UTAZÁS

A világ legszebb szilveszteri partijai - szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Amikor mi éppen csak letesszük a kanalat ebéd után, hogy megkezdjük délutáni sziesztánkat, és ezzel felkészüljünk a szilveszteri, hajnalig tartó mulatozásra, egy cseppnyi kis sziget, Kiribati mintegy 200 lakója hangos üdvrivalgással köszönti az újévet. Így veszik kezdetüket szerte a világon a szilveszteri mulattságok, valamint a hozzá tartozó hagyományok.

 

Egy hétig tartó bulizás – Fiji szigetek

Akinek a kedvenc ünnepe az óév búcsúztatása, töltse az év utolsó hetét a Fiji szigeteken. Az itt élők nem merítik ki a buli lehetőségét egy pezsgős pohárnyi koccintásban, nem ritka, hogy egyes falvakban akár egy hétig is elhúzódnak bulik. Nem is csoda, hiszen a homokos tengerpart, a pálmafák, a szebbnél szebb napfelkelték mind arra késztetik az embert, örüljön az élet minden percének, amit itt tölthet.


Forró hangulat mínuszokban is – Izland


Ne higgyük mégsem, hogy a partik kizárólag a trópusokon érik el a forró hangulatot. A világ legészakibb szigetországában, Izlandon, ahol a hőmérséklet mínuszokban dönget rekordokat, a kalandvágyó turisták a helyiekkel fergeteges óév búcsúztatót rendeznek. Az utcai parádé már kilenc óra táján kezdetét veszi, és addig tart, míg a tánc és az alkohol melegen tartja a bulizókat.

Szilveszteri tűzijáték - Niagara vízesés


Akik még ennél is különlegesebb helyszínre vágynak, eltölthetik az óév utolsó napját a Niagara vízesésnél. Ne riasszon vissza senkit, hogy a természet lágy ölén egy nemzeti park a helyszín, az év utolsó napjára mintegy 30 ezren zarándokolnak el ide, és élvezik a látványos tűzijátékot, koncertsorozatot. Mindezt ebben a pazar környezetben! Hát kell ennél több, hogy jól induljon az új év?


A világ legnagyobb utcai partija – New York


Mozirajongóknak szinte kötelező életükben legalább egyszer a Nagy Almában elbúcsúztatni az óévet! A város, amely sosem alszik, szilveszter napján különösen nyüzsgővé válik. Hosszú ideje itt tartják a világ legnagyobb utcai szilveszteri partiját. Nincs híradó a világon, ahol ne mutatnák be a hatalmas leereszkedő, több mint 500 kilós, 696 égővel és 96 stroboszkóppal megvilágított Waterford kristálygömböt a megkezdődő visszaszámlálásról. A buli centruma a Broadway és a 7th Avenue közé esik, ahova délután 5 után már lehetetlen bejutni. Egészen éjfélig, míg megkezdődik a visszaszámlálás, elkezdődik a tűzijáték és konfetti eső hullik a csókolózó vagy üvöltöző tömegre, majd az újév első pillanatában felcsendül a Gyertyafény keringő.

Ahol december 31-én ajándékoznak - Oroszország

A világ másik felén, Oroszországban egészen másképp ünneplik az újév érkezését. Itt, eltérően a világ többi részétől, a karácsony nem december végén, hanem ortodox szokás szerint január hetedikén van, így az év első nagy ünnepe a szilveszter, és ezzel együtt a gyerekek megajándékozása is december 31-re esik. Ezen a napon érkezik a Mikulás, vagy „Gyedmaroz”, a hó apó. Oroszország területe 11 időzónát ölel magába, így az újévi köszöntőt óránként egyszer vetítik le, persze szemfülesek a youtuberól megnézhetik az elsőt, még jóval a helyi idő előtt. Hogy aztán belevessék magukat a moszkvai bulik egyikébe, ha utazási irodán keresztül bonyolítjuk moszkvai szilveszterezésünket, előre megtervezhetjük a programunkat, ami lehet egy jó kis korcsolyázás a Kreml jégpályáján, vagy szánkózás, huskyk húzta szánon, de a parti előtt relaxálhatunk egy tradicionális fürdőben, majd irány az éjszaka!


Vessen minket bárhová a sors az év utolsó napján, a legtöbb helyen találkozhatunk fura szokásokkal - ezek mindegyike a szerencsével, a szerelemmel, a bőséggel vannak kapcsolatban. Ilyenkor mindenki igyekszik szabadulni mindentől, ami rossz és megtesz mindent, hogy bevonzza mindazt, ami jó. Angolszász területeken a legfontosabb kelléke a karácsony és újévi időszaknak a fagyöngy, ami alatt szinte kötelező csókot váltani, mindemellett a fagyöngy elijeszti az ártó szellemeket, és ha a lányok a párnájuk alá rejtik, megmutatja jövendőbeli kedvesük arcát álmukban. Az írek ezenkívül az ország sorsát is megjósolják abból, merről fúj a szél szilveszter napján, hiszen a nyugati szél az írek, a keleti szél a britek befolyását erősíti hitük szerint. Persze az otthona jólétéért mindenki megtesz egy apróságot: Írországban a gazdák kenyeret tesznek az ajtóra, ablakra, ezzel biztosítva a bőséget a következő évben.


A világ számos temperamentumos országában szokás a szó legszorosabb értelmében megszabadulni az óév minden nyűgétől bajától és kacatjától december harmincegyedikén, Olaszországban az utcákat ilyenkor óvatosan járjuk, és ha meghalljuk, hogy „Vigyázat”, ugorjunk be egy kapualjba, mert könnyen a nyakunkba kaphatunk egy bedöglött kenyér pirítót, vagy egyéb feleslegessé vált berendezési tárgyat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL