Hozzávalók:
(1 kerek pizzaformához)
250g liszt
25g friss élesztő
Só
6ek olívaolaj
400g paradicsom
2 vöröshagyma
2 fokhagymagerezd
Bors
½ tk cukor
½ tk morzsolt oregánó
500g burgonya
1tk apróra vágott friss rozmaring
75g reszelt parmezán
Olaj a formához
Elkészítése:
1. A kelt tésztához szitáld a lisztet nagy keverőtálba, és nyomj a közepébe egy mélyedést. Morzsold az élesztőt a mélyedésbe, majd keverd sűrű tésztává egy kevés langyos vízzel és a tál széléről vett liszttel. Hintsd meg még némi liszttel. Keleszd letakarva kb. 20 percig meleg helyen, amíg a felszíne megrepedezik.
2. Adj hozzá 4ek olívaolajat és késhegynyi sót. Apránként önts hozzá kb. 100ml langyos vizet, és dolgozd össze az elektromos habverő dagasztókarjával. Utána gyúrd a tésztát kb. 10 percig lisztezett munkalapon addig, amíg már nem ragad. A megfelelő állag eléréséhez szükség esetén adj hozzá egy kis vizet vagy lisztet.
3. Formálj a tésztából gömböt, majd tedd vissza a tálba. Konyaruhával letakarva keleszd meleg helyen kb. 60 percig, amíg a kétszeresére nő.
4. Hámozd meg, magozd ki és kockázd fel a paradicsomot. Pucold meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd párold meg 1ek forró olívaolajban. Add hozzá a paradicsomot, ízesítsd sóval, borssal, cukorral és oregánóval, majd addig forrald, amíg sűrű paradicsomszószt kapsz. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőnél 180°C-ra).
5. Nyújtsd ki a tésztát, és tedd az olajjal kikent pizzaformába. Húzd fel a széleket, majd hagyd kelni a tésztát. Terítsd el rajta a paradicsomszószt. Hámozd meg a burgonyát, gyaluld vékony szeletekre, aztán tedd a tésztára. Sózd és borsozd, szórd meg rozmaringgal és parmezánnal. Csepegtesd rá a maradék olívaolajat. Süsd kb. 35 percig a sütőben.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK