GASZTRO

Sörperec-pizza magyarosan

Szerző:
Szabó Anna


A recept alapja a mindenki által jól ismert, és szeretett bajor perec, ami a pizza tésztájaként szolgál, a feltétek pedig igazán magyaros hozzávalók.

Hozzávalók:

A tésztához:
600 g finomliszt
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
360 ml langyos víz
2 csomag szárazélesztő
8 evőkanál étolaj
Szódabikarbónás oldathoz:
10 g szódabikarbóna
125 ml víz
Pizza alap:
tejföl
1 tojássárgája

Feltétek:
házi sonka
póréhagyma
kolbász
edámi sajt
Vagy ki mit szeretne!

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe öntöttem, és dagasztás programra állítottam. Aki kézzel szeretné (vagy kénytelen) kidolgozni, annak a leírás a következő: Az élesztőt 360 ml langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat, majd sima tésztává dolgozzuk. A tálat meleg helyre tesszük, és kb. a duplájára kelesztjük. Ameddig a tészta kel, előkészítjük a feltéteket.

2. Az elkészült tésztát egy lisztezett felületen újra átdolgozzuk, négyzet alakúra nyújtjuk (az, hogy milyen vékonyra, ízlés kérdése), majd az átlók mentén, négy háromszögre vágjuk, amiknek a széleit, kb. 2 cm magasságig visszatekerjük. Ez lesz a pereme a pizzánknak. A tésztát félretesszük, hogy a felülete száradjon egy kicsit.

3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, majd készítsük elő a szódabikarbónás oldatot. Egyszerűen a vizet forraljuk fel a szódabikarbónával. Az elkészült oldattal egyenletesen kenjük be a tészta peremeit, ez adja meg majd a tészta barnás színét. Ez az oldat egyébként csak egy magyarosított, hamis változat, ami a nátron-lúgos oldatot helyettesíti. Ezt két okból is mellőztem, egyrészt azért, mert a nátron nálunk nagyon nehezen beszerezhető, másrészt azért, mert könnyen, nagyon veszélyes égési sérüléséket tud okozni.

4. A tojás sárgát keverjük el a tejföllel, kenjük meg vele a pizzát, tegyük rá a feltéteket, majd a legvégén a reszelt sajtot.

5. A pizzát a sütő alsó rácsán süssük tizenöt percig, majd a középsőn még annyi ideig, ameddig szép aranybarna nem lesz.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL