FOGYÓKÚRA

Nyári kreatív villámdiéta

Szerző:
Szabó Anna
A nyár slágerei kétség kívül a villám diéták, amelyek gyorsak, látványosak és rövid ideig tartanak. Legfontosabb jellemzőjük, hogy zsír és szénhidrát szegények, és itt spórolhatunk a legtöbbet a kalóriákkal! Ugyanakkor alacsony kalória-, de magas víztartalmú és rostokban gazdag zöldségekből szinte korlátlan mennyiség fogyasztható.

 

Soha ne feledkezzünk meg róla, hogy elegendő és jó minőségű folyadékot fogyasszunk a kúra alatt. Ha valaki nem igazán szereti, hogy meg mondják neki, mihez tartsa magát, állítson össze saját maga egy 3-6 napig tartó étrendet! A fentiek figyelembe vételével egy 6 napig tartó és véghezvihető diéta során csemegézz a következő alapanyagokból!

Ilyen rövidtávon, a napi rutinhoz igazodva, választhatunk fehérjeforrásként grill csirkét lebőrözve, és három részre osztva, ami például egy három napos kúra fő étkezéseihez elegendő is lesz. A napot minden esetben kezdjük könnyű reggelivel, ami beindít, és kitart a tízóraiig, ami minden esetben legyen gyümölcs vagy cukrozatlan rostos gyümölcslé. Ebédre szabadon engedhetjük a fantáziánkat!


A nyár vitathatatlan sztárja a paradicsomsaláta lehet az egyik adag kísérője!

Tetszés szerint 4-5 paradicsomot vagy 3 marék koktél paradicsomot felkarikázunk, egy fél fej lila hagymát felcsíkozunk, majd leöblítünk és hagyjuk lecsepegni. Ezalatt egy marék olíva bogyót felaprítunk, kevés olíva olajjal, oreganóval és bazsalikomlevelekkel elkeverjünk. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint néhány csepp citrommal savanyítjuk, majd belekeverjük a paradicsomot és a hagymát. Ha „elvitelre” lesz a menü, akkor a csirke egy részét a tetejére szeleteljük és hagyjuk, hogy a kollegák már az illattól irigyen nézzenek ránk.


Színorgia a kertből


Természetesen a nyár bőségesen ontja az ízletes kísérőket, így a csirke következő kísérőjét a kiskertből is választhatjuk. A felforrósított serpenyőbe dobjunk csíkokra vágott piros és sárga kaliforniai paprikát. Amíg sül, hosszában vágjunk ketté egy cukkínit és ferdén csíkozzuk fel. Dobjunk az éppen sülő paprika mellé azon nyomban egy gerezd felszeletelt fokhagymát, és az apróra tépkedett pipi húsát. Az egészet locsoljuk meg szója- vagy halszósszal így egy hamiskás kínai ételt fogyaszthatunk jóízűen.


Harsogóan zöldek

Nem lenne teljes a lista a csirke kísérőiről, ha nem szerepelne itt a jégsaláta, vagy bármi, ami harsogó zöld, és jóformán nincs benne kalória! A jégsaláta egyik legjobb tulajdonsága - túl azon, hogy finom -, hogy nagyon jól tárolható, így nem csoda, hogy mára diétázók kedvence lett. Egy tetszés szerinti darabot vágjunk vékony szeletekre, válasszunk hozzá két tetszőleges zöldséget, mondjuk vékony csíkokra vágott sárgarépát, és néhány kanál savanyított gyöngyhagymát. Az egészet készítsük össze egy dobozkába, szeleteljük rá a csirkét, és készítsünk hozzá egy tálkában öntetet, amihez akár válogathatunk a fenti alapanyagokból is. Egy marék koktél paradicsomot nyomjunk össze az ujjaink között, és tegyük a tálkába. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel annyi olíva olajjal, amennyi éppen ellepi. Ebédkor csupán rázzuk össze, öntsük nyakon a baromfit és jó étvágyat!

Étrendünkben természetesen bármilyen grillezett, hirtelen sült hús adhatja az alapot, ugyanakkor a változatosság kedvéért ne feledjük a többi lehetőséget sem. Például halat, amit süthetünk, párolhatunk vagy választhatunk salátához jó minőségű halkonzervet.

A legnehezebb kérdés a napot úgy befejezni, hogy ne maradjon hiányérzetünk és reggel se tépjük fel a frigót! Erre nagyon jó szolgálatot tesznek a különféle turmixok, lehetőség szerint sovány tej, joghurt vagy kefir alapúakat válasszunk - ízlésünknek megfelelően édesen vagy sósan is készülhetnek. Az ízt adó alapanyagokat úgy válasszuk, hogy magas rosttartalmúak legyenek. Remek párosítás a tejhez és a joghurthoz a legtöbb gyümölcs pl. ananász, málna, ahogyan a legtöbb piros bogyós gyümölcs is. Dúsíthatjuk némi kókusszal vagy csonthéjassal: dióval, mandulával! A sós turmixok kedvelői a kefirt fokhagymával, sóval, és a kertben található szinte összes ehető zöldnövénnyel házasíthatják. Például uborkával, parajjal, mentával kinek-kinek a kiskert vagy a zöldséges ihletése után szabadon. A villámdiéta nem ördöngösség, csupán tervezés, fantázia és kitartás kell hozzá. De minden esetben mérlegeljük azt a fontos tényt, hogy egészségi állapotunk megengedi-e.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL