1 kg hosszúkás padlizsán
500 g jó érett paradicsom (vagy 1 üveg paradicsompüré)
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ágacska kakukkfű
1 kisebb babérlevél
Néhány szál petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
1 pohár olívaolaj
3 tojás
5 dl tej
Néhány szem fekete olívabogyó
Só és bors
1. Mossuk meg és töröljük szárazra a padlizsánokat (csak akkor hámozzuk meg, ha nem elég zsengék); hosszában nagyon vékonyan szeleteljük fel; tegyük tálba, hintsük meg finom szemű sóval, és 1-2 óráig hagyjuk állni, hogy a levét kieressze.
2. Közben keresztben vágjuk ketté a paradicsomokat, helyezzük vastag aljú fazékba, öntsünk alá fél pohár vizet, adjuk hozzá a megtisztított, zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a petrezselyemzöldet és a meghámozott, vékonyan felkarikázott vöröshagymát. Mérsékelt tűzön főzzük 30 percig. Adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, és bőven szórjunk bele sót és borsot. Időnként megkeverve pároljuk lassan, amíg elég sűrű mártást nem kapunk.
3. A padlizsánt öblítsük és csepegtessük le – konyhai papírtörlővel törölgessük meg. Tegyünk olajat egy serpenyőbe, és fedő alatt lassú tűzön süssük körülbelül 15 percig: enyhén aranybarnának és jó puhának kell lennie. Ha megsült ízesítsük borssal.
4. Olajozzunk ki egy kerek sütőformát, rendezzük el benne a padlizsánszeleteket több rétegben, először az egyik irányban, majd a másikban rakva. Az egyes rétegek közét locsoljuk meg a tejjel felvert tojásokkal.
5. Állítsuk a sütőformát egy nagy mély tepsibe, öntsünk alá meleg vizet, és a vízfürdőben süssük körülbelül 25 percig.
6. Borítsuk előmelegített tálra, vonjuk be a paradicsomszósszal, díszítsük petrezselyemmel és fekete olívabogyóval.
OLVASS TOVÁBB!
Depressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
GASZTROVeszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK