GASZTRO

Tejszínes szedertorta

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

A tésztához:
100g étcsokoládé
20g vaj
4 tojás
125g cukor

100g liszt
50g étkezési keményítő
½ tk. sütőpor

A töltelékhez:
6 piros zselatinlap
500g szeder
80g cukor
500ml tejszín

Ezenkívül:
Cukor a szóráshoz
100g reszelt étcsokoládé

Elkészítése:

1. Olvasszuk meg a csokoládét és a vajat. Válasszuk szét a tojásokat. Verjük habosra a tojássárgáját 4 ek meleg vízzel, cukorral és 1 csipet sóval. Adjuk hozzá a csokoládés vajat, és verjük fel. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és forgassuk a csokoládés keverékbe. Keverjük össze a lisztet a keményítővel és a sütőporral. Szitáljuk a tojásos csokoládémasszára, és óvatosan keverjük bele.

2. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Béleljünk ki egy (28cm átmérőjű) tortaformát sütőpapírral. Töltsük a piskótatésztát a tortaformába, és simítsuk el. Süssük kb. 20 percig a középső rácson. Borítsuk ki cukorral a megszórt konyharuhára. Vegyük le a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni a piskótát.

3. A töltelékhez időközben áztassuk be a zselatint a csomagoláson lévő leírás szerint. Mossuk és szárítsuk meg a szederszemeket, majd válogassuk ki és a cukorral együtt pürésítsük (tegyünk félre néhányat a díszítéshez). Nyomkodjuk ki a zselatint, majd alacsony hőmérsékleten olvasszuk meg. Keverjük a folyékony zselatint a szederpürébe. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan forgassuk a pürébe.

4. Vágjuk félbe a piskótát vízszintesen, és helyezzük az alját egy tortakarikába. A szedres tejszín felét kenjük a tortalapra, és simítsuk el, a maradék szedres tejszínt tegyük a hűtőbe. Fektessük a krémre a piskóta tetejét, és óvatosan nyomkodjuk le. Tegyük a tortát 3-4 órára a hűtőszekrénybe.

5. Tálalás előtt távolítsuk el a tortakarikát, majd vonjuk be a torta minden oldalát a maradék szedres-tejszínes krémmel. Szórjuk meg a torta oldalát csokoládéreszelékkel, és díszítsük a tetejét a szederszemekkel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL