GASZTRO

Padlizsán paradicsomszószban

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 kg hosszúkás padlizsán
500 g jó érett paradicsom (vagy 1 üveg paradicsompüré)
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ágacska kakukkfű
1 kisebb babérlevél
Néhány szál petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
1 pohár olívaolaj
3 tojás
5 dl tej
Néhány szem fekete olívabogyó
Só és bors

 

Elkészítése:

1. Mossuk meg és töröljük szárazra a padlizsánokat (csak akkor hámozzuk meg, ha nem elég zsengék); hosszában nagyon vékonyan szeleteljük fel; tegyük tálba, hintsük meg finom szemű sóval, és 1-2 óráig hagyjuk állni, hogy a levét kieressze.

2. Közben keresztben vágjuk ketté a paradicsomokat, helyezzük vastag aljú fazékba, öntsünk alá fél pohár vizet, adjuk hozzá a megtisztított, zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a petrezselyemzöldet és a meghámozott, vékonyan felkarikázott vöröshagymát. Mérsékelt tűzön főzzük 30 percig. Adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, és bőven szórjunk bele sót és borsot. Időnként megkeverve pároljuk lassan, amíg elég sűrű mártást nem kapunk.

3. A padlizsánt öblítsük és csepegtessük le – konyhai papírtörlővel törölgessük meg. Tegyünk olajat egy serpenyőbe, és fedő alatt lassú tűzön süssük körülbelül 15 percig: enyhén aranybarnának és jó puhának kell lennie. Ha megsült ízesítsük borssal.

4. Olajozzunk ki egy kerek sütőformát, rendezzük el benne a padlizsánszeleteket több rétegben, először az egyik irányban, majd a másikban rakva. Az egyes rétegek közét locsoljuk meg a tejjel felvert tojásokkal.

5. Állítsuk a sütőformát egy nagy mély tepsibe, öntsünk alá meleg vizet, és a vízfürdőben süssük körülbelül 25 percig.

6. Borítsuk előmelegített tálra, vonjuk be a paradicsomszósszal, díszítsük petrezselyemmel és fekete olívabogyóval.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL