GASZTRO

Vesuvio pizza

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:
(1 kerek pizzaformához)
250g liszt
25g friss élesztő
5ek olívaolaj

400g paradicsom
2 vöröshagyma
2 fokhagymagerezd
Bors
½ tk cukor
½ tk morzsolt oregánó
50g reszelt pecorino
1 piros paprika
50g gorgonzola
½ piros csili
2ek fűszerolaj
Olaj a pizzaformához

Elkészítése:

1. A kelt tésztához szitáld a lisztet nagy keverőtálba, és nyomj a közepébe egy mélyedést. Morzsolt az élesztőt a mélyedésbe, szórj rá ½ tk cukrot, majd kevés langyos vízzel és a tál széléről vett liszttel keverd sűrű tésztává. Hintsd meg még némi liszttel. Keleszd letakarva kb. 20 percig meleg helyen, amíg a felszíne megrepedezik.

2. Adj hozzá 4ek olívaolajat és késhegynyi sót. Apránként önts hozzá kb. 100ml langyos vizet, és dolgozd össze az elektromos habverő dagasztókarjával. Utána gyúrd a tésztát kb. 10 percig lisztezett munkalapon addig, amíg már nem ragad. A megfelelő állag eléréséhez szükség esetén adj hozzá egy kis vizet vagy lisztet.

3. Formálj a tésztából gömböt, majd tedd vissza a tálba. Konyharuhával letakarva keleszd meleg helyen kb. 60 percig, amíg a kétszeresére nő.

4. Hámozd meg, magozd ki és kockázd fel a paradicsomot. Hámozd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd párold meg 1 ek forró olívaolajban. Add hozzá a paradicsomot, a sót, a borsot, a cukrot és az oregánót, majd addig főzd, amíg sűrű paradicsomszószt kapsz.

5. Nyújtsd ki a tésztát, helyezd az olajozott pizzaformába, és húzd fel a szélét. Terítsd el rajta a paradicsomszószt. Szórd meg 25g pecorinóval. Mosd meg és szeleteld fel a paprikát, majd szórd rá. Vágd apróra a gorgonzolát, mosd meg, magozd ki és aprítsd fel a csilit. Tegyél mindent a tésztára. Szórd meg a maradék pecorinóval, és csepegtesd rá a fűszerolajat. Süsd 220°C-on (légkeveréses sütőben 200°C-on) kb. 20 percig.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL