GASZTRO

Farsangi vagy planétás fánk

Szerző:
Szabó Anna
Töltött fánkokat is készíthetsz: a megkelt tésztát nyújtsd kisujjnyi vastagra, és szaggass belőle 28 korongot. Halmozz 14 korong közepére egy-egy mokkáskanál barackízt, és kend körbe a széleit tojásfehérjével. Egy-egy üres tésztakoronggal fedd le, a szélek találkozásánál nyomkodd le. Ezután süsd ki.


Nem könnyű elkészíteni, gyakorlat kell hozzá, de megéri. Letakarva hűtőszekrényben 2 napig eláll, de frissen sütve az igazi.

Hozzávalók:
(20 darabhoz)

60dkg finomliszt
3,5dkg élesztő
Kb. 3,5dl langyos tej
4 csapott evőkanál kristálycukor
0,5dl rum
4 tojássárgája
1 mokkáskanál só
1 citrom (vagy narancs) reszelt héja
7 dkg vaj vagy margarin

A szaggatáshoz és a sütéshez: olaj
A tetejére: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor
A tálaláshoz: 30dkg barackíz, 0,3dl barackpálinka

Elkészítése:

1. A lisztet átszitáljuk, így nemcsak levegőt juttatunk bele, de a kelt tésztáknál oly fontos szobahőmérsékletet is hamarabb átveszi. Az élesztőt körülbelül 1dl langyos tejbe morzsoljuk, 4 evőkanálnyi lisztet meg 1 kiskanálnyi cukrot hozzáadunk, és ezt a kovászt kb. 15 percig érleljük.

2. Ez alatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a maradék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy nagy tálba tesszük, és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, ar eszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk.

3. Fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. 6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ekkor finoman átgyúrjuk, majd enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk.

4. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, és 8 centi átmérőjű, olajba mártott pogácsa-, illetve fánkszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk, de a kis darabkák önállóan is megsüthető (például az olaj forróságának ellenőrzésére nagyszerűen megfelelnek). A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük.

5. Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk – ez a részük kerül alulra – majd közepesen forró olajba rakjuk. Az edényt lefedjük, és a tésztát közepes lángon körülbelül 1,5 percig így sütjük. Ezután a fedőt leemeljük, a fánkokat villával alányúlva megfordítjuk, és körülbelül 1,5 percig fedő nélkül tovább sütjük. Így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok följebb emelkednek, s ettől az oldalukon körben világosabb csík marad, azaz „szalagosak” lesznek.

6. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Egyszerre csak 2-3 darabot rakunk az olajba, hogy legyen helyük kiterjeszkedni, és az olaj se hűljön le. Vaníliás porcukorral meghintve, a pálinkával ízesített lekvár kíséretében tálaljuk.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL