GASZTRO

Hamis Canape

Szerző:
Szabó Anna

 

A „canape” (kanapé), egy falatnyi, szemet gyönyörködtető finomság”. Az enyém azért hamis, mert nem pirított kenyérszeletre lett helyezve, hanem egy apró tányérra. A kenyér szerepét itt ugyanis egy bajor perectésztából készült, „grissini jellegű” mártogatóssal váltottam fel.
Magát a krémet, szintén bajor recept ihlette, magyaros karakterét pedig az őrölt fűszerpaprika és a feketebors adja.

Hozzávalók:

A krémhez:
1 Tihanyi Camembert sajt
Ízlés szerint: vaj, só, bors, fűszerpaprika

A grissinihez:
150 g finomliszt
1/4 teáskanál kristálycukor
1/4 teáskanál só
90 ml langyos víz
1/2 csomag szárazélesztő
2 evőkanál étolaj

 

Krém elkészítése:
A camembert külső rétegét lehámozzuk, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, majd bot mixerrel pürésítjük.

 

Grissini elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe öntöttem, és dagasztás programra állítottam. Aki kézzel szeretné (vagy kénytelen) kidolgozni, annak a leírás a következő: Az élesztőt 90 ml langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat, majd sima tésztává dolgozzuk. A tálat meleg helyre tesszük, és kb. a duplájára kelesztjük.

2. Az elkészült tésztát egy lisztezett felületen újra átdolgozzuk, téglalap alakúra nyújtjuk (az, hogy milyen vékonyra, ízlés kérdése), majd hosszanti irányban csíkokra vágjuk.

3. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, majd készítsük elő a szódabikarbónás oldatot. Egyszerűen a vizet forraljuk fel a szódabikarbónával. Az elkészült oldattal egyenletesen kenjük be a tésztát, ez adja meg majd a tészta barnás színét. Ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük szép arany barnára.

4. Ez az oldat egyébként csak egy magyarosított, hamis változat, ami a nátron-lúgos oldatot helyettesíti. Ezt két okból is mellőztem: egyrészt azért, mert a nátron nálunk nagyon nehezen beszerezhető, másrészt azért, mert könnyen, nagyon veszélyes égési sérüléséket tud okozni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL