GASZTRO

Mákkrémes szilvás pite

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:

1,5kg szilva
100g ribizlis zselé (de lekvár is tökéletes)
Tészta:
200g túró
100g cukor
½ teáskanál őrölt fahéj

100ml tej
125ml semleges olaj (pl. kukorica)
400g liszt
4tk sütőpor

Mákkrém:
500ml tej
125g cukor
60g méz

300g őrölt mák
100g búzadara
150g lágy vaj
2 tojás
1 teáskanálnyi citromhéj
3ek citromlé
50g kandírozott gyömbér

Elkészítése:

1. Először készítsd el a krémet. Forrald fel a tejet kis lángon mákkal, cukorral, mézzel és 1 csipet sóval. Ha felforrt add hozzá a lisztet és a búzadarát, lassú keverés mellett addig melegítsd, míg a búzadara meg nem duzzad (nagyjából további hat-hét percet vesz igénybe). Öntsd át a keveréket egy nagy tálba, és keverd át néha, hogy gyorsabban hűljön. Közben add hozzá a kockákra vágott vajat, és ha már eleget hűlt, egyesével keverd hozzá a tojásokat is. Majd jöhet a citromhéj és -lé. Vágd finomra a gyömbért, és keverd a mákos masszához ezt is.

2. Mosd meg a szilvát, és tisztítsd meg. Vágd őket hosszában ketté, majd újra. Tulajdonképpen hosszában negyedelned kell egyesével a szemeket.

3. A liszt és a sütő port keverd alaposan össze. Ezt követően a tészta maradék hozzávalóit külön(!) egy nagy tálban kézi habverővel dolgozd össze. Csak ezután dolgozd el benne a sütőporos lisztet.

4. A tésztát nyújtsd ki egyenletesen, fektesd el egy zsiradékkal kikent tepsiben. Erre terítsd rá a mákos keveréket, majd fedd rá a szilvákat. Előmelegített 200°C-os sütőben a második rácson süsd 35-40 percig.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL