2018. május 24. - Eszter, Eliza
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 24. - Eszter, Eliza
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Top 5+1 legendás szerelem a történelemből

Vetró Rita

A napokban hatalmas piros és rózsaszín parádéval érkező Valentin-napot mi sem feledhetjük, ahogy a következő összeállítás történelmi párosait sem. Ezek a legendás szerelmi történetek bárki szívét megolvasztják.

 

1. Antonius és Kleopátra

A világtörténelem legtöbbször feldolgozott szerelmi története általában még a romantikát nagy ívben kerülők szívét is megszólítja. Köszönhető minden William Shakespeare-nek, aki egy remekműben állított emlékművet Antonius és Kleopátra szerelmének. A történet örök, és az a fajta, amilyet valójában tényleg csak élet ihlethet. Hatalom, szerelem, nemzetek sorsát meghatározó döntések két, erős és gyönyörű ember szövevényes kapcsolatában ölt testet. Antonius a vezető triumvirátus egyik tagjaként politikai hatalmának megerősítésére érkezett Kleopátrához. A történetírók szerint a szerelem szikrája rögtön kipattant kettejük között, négy évvel később Antonius annak ellenére feleségül vette, hogy Rómában már korábban megházasodott. Alig tíz évvel később épp volt sógora győzte meg a római vezetést az egyiptomi hadjáratról, mely végleg megpecsételte a szerelmesek sorsát. Antonius jó rómaiként részt vett az Egyiptom elleni hadjáratban, ám amikor elhitették vele, hogy Kleopátra meghalt, önkezével vetett véget életének. Néhány nappal később valóban követte őt a halálba… Három közös gyermeküket végül a férfi első felesége nevelte fel Rómában.

***

 

2. Juan és Evita Peron

Az 1940-es évek szimbolikus párja Juan és Evita Peron. Egy jótékonysági koncerten találkoztak először, a frissen hadügyminiszternek kinevezett Juan és a vidéki színésznő Eva. Gyakorlatilag innentől minden percet együtt töltöttek egészen az asszony 1951-ben bekövetkező haláláig. Evita azonban nem egyszerűen csak a szerelme volt a férfinak, hanem politikus és támogató is egy személyben. Olyannyira, hogy a peronisták bukása után rövid időre még a holttestét is kitiltották az országból. Az élet furcsasága, hogy Peron harmadik felesége hatalomra kerülésekor szinte rögtön visszaszállítatta és biztonságba helyeztette Evita holttestét.

***

 

3. Edvárd herceg és Wallis Simpson

Miközben az előző párosok a múltat idézik, ez sokkal inkább mai történet. De a lényeg mégis ugyanaz a politikai hatalom és a szerelem ritkán fér meg együtt, főleg ha az asszony uralkodóbb típus, mint a brit királyi trón várományosa. A harmincas években nem, hogy nem volt divat a válás, hanem meglehetős ritkaságnak számított. Mindennek ellentmondva Wallis Simpson igazi férjfalónak tekinthető, még mai szemmel is. Két házasság után akadt a hálójára Edvárd walesi herceg. Wallis barátnője egy vidám társasági összejövetelen mutatta be aktuális szeretőjét, ami nagy hibának bizonyult. A szerető ugyanis Edvárd volt, akit innentől kezdve kizárólag Wallis személye érdekelt. Sajnos azonban az élet minden területén, ugyanis már kapcsolatuk kezdetétől hanyagolni kezdte hivatalos kötelezettségeit. 1936-ban érkezett el az a történelmi pillanat, amikor VII. Eduárd néven trónra léphetett volna, ám ő hosszas huzavona után sem tért el eredeti szándékától az és az ország vezetése helyett inkább az asszonyt választotta. A híresztelések és a pletykák ellenére Wallis élete végéig éppúgy kitartott férje mellett, mint ő a nehéz időkben.

***

 

4. Marie és Pierre Curie

Ha nem róluk lenne szó talán még viccként is felfoghatnánk a tényt, hogy Marie-t és Pierre-t a mágnesesség iránti rajongó érdeklődésük hozta össze. Mivel családi körülményei, és az akkori tudományos élet úgy kívánta, Maria Párizsban volt kénytelen egy időre letelepedni. Így ismerkedett meg Pierre Curie-vel, aki a Sorbonne fizika-kémia tanszékén volt oktató. Ám soha nem adta fel, hogy hazájában, Lengyelországban folytathatja karrierjét, ezért egy időre Varsóba látogatott. Kapcsolatukat azonban ez az egy év csak felerősítette, és visszatértekor össze is házasodtak.

 

***

5. Eloise és Abélard

Mester és tanítványa szerelmi történetből rengeteget ismerünk, mégis az ő történetük egyszerre megrázó és elismerésre méltó. A lovagi családba született Abélard a párizsi székesegyházi iskolában már dialektikát és teológiát tanított, amikor tanítványa lett Eloise. A 18 éves lánnyal rögtön szerelemre lobbantak, titokban házasságot kötöttek majd született egy fiuk. A háborgó apa, Fulbert mindent megtett, hogy távol tartsa őket egymástól – még a frigy ellenére is. Abélard sikeresen rábeszélte Eloise-t a zárdába vonulásra, de Fulbert továbbra is retteget tőle, hogy a férfi elcsábítja leányát. Ezért gyermeküket örökbe adta, Abélard-t pedig megfosztotta férfiasságától. Mindezek mellett vagy miatt Abélard a filozófiában igazán jelentőset alkotott, de ez már egy másik történet.

 

***

+1 Trisztán és Izolda

Nagyon sokan feldolgozták a kelta regét, de a lényeg mindig ugyanaz maradt. A szenvedélyes szerelem rabjaivá váló fiatalok története, akik egyszerre harcoltak országaik érdekeiért, saját családi kötődésükért és érzéseik ellen. Miközben a szenvedély felülkerekedett életükön. Az ír katonák miatt árván maradt Trisztán nevelője Márk király házassági ajánlatával érkezik az ír hercegnőhöz, Izoldához...

 

Végzetes szerelmi háromszög alakul ki hármójuk között. Innentől kezdve azonban a mítosz mesélőtől függően változik, de a szereplők belső vívódásai ugyanazok maradnak. Függetlenül attól, hogy Izolda és Trisztán az életben vagy a halálban találnak egymásra máig az első a végzetes, mindent elsöprő szerelmi történetek között.

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Melyik ajtón lépnél be legszívesebben? - Tudd meg, mit árul el a választásod a személyiségedről!

Melyik ajtón lépnél be legszívesebben? - Tudd meg, mit árul el a választásod a személyiségedről!

Nem kell mást tenned, mint megvizsgálni az alábbi négy ajtót és kiválasztani azt, amelyik számodra a legszimpatikusabb. Attól függően, hogy éppen milyen az aktuális lelkiállapotod és milyen érzelmek dúlnak benned, a választásod is változhat. Ha éppen kiegyensúlyozott vagy és boldog, elképzelhető, hogy teljesen másik ajtót választasz, mint ha éppen nem.

Tovább »
6 jel, hogy a gyermeked már többször is reinkarnálódott

6 jel, hogy a gyermeked már többször is reinkarnálódott

Az a gyanúd, hogy a gyermeked már élt korábban is a Földön? Olyan bölcs, olyan kis felnőtt, olyan tudást hordoz magában, ami korban még túl korai vagy egyszerűen döbbenetes? Netalántán konkrét emlékei vannak, amikről beszámol? Ezek és ehhez hasonló jelek tanúskodhatnak arról, hogy a gyermeked reinkarnálódott, akár többször is. Mondunk 6 biztos jelet, ami erre utal!

Tovább »
3 szuper ízletes pizza az alternatív táplálkozás kedvelőinek - Próbáld ki, nem fogod megbánni

3 szuper ízletes pizza az alternatív táplálkozás kedvelőinek - Próbáld ki, nem fogod megbánni

Szereted a zöldségeket, ugyanakkor úgy érzed, hogy valami másra, minőségibbre vágysz? Emellett szeretnél egészségtudatosan és gluténmentesen táplálkozni? Akkor ezeket a pizzákat neked találták ki! Igen, lehetséges olyan alapanyagokból is pizzát készíteni, ami egészséges összetevőket tartalmaz.

Tovább »

Kalkulátor

Aloe Vera, a gyógyító csoda

Az aloe vera jótékony hatásait már több évtizede ismeri a szakirodalom, de még mindig nem olyan népszerű, mint gondolnánk.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tőke Zoltán

Hangterapeuta

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tőke Zoltán

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép