Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
240g cukor
1 citrom reszelt héja
120g étkezési keményítő
2tk sütőpor
120g liszt
A töltelékhez:
150g cukor
1 narancs leve
1 citrom leve
6ek konyak vagy rum
200g lekvár
A marcipánmasszához:
125g porcukor
250g marcipánpótló vagy nyers marcipán
A mázhoz:
100g porcukor
2ek konyak vagy rum
Ezenkívül:
Vaj a formához
Lekvár a kenéshez
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tésztához válasszuk szét a tojásokat, és verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Addig verjük a tojássárgáját 6ek forró vízzel és a cukorral, amíg a massza habos nem lesz. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a tojásfehérjehabot, és óvatosan keverjük össze. Szitáljuk a masszára a keményítőporral és sütőporral elkevert lisztet, majd lazán keverjük össze.
2. Öntsük a tésztát (24cm átmérőjű) kivajazott tortaformába, és süssük kb. 30 percig. Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vízszintesen három lapra. Az alsó és a felső tortalapot kenjük be vékonyan lekvárral, a középsőt vágjuk apróra.
3. A töltelékhez forraljuk fel a cukrot a citrom- és a narancslével meg 125ml vízzel. Adjuk hozzá az alkoholt, a lekvárt és a felaprított piskótát, majd keverjük össze alaposan.
4. A massza 2/3-át kenjük az alsó tortalapra, majd fedjük be a másikkal, megkent oldallal lefelé. A maradék masszával vonjuk be vékonyan a torta oldalát.
5. A marcipánmasszához keverjük össze az átszitált porcukrot a marcipánpótlóval vagy a nyers marcipánnal, majd nyújtsuk 2mm vastagságúra. Vágjunk ki belőle a torta oldalára illeszkedő csíkot, tegyük a helyére, és alaposan nyomkodjuk rá.
6. A mázhoz keverjük simára a porcukrot az alkohollal. Kenjük be vele a torta tetejét, majd hagyjuk megszáradni.
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK