GASZTRO

Őszi álom

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

A tésztához:
400 g liszt
1 csomag sütőpor
2 tojás
150 g cukor
130 g vaj

A túrós töltelékhez:
1 kg túró (én a német, krémesebb változatot használtam!)
200 g cukor
1 kis csésze olaj
4 tojás
½ l tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
A habcsókos körtéhez:
6 félkemény körte
2 tojásfehérje
1 csipet só
8 dkg cukor
méz
dió

 

 

Elkészítése:

1. A linzertészta hozzávalóit összekeverjük (én ezt a turmixgép dagasztófejével végeztem), összegyúrjuk, majd a tésztát két részre szedjük. Kizsírozunk egy kerek tortaformát, majd a tészta egyik felével a forma oldalát, a másikkal pedig az alját kibéleljük. Ez jóval vastagabb tészta annál, mint ami a sajttorta hazájában divatos, de nekem így jobban tetszik. Nem szeretem a tölteléket szinte magában fogyasztani, számomra túl tömény, és mindig hiányérzetem van, amikor az eredeti, bajor változatot eszem. Így azonban nem okoz csalódást.

2. A krémről pedig még annyit, hogy rengeteg bajor és egyéb német túrótorta-változatot próbáltam már, de ez egyszerűen tökéletes. Krémesen lágy az állaga, könnyen szeletelhető, nem túl édes, nem túl tömény és szinte szétolvad az ember szájában.

3. Visszatérve, a következő műveletünk: Egy nagyobb tálban összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd a formába öntjük. A túrókrém viszonylag híg, így magától szétterül. Nem baj, ha a tészta széle magasabban van a tölteléknél, mert az úgyis feljebb jön a sütés folyamán.

4. Előmelegített (kb. 175 fokos) sütőbe tesszük, és egy és negyed óráig sütjük. Ha valakinek erősebben süt a sütője, és túl hamar barnulni kezdene a sütemény teteje, egyszerűen tegyen rá egy sütőpapírt. Amikor letelt a sütési idő, akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk ott éjszakára, hogy kihűljön. Így biztosan nem fog beesni a közepe.

5. Másnap készítsük el a körtét. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, távolítsuk el a magházat, majd egy-egy fél diót szúrjunk annak a helyére, és sorakoztassuk a körtéinket egy kivajazott jénaira vagy tepsire. Ezután ízlés szerint csurgassuk le a gyümölcsöket mézzel, be velük a sütőbe (kb. 200 fokos legyen).

6. Míg sülnek a körték, elkészítjük a habcsókot. Turmixgép segítségével, egy csipet sóval félkészre verjük a tojáshabot, majd hozzáadjuk óvatosan a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen kemény nem lesz. Ezután habzsákba (vagy egy kilyukasztott nejlonzacskóba) töltjük, és habcsókokat nyomunk a félpuha körték tetejére. Így mehetnek is vissza a sütőbe, amíg szép ősziesen barnára nem sülnek.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL