ÁLLATI CUKISÁGOK

Kertünk hasznos kisállatai

Szerző:
Szabó Anna
A kiskertek tulajdonosai már javában tervezgetik, milyen növényekkel díszítik idén ágyásaikat. Mindeközben lassan ébredeznek a kert kislakói is! A madáretetőkből elfogynak a magok, de nincs is értelme feltölteni, hisz a fák odvából lassan előbújó kártevők terített asztalt jelentenek a tavasszal családot alapító madárkáknak.

 

Nem tenyérbemászó, de hasznos


Akik pedig a kertünkben vészelhették át a telet: a sünök, a város elhagyott padlásain lakó denevérek, valamint a rém bosszantó, de csintalan kinézetű vakondok. Ők, ha nem is kedvelt, de hasznos segítői a kertészeknek, tanuljunk meg együtt élni velük! Kertünk lakói közül a gyerekek kedvenceit, a süniket, nem véletlenül ábrázolják a mesékben ásóval, gumicsizmában és szalmakalappal. Ugyan szúrós hátával nem egy simogatnivaló kis jószág, de annál jobb barátunk lehet, ha a kártevőkkel, meztelen csigákkal harcolunk. Ennek az aprócska kis állatnak a hátán akár 8000 tüske is az égnek meredhet, tehát nem egy tenyérbe mászó kis kedvenc, és emiatt ne is bánjuk, hogy nem igényli a társaságunkat. Zsírraktárainak köszönhetően a telet jól átvészeli a kertünkben, pusztán egy komposztáló aljában vagy ágakból, avarból épített kis kuckójában, ezért a tavaszi munkálatok megkezdésekor legyünk óvatosak, ha ezeket forgatjuk át. Tavasztól őszig alkonyat táján a legaktívabb, napközben jól meghúzza magát a kert bokrai között. Étlapján a kertészek ősellenségei, különféle férgek, csigák, hernyók szerepelnek, ezek mellett sajnos elfogyasztja az útjába kerülő gilisztákat is, de remélhetőleg ők elég gyors ütemben szaporodnak és túrják a kert földjét, így jut is, marad is belőlük.


Ha szeretnénk óvni őket, tartózkodjunk a kemikáliáktól, helyettük válasszunk zöldebb megoldásokat és a kertünkben alakítsunk ki sünbarát ösvényeket, bokrokkal, cserjékkel és vadvirágokkal szegélyezve, ahol jól érzi magát. A lehulló leveleket, ágakat gyűjtsük kupacokba, és hagyjuk a földön nekik, nyári időszakban akár sünházikókat is elhelyezhetünk menedék gyanánt számukra. Ha sünről tudunk a kiskertünkben és szeretnénk segítségére lenni, hogy télire jó kondiba kerüljön, tehetünk ki neki eleség gyanánt macska eledelt, sótlan mogyorót, de semmi esetre se adjunk tejet. Ha ennek ellenére sem éri el az 500 grammot őszre, akkor kérjünk segítséget számára gyakorlott sünmentőktől, akik segítenek abban, hogyan teleltessük át őket.

Rémálmok szereplője - szintén hasznos a kiskertekben


Sokunk rémálma a nyári estéken fejünk felett elsuhanó denevér, pedig hazánkban legalább 25 denevérfajta él. Abszolút éjszakai élete miatt sokszor nem is tudunk róla, hogy élnek-e a környezetünkben. Ezek az aprócska repülő emlősök puszta látványukkal is ámulatba ejtik a szemlélődőt. Hosszú, vékonycsontú elülső lábai között nőtt vékony bőr alkotja a szárnyait, hüvelykujján és a hátsó lábain aprócska karmokkal mászik, kapaszkodik, ahogy a szükség hozza. Ha sikerül a hollywoodi sztereotípiákon túllépnünk és alkalmunk nyílik megfigyelni, láthatjuk, milyen szorgos vadász. Éjjelente zsákmányát ultrahangos visszhang segítségével cserkészi be, megtisztítva így kertünk fáit az alma- és szilvamoly, vagy a bagolylepkéktől. Mindaddig, míg mi kerüljük a növényvédő szereket, szorgosan dolgozik a rovarkártevők megtizedelésén. Sajnos, ha vegyszerekhez folyamodunk, mi tizedeljük meg őket, ugyanis nekik szükségük van a rovarokban gazdag környezetre. Ha megbecsüljük őket. és kertünkben sikerül felkészülniük a télre. akkor a környékünkön átalusszák a telet, aktív időszakaikban padlások, faodvak, falrepedések, pincék, elhagyott romok. de akár alagutak is lakhelyükként szolgálhatnak. Mi magunk is segíthetünk, ha denevér baráttá akarjuk varázsolni környezetünket, ültessünk olyan növényeket, amik őshonosak nálunk, és vonzzák a rovarokat, hagyjuk meg a kertben az öreg odvas fákat, vagy helyezzünk a kert védett, csendes részeire denevér menedékeket. Ne zavarjuk meg téli álmukat, és ha legyengült állatot találunk, keressük a helyi természetvédőket és kérjünk számára segítséget.


A kert védett kismunkásai


Ha egy filmben zöld gyep van, akkor jó eséllyel elsütnek pár poént, melynek szereplője az okos kis vakond és a bugyuta kertész! Ha kizárólag a vakondtúrások felől közelítjük meg a kérdést, bizony nem tűnik hasznos állatnak, de ha belegondolunk, hogy egy vakond - mivel egész évben aktívan kutat élelem után - akár 30 kilónyi táplálékot is képes elfogyasztani… Képzeljük el, mennyi bosszantó kártevőt fogyaszt is el így egy évben? Ez a tüneményes vaksi kis jószág - kizárólag a fényt illetve a sötét és világos közötti különbséget érzékeli - teljesen a földalatti léthez alkalmazkodott. Egy állatka járata elérheti akár a 200 métert is, mely szakaszai több funkciót látnak el. Ellentétben a sünnel és a denevérekkel, nem alszanak téli álmot, csupán mélyebbre húzódnak a fagyok közeledtével. Aki mindezek ellenére nem szívesen látja a kis fölmunkást a kertjében, legyen tisztában vele, hogy védett állat, ne bántsa, pusztán költöztesse minimum 200 méterrel arrébb.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL