GASZTRO

Cseresznyés feketeerdő-torta

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:

A sütő hőmérséklete a vajas süteményalaphoz: 200°C, légkeveréses 175°C; a csokoládés piskótához: 175°C, légkeveréses: 175°C

A vajas süteményalap:
100g vaj
2dl finomliszt
2 teáskanál kakaópor
¼ teáskanál sütőpor
2 teáskanál vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vaníliakivonat

Csokoládés piskóta:
4 tojás
2 evőkanál forró víz
1 ¼ dl cukor
2 teáskanál vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
1 ¼ dl finomliszt
2 ½ evőkanál burgonya- vagy kukoricakeményítő
1 evőkanál kakaó
1/8 teáskanál fahéj
½ teáskanál sütőpor

Töltelék:
2 konzerv (egyenként 400g) kimagozott fekete cseresznye vagy 750g friss fekete cseresznye
2 ½ dl cseresznyelé
1 evőkanál burgonya- vagy kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
4 zselatinlap
6dl habtejszín

Díszítés:
200g félédes vagy keserű csokoládé
25g kókuszolaj vagy 2 evőkanál növényi olaj

 

Elkészítése:

1. Kockázd fel a vajat, és tegyed a többi hozzávalóval együtt konyhai robotgépbe. Kis szüneteket tartva keverd össze, míg a tészta labdát kezd formálni. Fedd le folpakkal és tegyed a hűtőbe 30 percre.

2. Nyújtsd ki a tésztát kerek lappá, nagyjából 24cm átmérőjűvé. Tegyed kapcsos tortaformába, villával szurkáld meg.

3. Süsd a sütő középső rácsán nagyjából 15-20percig. Ha elkészült, azonnal vedd ki a formából, és tedd rácsra kihűlni.

4. A csokoládés piskótához kenj és lisztezz ki egy 24cm átmérőjű kerek tortaformát. Verd fel a tojásokat a forró vízzel 1-2 perc alatt. Add hozzá a cukrot és a vaníliát, és verd világossárgára és nagyon sűrűre. Keverd össze a száraz hozzávalókat, és forgasd a tojásos keverékbe. Öntsd a tésztát az előkészített formába.

5. Süsd a sütő alsó rácsán 25-30 percig. Hagyd kicsit kihűlni, majd vedd ki a tortalapot a formából. Vízszintesen vágd félbe.

6. Öntsd le a konzervcseresznyéből a levet, és tedd félre. Magozd ki a friss cseresznyét, ha azt használod, és tedd őket lábosba. Add hozzá a cukrot, és forrald fel. Öntsd le a levet róla, és tedd félre.

7. Keverd össze a cseresznye (ha szükséges, vízzel elkevert) levét a burgonyakeményítővel egy lábosban. Folyamatosan kevergetve forrald fel. Add hozzá a cseresznyét, és ízlés szerint a cukrot. Hagyd kihűlni kicsit, majd tedd a hűtőbe.

8. Áztasd a zselatint hideg vízbe legalább 5 percre. Verd fel a tejszínt. Nyomkodd ki a felesleges vizet a zselatinból, és kis láng felett, vagy mikrohullámú sütőben olvaszd meg. Hagyd kicsit kihűlni, majd vékony sugárban öntsd a tejszínbe, könnyedén kevergetve, hogy elvegyüljenek egymással.

9. Tegyed a vajas tésztából készült tortalapot egy tálra. Borítsd be a cseresznyés krém felével. Kanalazd rá a tejszínhab egyharmadát. Fedd le egy csokoládés piskótalappal. Arra kend rá a maradék cseresznyés krémet, és egy kevés tejszínhabot. Tegyed rá a második csokoládés lapot.

10. Kend be az egész tortát tejszínhabbal úgy, hogy a tetején halmozd fel.

11. Gőz felett olvaszd meg a csokoládét a kókuszolajjal. Vékony rétegben öntsd egy sütőpapírra. Hagyd megkeményedni. Krumplihámozóval vagy sajtreszelővel faragj belőle kis forgácsokat, és rendezd el őket a tortán. Tegyed tálalásig a hűtőbe.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL