LELKIPATIKA

A dolgok jó és rossz oldala

Szerző:
Szabó Anna
Egyre több a depressziós ember, és bár a szakemberek régóta hangoztatják, hogy ez az állapot gyógyításra szoruló betegség, a környezet mégis gyanakodva tekint arra, aki ezzel a szégyenletesnek gondolt bajjal orvoshoz fordul. „Sírva vigad a magyar” – tartja a mondás. De hogyan lehetünk optimisták?

 

Igenis létezik pozitív gondolkodás, amely megmutatja a dolgok fényesebb oldalát is. mindenben, még a legnagyobb fájdalomban is fellelhető valami, ami jó, ami előnyt jelent további életünk szempontjából. Hozzáállás kérdése az egész! Na, de mi lehet jó abban, ha szakít velünk a szerelmünk, ha elveszítjük a munkánkat, vagy ha éppen eltörjük a lábunkat? Hogyan találjuk meg a negatív dolgoknak a pozitív oldalát? Mint minden mást, ezt is képesek vagyunk megtanulni, csak akarnunk kell.


Keresd az okokat!


Embere válogatja, hogy ki mit ítél kilátástalannak. Vannak, akik már attól kétségbeesnek, ha a szomszédnak éppen rossz napja van, és nem köszön vissza. Bezárkóznak, visszavonulnak és kétségbeesetten nyalogatják vélt sebeiket. Mások azonban képesek belenézni a saját láthatatlan tükrükbe, felmérik lelkük apró változásait, és konokul értelmezni akarják a helyzetet, amelybe belekerültek. Ez jó! Mindennek oka van, és ez az ok elsősorban saját magunkban keresendő. Ha azonban hagyjuk eluralkodni a nyomasztó gondolatokat, előbb-utóbb a depresszió küszöbén találhatjuk magunkat, ahonnan már nagyon nehéz megtalálni a visszafelé vezető utat.


Az a bizonyos varázsszó


Fontos, hogy éljünk, gondolkodjunk és érezzünk úgy, hogy ne jussunk eleddig a kapuig! Higgyünk benne, hogy létezik egy varázsvessző, amely minden kellemetlen pillanatban segít. Fontos a remény, a hit, hogy minden rossz dologra van megoldás. a visszavonulás, a passzivitás tudatos lélekgyilkosság!

Hogyan gondolkodjunk pozitívan?


• Ne tároljuk magunkban a gondokat! Inkább igyekezzünk mindent kibeszélni magunkból, különben a régi sérelmek megmérgezhetik kapcsolatainkat.
• Szeressük magunkat! A piszkos ruházat, ápolatlan külső, csámpás cipő, gondozatlan köröm azonban mind hozzájárul ahhoz, hogy már magunkra sem gondolunk szívesen.
• Ne utasítsuk el a segítőkészséget, fogadjuk el mások véleményét is, de legalábbis hallgassuk meg, és gondoljuk tovább.
• Emlékezzünk a szép napokra, sikereinkre, erősítsük magunkban a hitet, hogy nem volt hiábavaló megszületnünk.
• Ha nem tudunk felülkerekedni negatív gondolatainkon, ne szégyelljünk szakemberhez fordulni.
• Ha sírni kell, hát sírni kell. Zokogjunk el minden csalódottságunkat – megkönnyebbülhetünk tőle.
• Ne meneküljünk alvásba! Hagyjuk, hogy kavarogjanak bennünk a gondolatok, semmiképpen se akasszuk meg haladásukat. Hiszen a fájdalmat éppen úgy meg kell élni, mint a jó dolgokat.
• Mosoly minden áron! Ha kilépünk otthonunk ajtaján, mosolyogjunk! Mosolyogjunk a világra, az emberekre, mindenre, ami él és mozog. Ha ennek következtében mosolyt kapunk viszonzásul, már megérte, mindjárt szebben indul a napunk.
• Mérjük fel helyzetünket – a legrosszabb dolgot állítva a középpontba. Ezután tervezzük meg a stratégiát, hogy miként kerülhetünk ki az ördögi körből.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL