöld leveles zöldségekkel, babbal, borsóval, magvakkal. A növényi eredetű vas sokkal nehezebben szívódik föl a szervezetben, de ezen segíthet a C-vitamin, így nem árt minden étkezésnél gyümölcsöt is fogyasztani. A vas felszívódását gátolja a tannin (a teából, kávéból), igazság szerint ezeket nem kellene az étkezések mellé inni.
B12 vitaminhiány és kalciumhiány. Ez leginkább akkor fordul elő, ha tejterméket sem fogyasztunk. Noha a hús jó forrása ezeknek, pótolhatja a tojás, a sajt, a tej, a joghurt, sőt az élesztő is. Nem tej-alapú forrás a szezámmag, a napraforgómag, a borsó, lencse, és a bab.
D vitamin-hiány. A D vitamin legjobb forrása a hal és hal-olaj, de a tojás és tejtermékek kis mértékben tudják pótolni. A D vitamin a szervezetben alakul ki, napsütés hatására, úgyhogy az is fontos, nem csak az „alap-anyag”-bevitel.
Aminosav-egyensúly, fehérjetartalom. A testünk fehérjéi is aminosavakból állnak, a nagy részüket a táplálékunkból nyerjük. Az állati eredetű fehérjék a legkönnyebben feldolgozhatóak, és a szükséges aminosavak teljes skáláját tartalmazzák. A legtöbb vegetáriánus számára a tejtermékek jó fehérjeforrások, de fontos azért máshonnan is pótolni. A vegetáriánusok számára veszélyes lehet, hogy fehérjehiány alakul ki, mert a növényi fehérjék nem, vagy csak igen kis mértékben tartalmaznak néhány aminosavat, mint például a lizin vagy a metionin. Gyakran tanácsos rizst, magvakat és gabonaféléket fogyasztani.
Ásványi anyagok. A vegetáriánusokban gyakran alacsony a vér réz, cink és szelénium-szintje. A műtrágyázott növények ásványi-anyag szintje nagyon alacsony. Nem árt ezért pótolni, akár tabletta formájában is a hiányt.


A húsevők

Jó pontok:

A hús jó forrása a fehérjének, a vasnak, a B vitamincsoportnak, meg az energiának. És annyi féle húskészítményt lehet kapni, hogy nem nehéz változatosan étkezni. És jóízű, élvezetet okoz már a megevése is. A táplálkozási szakértők általában abban megegyeznek, hogy arra nem sok minden utal, hogy a húsevés, úgy általánosságban, ártalmas lenne. Csak a zsíros-nem zsíros, fehér és vörös húsok aránya számít.


Rossz pontok:

A magas hústartalmú diéták ártalmasak lehetnek. A szakértők azt javasolják, a vörös húsok bevitelét mindenféleképpen korlátozzuk, legyen az napi 8 dekánál levesebb, inkább együnk több halat és szárnyast.


A vörös húsok fogyasztásának ártalmai lehetnek:

• Magas telített-zsír bevitel, ettől nő a vér koleszterinszintje, magasabb lesz a szívmegbetegedések kockázata.
• Magasabb rák-kockázat, főleg a vastagbélráké.
Ezek az ártalmak lehetnek magától a húsfogyasztástól is, de valószínűbb, hogy a nagy húsfogyasztással együtt járó kevés gyümölcs és zöldségfogyasztás eredménye. A hús hamar telíti a gyomrot, és már nem lesz hely a többi, fontos tápláléknak. Legyen a hús inkább a „köret”.
A nagy hústartalmú diéták további hátrányai:
• Az alacsony rost-bevitel
• Magas só-bevitel, mert a húskészítmények nagy része nagyon sós, észre sem vesszük.


Hát akkor melyiket válasszuk?

A jól kiegyensúlyozott táplálkozás, legyen az húsos, vagy húsmentes, mindenféleképpen egészséges. Fontos, hogy minden szükséges anyagot be tudjunk vinni a szervezetünkbe. A „mindenevő” diéta, kevés vörös hússal, sok gyümölccsel és zöldséggel, semmivel sem egészségtelenebb, mint a vegetáriánus.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik hetente legalább háromszor-négyszer esznek nyers salátát, azok között 50%-al ritkábban fordul elő szívbetegség és rák, mint azok között, akik nem fogyasztanak nyers zöldséget, függetlenül attól, hogy mennyi húst esznek.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL