GASZTRO

Berlini puncstorta

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
240g cukor
1 citrom reszelt héja
120g étkezési keményítő
2tk sütőpor
120g liszt

A töltelékhez:
150g cukor
1 narancs leve
1 citrom leve
6ek konyak vagy rum
200g lekvár

A marcipánmasszához:
125g porcukor
250g marcipánpótló vagy nyers marcipán

A mázhoz:
100g porcukor
2ek konyak vagy rum

Ezenkívül:
Vaj a formához
Lekvár a kenéshez

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tésztához válasszuk szét a tojásokat, és verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Addig verjük a tojássárgáját 6ek forró vízzel és a cukorral, amíg a massza habos nem lesz. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a tojásfehérjehabot, és óvatosan keverjük össze. Szitáljuk a masszára a keményítőporral és sütőporral elkevert lisztet, majd lazán keverjük össze.

2. Öntsük a tésztát (24cm átmérőjű) kivajazott tortaformába, és süssük kb. 30 percig. Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vízszintesen három lapra. Az alsó és a felső tortalapot kenjük be vékonyan lekvárral, a középsőt vágjuk apróra.

3. A töltelékhez forraljuk fel a cukrot a citrom- és a narancslével meg 125ml vízzel. Adjuk hozzá az alkoholt, a lekvárt és a felaprított piskótát, majd keverjük össze alaposan.

4. A massza 2/3-át kenjük az alsó tortalapra, majd fedjük be a másikkal, megkent oldallal lefelé. A maradék masszával vonjuk be vékonyan a torta oldalát.

5. A marcipánmasszához keverjük össze az átszitált porcukrot a marcipánpótlóval vagy a nyers marcipánnal, majd nyújtsuk 2mm vastagságúra. Vágjunk ki belőle a torta oldalára illeszkedő csíkot, tegyük a helyére, és alaposan nyomkodjuk rá.

6. A mázhoz keverjük simára a porcukrot az alkohollal. Kenjük be vele a torta tetejét, majd hagyjuk megszáradni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL