GYERMEK

Szótár a babasíráshoz

Szerző:
Szabó Anna
Vajon mit akar a baba jelezni? Ime egy kis segítség...

Semmi nem lehet olyan, mint egy újszülött fülsiketítő ordítása reggel hatkor – és te máris pánikba esel, vajon mit akarhat? Aztán negyedkilenckor nyöszörög, tizenegykor kiáltozik, délben nyafog… Bárcsak volna valami szótárgép, ami megfejtené…
Először is, ne feledkezz meg róla, hogy a kapcsolatotok még csak most kezd kialakulni. Épp csak most találkoztatok, most kezditek kiismerni egymást, és lehet, hogy néha tévedsz. Adj neki pár évet, és előre fogod tudni, mit akar mondani.

Addig is néhány alap-megoldás.
• Etess meg – az újszülötteknek gyakran kell enniük, mert a méhben hozzászoktak, hogy a gyomrocskájuk mindig tele van. Ez aztán később fokozatosan múlik, de a szoptatás vagy cumiztatás nem csak élelmet, hanem megnyugvást is jelent.
• Cseréld ki a pelust – nem lesz gond, hogy észrevedd, megfelelő szagjelzések gondoskodnak róla. • Fáradt vagyok – Sok baba álomba sírja magát. Néha a túl sok dédelgetés nem használ, még jobban sír. Ilyenkor rakd vissza a kiságyba, hadd sírdogálja álomba magát. Mindkettőtöknek kényelmesebb.
• Fáj a hasam – Nem csak a „kólikás” babáknak fáj a hasa. A tápszerhez hozzászokni, vagy néha valami a mama tejében megzavarhatja finom emésztőrendszerüket. Jegyezd meg, te mit ettél, hátha fölfedezel valami összefüggést.
• Böfiztess meg – A lenyelt levegő kényelmetlen érzés. Szoptatás meg böfiztetés közben tartsd a babát annyira egyenesen, amennyire csak lehet, akkor kevesebb levegőt nyel. Segíthet, ha a lábadra fekteted, hassal lefelé, vagy „állva” a válladra, és a hátát masszírozgatod.
• Kiengedem a gőzt – A legtöbb baba minden különösebb ok nélkül sírdogál, rendszerint kora este. Az érzékszerveiket egész nap terhelték, fárasztó napjuk volt, a sírdogálás segít megnyugodni.
• Ezt a hangot figyeld! – Néha csak próbálkoznak – te meg rémülten kapkodsz.

Ahogy a baba nő, megtanulod, és még bonyolultabb jelzéseket is fölismersz majd. Néha egyik ok sem áll fönn, és ilyenkor egy kis ringatás, megnyugtató hangok, énekelgetés (nem baj, ha nincs hangod, a baba nem fog megkritizálni) segít.
De ha tudod, hogy biztosan nem fáj semmije, nem éhes, és nem nyakig kakis, ha lerakod és kimész egy kicsit, az mindkettőtöket megnyugtathat.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL