Ez a recept tulajdonképpen egy miniatürizált, ízletes túrótorta, savarin formában kisütve. Itt ugyanúgy, mint a quiche esetében, kisüthetjük a tésztát egy muffin forma mélyedéseiben, ízlés szerinti vastagságúra. A savarin formák lényege tulajdonképpen Az, hogy a sütés folyamán egy lyuk keletkezik a sütemény tetején, amit megtölthetünk mindenféle finomságokkal (karamellával, vagy akár házi lekvárral, gyümölcszselével, vagy éppen, amit megkíván a sütemény íz világa). Én ez esetben fehér csoki, karamella és étcsokoládé ízesítésű cukormázat nyomtam a korongok közepébe, és olvasztott csokoládéval csorgattam le a tetejüket. Ez az íz-trió remekül harmonizált egymással: a cukormáz édeskés ízét és a torta citromos-túrós karakterét nagyszerűen emelte ki a kicsit kesernyés étcsokoládé.
Hozzávalók:
500 g túró (német krémes változat, vagy ha hazai, akkor alaposan krémesítsük egy mixer segítségével)
50g puha vaj
80g cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál vaníliás pudingpor
2 tojás
1 citrom héja lereszelve
esetleg 2 evőkanál pisztácia, vagy mandula
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180°C. A citromot alaposan mossuk le forró vízzel, majd reszeljük le a héját. Ha ünnepibbé szeretnénk varázsolni a tortácskákat, akkor aprítsunk finomra pisztáciát, vagy mandulát, amit a tésztába keverhetünk.
2. Keverjük krémesre a vajat a citromhéjjal, a cukorral és a vanilincukorral. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük alaposan össze. A masszát formákba töltjük, és a sütő középső rácsára helyezve arany barnára sütjük, majd ha kihűlt ízlés szerint díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK