Hozzávalók:
A tésztához:
1,5dl víz
12dkg margarin (vaj is lehet)
Só
12dkg finomliszt
4 tojás
A sütéshez: bőven olaj
A csokoládéöntethez:
10dkg porcukor (valódi barna cukor is lehet)
2 tojássárgája
3dl tej
1 csapott kiskanál finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
1dl főzőtejszín
15dkg étcsokoládé
0,3dl rum
Elkészítése:
1. A tésztához 1,5dl vizet a margarinnal és a csipetnyi sóval felforralunk. A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ez 2-3 perc. Ezután a tűzről lehúzzuk és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk (a tojásokkal külön-külön ki kell keverni).
2. Két, olajba mártott evőkanál segítségével a masszából diónyi gömböket szaggatunk, és forró olajban 2-3 perc alatt megsütjük. (Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert ha a fánkok hirtelen sülnek, közepük nyers marad. Az sem jó, ha nem elég forró, mert akkor a fánk elázik, tehát erre a műveletre nagyon oda kell figyelni.) Szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
3. Az öntethez a cukrot a tojássárgájával, 1dl tejjel és a liszttel simára keverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel, és az összetördelt csokoládéval addig forraljuk, amíg az utóbbi teljesen föl nem olvad benne. A lisztes keveréket beleöntjük, habverővel kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a rumot is belekeverjük. Tálaláskor a kisült fánkokra öntjük.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK