2018. február 20. - Aladár, Álmos
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. február 20. - Aladár, Álmos
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Szaké, avagy fehérbor másképp

A.K.

A szaké, hűvösre hűtve, mint a fehérbor, már nem csak az „egzotikus” japán ételek kísérője többé.

A világon minden ötödik pohár elfogyasztott bor szaké. És mi mégsem tudunk róla semmit.

 

A szaké - az istenek itala - Japánban az idők kezdete óta kötődik a sintó valláshoz. Macuószamának, a szaké készítő istenségnek a japán szaké üzemekben a mai napig oltárt állítanak. Az O-miki nevű sintó szertartást tartó pap pici fehér porceláncsészéből kortyol szakét az oltár előtt. Úgy hiszik, ezzel isteni erőt vesz magához, és maga is istenné válik.

A szaké teljesen természetes ital

Rizsből készül, vízből és kódzsiból (ez egy enzim), és élesztőből. Noha gabonából fermentálják, (azt várnánk, olyan lesz, mint a sör), nem szénsavas, rendelkezik a borok minden komplexitásával, és az alkoholtartalma is inkább a borokéhoz közelít, (15%). A legjobb szakékat hűvösen, vagy hűtve és borospohárban szolgálják föl. Csak a rosszabb minőségűeket melegítik.

A borhoz viszont nem hasonlóan a szakéban nincsenek szulfitok és tartósítószerek, a rajongói azt állítják, nem is lesz tőle az ember másnapos. Mint ahogy rengeteg borszőlő-fajta létezik, ugyanúgy vannak szaké-rizs fajták is, körülbelül 65. A legnagyobbra tartott közülük a Yamada Nashiki, a szaké rizsek királya.

 

Négy fajta szaké-készítési technológia létezik

Van egy ötödik csoport, amelyikbe bármelyik technológiával készült szaké belekerülhet.

Az első  a dzsunmai-su „tiszta rizs-szaké”-ként is fordítható. Előállításánál nem is használnak mást, csak  rizst, vizet és kódzsit, azt a penészfélét, ami a rizsben lévő keményítőt alakítja cukorrá. A rizst annyira fényezik, hogy a külső réteg 30%-át eltávolíthassák, vele azokat a zsírokat és proteineket, amik megakadályozhatják a fermentációt. A dzsunmai-su íze nehezebb és testesebb a többi fajtáénál, és egy picit savasabb is.

Hondzsozó-su a második kategória neve, itt egy kevés desztillált etil-alkoholt adagolnak a szakéba a készítés végső fázisában, hogy „kisimítsák” és megkönnyítsék a zamatát, még illatosabbá tegyék. Ezt is 30%-al hántolják. Ez a fajta melegen is kellemes.

A harmadik típus a gindzsó-su, ezt 40%-ban hántolt rizsből késztik

A gindzsó-sut alacsonyabb hőfokon fermentálják, és hosszabb ideig, hogy komplexebb, gyümölcsös ízt és illatot érjenek el.

A daigindzsó-su a következő kategória, itt legalább 50%-nyit „políroznak le” a rizsből. Ez a nagyon munkaigényes folyamat könnyű, ízletes, csúcsterméket eredményez, amit az egész világon keresnek. Különlegesen aromás és gyümölcsös.


„Namazake” az a szaké, ami nincsen pasztörizálva

A fenti négy fajtából bármelyik lehet namazake, vagy pasztörizálhatják. A namazake-technológia friss üde árnyalatot ad az aromának. Hűvös helyen kell tárolni, különben az aromája és a tisztasága is megsínyli.

 

Bármelyik másik szakét, amelyik nem teljesíti a fenti négy csoport előírásait, fucu-súnak, normális szakénak nevezik.

A szaké lehet szűrt és szűretlen is

Ha szűretlen, nigori-zake van ráírva. Létezik rengeteg mikro szaké főzde, az ő termékeik a dzsizakék, ami azt jelenti, „nem tömegtermeléssel készült”.

Szeisu a szaké hivatalos neve, hogy megkülönböztessék a többi alkoholos italtól. Noha Japánban tilos otthon szakét főzni, készül azért elég dzsizake a „holdfényezők” konyháiban.

Általában a szakét hat hónapig érlelik, és tanácsos rögtön megvásárlás után elfogyasztani. Hat hónapig vagy egy évig eláll azért, de ha igazán jót veszel, jobb ha hűtőben tartod, ráírva, mikor is palackozták.

 

A szaké-bár etikett szerint elsőnek egy sört kell rendelned, hogy felfrissítsd az ízlelőbimbóidat, miközben az itallapot nézegeted.

A szakét kancsóból töltik ki

Ennek a neve tokkuri. Kicsi, ocsokónak nevezett csészécskékbe öntik fogyasztás előtt. Ünnepi alkalmakkor a tokkurit két kézzel kell tartani, míg a többiek csészéibe töltünk. A vendég meg emelje föl a poharát az asztalról az egyik kezével, a másikkal meg támassza meg. Még nem ünnepélyes alkalmakkor is bevett szokás egymásnak tölteni. Magadnak tölteni, ezt nevezik tedzsakunak, igazából illetlenség, csak nagyon közeli baráti társaságban elfogadott.

Japánban 1800 szaké-főzde (kura) van, közel tízezer féle szakét állítanak elő.

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

14 tipp, hogyan maradj éber a nap folyamán - Még akkor is ha, úgy érzed, menten elalszol!

14 tipp, hogyan maradj éber a nap folyamán - Még akkor is ha, úgy érzed, menten elalszol!

Tudjuk, hogy az egészségünknek nem tesz jót az alváshiány, ugyanis, ha állandósul, akkor súlygyarapodáshoz, mentális problémákhoz, kognitív képességek csökkenéséhez és immunrendszer problémákhoz vezethet. Vannak azonban bizonyos helyzetek az életünkben, amikor jó okunk van az alvás hanyagolására, például határidős munka, vagy több tanulás. Íme, néhány tipp, hogyan éld túl az ilyen napokat!

Tovább »
Képes vagy azonosítani ezeket a mindennapi dolgokat egyetlen részlet alapján?

Képes vagy azonosítani ezeket a mindennapi dolgokat egyetlen részlet alapján?

Elég jó a felismerő képességed ahhoz, hogy egy-egy igen trükkös, akár megtévesztő részlet alapján, de felismerd a különböző mindennapi tárgyakat, dolgokat? Biztos lesz olyan is, amit könnyűnek találsz majd, de elhiheted, ezt nem mondhatod el a többségről és meg kell dolgoztatnod az agyadat a siker érdekében! Mehet a menet?

Tovább »
Válassz egy szívet, és tudd meg, milyen vagy a szerelemben - Képes lélekelemző teszt

Válassz egy szívet, és tudd meg, milyen vagy a szerelemben - Képes lélekelemző teszt

Az alábbi szórakoztató teszt segítségével megtudhatod, hogy milyen vagy a szerelemben, és miként viselkedsz egy kapcsolatban! Mindössze annyit kell tenned, hogy kiválasztod azt a szívet, amelyik a leginkább megragad, majd olvasd el a hozzátartozó jellemzést.

Tovább »

Kalkulátor

Karácsonyi díszek S.K

Adunk néhány ötletet, ha szeretnéd a karácsonyfádat igazán különlegessé és egyedivé varázsolni.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Kegyes Éva

Protokoll és tánc szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Kegyes Éva

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép