A recept alapja a mindenki által jól ismert, és szeretett bajor perec, ami a pizza tésztájaként szolgál, a feltétek pedig igazán magyaros hozzávalók.
Hozzávalók:
A tésztához:
600 g finomliszt
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
360 ml langyos víz
2 csomag szárazélesztő
8 evőkanál étolaj
Szódabikarbónás oldathoz:
10 g szódabikarbóna
125 ml víz
Pizza alap:
tejföl
1 tojássárgája
Feltétek:
házi sonka
póréhagyma
kolbász
edámi sajt
Vagy ki mit szeretne!
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe öntöttem, és dagasztás programra állítottam. Aki kézzel szeretné (vagy kénytelen) kidolgozni, annak a leírás a következő: Az élesztőt 360 ml langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat, majd sima tésztává dolgozzuk. A tálat meleg helyre tesszük, és kb. a duplájára kelesztjük. Ameddig a tészta kel, előkészítjük a feltéteket.
2. Az elkészült tésztát egy lisztezett felületen újra átdolgozzuk, négyzet alakúra nyújtjuk (az, hogy milyen vékonyra, ízlés kérdése), majd az átlók mentén, négy háromszögre vágjuk, amiknek a széleit, kb. 2 cm magasságig visszatekerjük. Ez lesz a pereme a pizzánknak. A tésztát félretesszük, hogy a felülete száradjon egy kicsit.
3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, majd készítsük elő a szódabikarbónás oldatot. Egyszerűen a vizet forraljuk fel a szódabikarbónával. Az elkészült oldattal egyenletesen kenjük be a tészta peremeit, ez adja meg majd a tészta barnás színét. Ez az oldat egyébként csak egy magyarosított, hamis változat, ami a nátron-lúgos oldatot helyettesíti. Ezt két okból is mellőztem, egyrészt azért, mert a nátron nálunk nagyon nehezen beszerezhető, másrészt azért, mert könnyen, nagyon veszélyes égési sérüléséket tud okozni.
4. A tojás sárgát keverjük el a tejföllel, kenjük meg vele a pizzát, tegyük rá a feltéteket, majd a legvégén a reszelt sajtot.
5. A pizzát a sütő alsó rácsán süssük tizenöt percig, majd a középsőn még annyi ideig, ameddig szép aranybarna nem lesz.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK