UTAZÁS

Ahol a Mikulás lakik...

Szerző:
Szabó Anna
Okos gyerek nem kér mikulás csomagot, maga megy érte, ahogyan anyuci is szívesebben koktélozgat a Karácsony-szigeten egy luxus bungalóban, mintsem a fagyos európai éghajlaton járja a boltokat ajándék után! Ha már karácsony, ha már a szeretet ünnepe, ha már ajándék, legyen idén egy nagy közös üdülés a családnak! Avagy: csapj a hónod alá egy műfenyőt és irány a nagyvilág!

 

Lappföld – a Mikulás otthona


A tél szerelmesei sem maradnak kalandok nélkül. Ha a család szeret síelni, szánkózni, decemberben ünnepi úti cél lehet Lappföld is. A manók, a rénszarvasok és természetesen maga a Mikulás, vagyis ahogy otthonában hívják, Joulupukki hazája. Az 1820-as években egy verssel indult a Mikulás sztori, mely annyira mély hatást tett a közönségre, hogy az újságok oldalain egyre több és több rajz, karikatúra jelent meg, mígnem 1927-ben a Finn rádióban elhangzott egy mondat a Gyermekek órájában, miszerint a Mikulás lakhelye Korvatunturiban van. Azon belül is a Fülhegy gyomrában, ahol is a Mikulás és a manói egész évben szorgalmasan dolgoznak azon, hogy minden gyermek ajándéka elkészüljön a nagy napra. Egy lappföldi látogatás az év bármely szakában különösen nagy élmény lehet. Hazánknál alig valamivel nagyobb, de gyéren lakott, így szinte érintetlen vidék ez, ahol hasonlóan Magyar országhoz, jelen van a négy évszak, de kicsit másként. A gyors és intenzív hóolvadás időszaka a rövid tavasz, amit egy 73 napig tartó sötétségmentes nyár követ. A kellemesen meleg és verőfényes hónapokban növekedésnek indul minden, Lappföldön - ilyenkor minden, ami él és mozog, készül az őszi színpompás időszakra, amit novemberben felvált a ködös félhomály. Az 51 napig tartó teljes sötétség önmagában is felejthetetlen élmény, mégis a legkülönösebb látványossága a sarki fény lidércek táncára emlékeztető fény orgiája.


Minden okkal lett lapföld a Mikulás mesés birodalmának színtere. Nem kizárólag az érintetlen szépségű táj, hanem a finnek messze földön híres karácsonyimádata is közre játszhatott ebben. Itt a karácsony szigorúan családi ünnep, amit már az adventi készülődés idején is nagyon komolyan vesznek. A Szentesét megelőző napon, aki teheti, ellátogat elhunyt szerettei sírjához, majd a család egy szaunázással köszönti az ünnepet. Szenteste reggelén együtt reggeliznek, majd az ünnepélyes békehirdetés után kezdődhet az ünnep, melynek elengedhetetlen kelléke a hering, a tésztában sült sonka, a forralt bor és természetesen az édességek. És mindezekből szigorúan hagynak éjszakára egy keveset az asztalon - a manóknak. A legtöbb család a kertben díszíti fel a fát, ezzel is óvják környezetüket és nemcsak a családtagjaikat, de kedvenc háziállataikat is meglepik valami apró ajándékkal az ünnep idején.


Karácsony-sziget - ahol legelőször gyúlnak meg a gyertyák


Hihetetlen, de igaz. Amikor mi elővesszük a nagykabátot, mások épp akkor pakolják el. Pontosan emiatt lehet oly vonzó úti cél télvíz idején a világ átellenben másik fele, a Karácsony-szigetek. Ez a különösen szép és izgalmas szigetcsoport arról kapta a nevét, hogy az őt elfedezők december 25.-én léptek a partjaira először sok-sok évvel ezelőtt. Ennek a véletlennek és az időzónáknak köszönhetően ez a világnak az a pontja, ahol először gyúlnak meg a gyertyák... itt van hivatalosan a legkorábban Szenteste. A sziget keleti csücskén vág át a dátumválasztó vonal, így minden naptári napunk itt látja meg először a hajnalt.


A szigetre érkező hajósok a "Christmas" nevet adták a helynek, amit az őslakosok fonetikusan Kiritimatinak fordítottak. Tudnunk kell, hogy nyelvükben a "ti" betűpárt ejtik "sz"- nek. Minden sziget más és más, mindre jellemző egyfajta különös zárt világ, mégis, aki ide belép már a repülőről egy csodával szembesül. Maga sziget tulajdonképpen egy atoll, ami egy vízfelszín fölé emelkedő koralépítmény - a világon egyedülállóan nagy, 322 km2 szárazfölddel bír az atollok között. Ráadásként körülbelül ugyanekkora területen lagúnák sokasága kápráztatja el az ide érkezőket. Ez a sekély tengerrel körülvett, nagyon érzékeny fauna alkotja ezt a szigetet. Elhelyezkedése miatt több fontos hajózási útvonalat érint, főként annak köszönhetően, hogy a sziget délkeleti csücskében sekély, édesvizű tavak is vannak. Mindezek összességének köszönhetően páratlan színekben gyönyörködhetünk, az alig néhány deciméteres mélységtől kezdve, a homokos tengerpartig, és az azt szegélyező kókuszpálmákig. Mivel a tenger folyton változtatja lagúnái színét, festői kép tárul elénk minden alkalommal.

Nos, imigyen is lehet karácsonykor ünnepelni, akár egy napsütötte tengerparton, akár a Télapó szomszédságában, a lényeg a varázslat, amitől a karácsonyunk egyedi és különösen meg hitt lesz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL