A „canape” (kanapé), egy falatnyi, szemet gyönyörködtető finomság”. Az enyém azért hamis, mert nem pirított kenyérszeletre lett helyezve, hanem egy apró tányérra. A kenyér szerepét itt ugyanis egy bajor perectésztából készült, „grissini jellegű” mártogatóssal váltottam fel.
Magát a krémet, szintén bajor recept ihlette, magyaros karakterét pedig az őrölt fűszerpaprika és a feketebors adja.
Hozzávalók:
A krémhez:
1 Tihanyi Camembert sajt
Ízlés szerint: vaj, só, bors, fűszerpaprika
A grissinihez:
150 g finomliszt
1/4 teáskanál kristálycukor
1/4 teáskanál só
90 ml langyos víz
1/2 csomag szárazélesztő
2 evőkanál étolaj
Krém elkészítése:
A camembert külső rétegét lehámozzuk, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, majd bot mixerrel pürésítjük.
Grissini elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe öntöttem, és dagasztás programra állítottam. Aki kézzel szeretné (vagy kénytelen) kidolgozni, annak a leírás a következő: Az élesztőt 90 ml langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat, majd sima tésztává dolgozzuk. A tálat meleg helyre tesszük, és kb. a duplájára kelesztjük.
2. Az elkészült tésztát egy lisztezett felületen újra átdolgozzuk, téglalap alakúra nyújtjuk (az, hogy milyen vékonyra, ízlés kérdése), majd hosszanti irányban csíkokra vágjuk.
3. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, majd készítsük elő a szódabikarbónás oldatot. Egyszerűen a vizet forraljuk fel a szódabikarbónával. Az elkészült oldattal egyenletesen kenjük be a tésztát, ez adja meg majd a tészta barnás színét. Ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük szép arany barnára.
4. Ez az oldat egyébként csak egy magyarosított, hamis változat, ami a nátron-lúgos oldatot helyettesíti. Ezt két okból is mellőztem: egyrészt azért, mert a nátron nálunk nagyon nehezen beszerezhető, másrészt azért, mert könnyen, nagyon veszélyes égési sérüléséket tud okozni.
OLVASS TOVÁBB!
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROA rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Miért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
GASZTROVeszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK