FOGYÓKÚRA

Fogyókúra és vegetarianizmus

Szerző:
Szabó Anna
Egy diétás étrend összeállításánál mindenkinek más és más szempontok fontosak. Egyesek ragaszkodnak a kedvenc ételeikhez, míg mások ilyenkor szívesen próbálnak ki új ízeket! Van, aki szívesebben játszik a mennyiségekkel és akad, aki még jobban odafigyel az alapanyagok minőségére, esetleg szívesebben választ bio élelmiszereket.

 

Aki szívesen fordítja fel fenekestül a konyháját egy diéta kedvéért, annak ajánlanánk néhány vegetáriánus fogást, melyek nem idegenek a mai modern, akár eklektikusnak is mondható európai konyha ízeitől. Egyre nagyobb a vegetáriánus konyha követőinek tábora, sőt néhány neves sportolónk – köztük olimpikonok - érnek el óriási eredményeket húsmentes étrend mellett is. Nem célunk senkit átnevelni, de érdemes elgondolkodni azon, ha már életmódot váltunk felesleges kilóink miatt, akkor ez talán a legjobb alkalom felfedezni a gasztronómia eme szegletét!


A lakto-ovo vegetáriánus étrend a fogyókúra alatt


Egy átlag felnőtt ember napi fehérjeszükséglete 45-55 g, míg egy távfutóé akár 140-160 g - mindez fedezhető jó minőségű növényi fehérjéből. Még könnyebben fedezhető lakto-ovo vegetáriánus étrenddel is. Tehát egy átlagember fehérjeszükséglete még a fogyókúra alatt is könnyedén fedezhető növényi fehérjékkel, esetleg tejtermékek vagy tojás fogyasztásával… akkor miért ne? Sokan felhördülhettek most, hiszen a legújabb diéták és étrendminták mind-mind a finomított szénhidrátok ellen küzdenek, és üdvözítő alternatívaként ajánlják helyette a sovány húsokat, halakat, sajtokat, melyeket jóformán korlátozás nélkül fogyaszthatunk. Nos, nem sokban tér el a vega vagy vegán étrend sem, hiszen itt is kerülni kell a finomított és egyben felesleges szénhidrátokat, helyettük a húsnál is jobb, könnyebben emészthető fehérje forrást kínál: a zöldségeket és gyümölcsöket.


Legtöbben úgy tekintünk például a spenótra, mint szükséges rossz a flekken vagy a tükörtojás alatt. Pedig önmagában is jelentős fehérjeforrás! Sőt, fehérjéi könnyen emészthetőek és hamarabb válik izommá, mint a feltétként kapott natúrszelet. Ugyanakkor töredéke annyi kalóriát tartalmaz! Nagyon fontos kiemelni, hogy a vega étrend sem üdvözítő megoldás sport nélkül. Viszont sportolóink szolgáltatják az élő példát arra, hogy vega életmód mellett sem csökken a teljesítményünk, a sport ez esetben sem ajánlott, hanem kötelező!


Grillezett paradicsom


2 szép nagy paradicsomot szabadíts meg a sapkájától, kapard ki a belsejét, majd sóval, borssal fűszerezd és csepegtesd meg olíva olajjal. Az előkészített paradicsomokat béleld ki bazsalikom levelekkel, tegyél beléjük fél-fél mozzarellát, majd a tetejére mehet még kevés só és bors, valamint olíva olaj és 8-10 perc alatt a grill sütőben pompás ebéd készülhet belőle.


Sokszínű cukkini gazdagon


Két kisebb cukkinit hosszában skalpolj meg és kapard ki a belsejét. Kevés barnarizst süss illatosra egy kevés olajon, majd gazdagítsd vágott dióval, petrezselyemmel, sózd, borsozd és öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel. A megpárolt rizst turbózd fel kockára vágott kaliforniai paprikával, tetszés szerinti színűekkel, majd töltsd bele a cukkinikba. Vegánok így süssék, de akinek az ízlése elbírja, kevés zsírszegény reszelt sajttal megdobhatja, és mehet a grill alá 12-14 percre


Gomba gazdagon


A szárától megtisztított gombafejeket fokhagymával, petrezselyemmel bolondított fetasajttal megtöltjük, és meggrillezzük. Míg elkészül, bébi spenót levelekből és paradicsomból saláta ágyat készítünk a maradék fetával és olíva olajjal.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL