2017. október 20. - Vendel
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 20. - Vendel
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Szaké, avagy fehérbor másképp

A.K.

A szaké, hűvösre hűtve, mint a fehérbor, már nem csak az „egzotikus” japán ételek kísérője többé.

A világon minden ötödik pohár elfogyasztott bor szaké. És mi mégsem tudunk róla semmit.

 

A szaké - az istenek itala - Japánban az idők kezdete óta kötődik a sintó valláshoz. Macuószamának, a szaké készítő istenségnek a japán szaké üzemekben a mai napig oltárt állítanak. Az O-miki nevű sintó szertartást tartó pap pici fehér porceláncsészéből kortyol szakét az oltár előtt. Úgy hiszik, ezzel isteni erőt vesz magához, és maga is istenné válik.

A szaké teljesen természetes ital

Rizsből készül, vízből és kódzsiból (ez egy enzim), és élesztőből. Noha gabonából fermentálják, (azt várnánk, olyan lesz, mint a sör), nem szénsavas, rendelkezik a borok minden komplexitásával, és az alkoholtartalma is inkább a borokéhoz közelít, (15%). A legjobb szakékat hűvösen, vagy hűtve és borospohárban szolgálják föl. Csak a rosszabb minőségűeket melegítik.

A borhoz viszont nem hasonlóan a szakéban nincsenek szulfitok és tartósítószerek, a rajongói azt állítják, nem is lesz tőle az ember másnapos. Mint ahogy rengeteg borszőlő-fajta létezik, ugyanúgy vannak szaké-rizs fajták is, körülbelül 65. A legnagyobbra tartott közülük a Yamada Nashiki, a szaké rizsek királya.

 

Négy fajta szaké-készítési technológia létezik

Van egy ötödik csoport, amelyikbe bármelyik technológiával készült szaké belekerülhet.

Az első  a dzsunmai-su „tiszta rizs-szaké”-ként is fordítható. Előállításánál nem is használnak mást, csak  rizst, vizet és kódzsit, azt a penészfélét, ami a rizsben lévő keményítőt alakítja cukorrá. A rizst annyira fényezik, hogy a külső réteg 30%-át eltávolíthassák, vele azokat a zsírokat és proteineket, amik megakadályozhatják a fermentációt. A dzsunmai-su íze nehezebb és testesebb a többi fajtáénál, és egy picit savasabb is.

Hondzsozó-su a második kategória neve, itt egy kevés desztillált etil-alkoholt adagolnak a szakéba a készítés végső fázisában, hogy „kisimítsák” és megkönnyítsék a zamatát, még illatosabbá tegyék. Ezt is 30%-al hántolják. Ez a fajta melegen is kellemes.

A harmadik típus a gindzsó-su, ezt 40%-ban hántolt rizsből késztik

A gindzsó-sut alacsonyabb hőfokon fermentálják, és hosszabb ideig, hogy komplexebb, gyümölcsös ízt és illatot érjenek el.

A daigindzsó-su a következő kategória, itt legalább 50%-nyit „políroznak le” a rizsből. Ez a nagyon munkaigényes folyamat könnyű, ízletes, csúcsterméket eredményez, amit az egész világon keresnek. Különlegesen aromás és gyümölcsös.


„Namazake” az a szaké, ami nincsen pasztörizálva

A fenti négy fajtából bármelyik lehet namazake, vagy pasztörizálhatják. A namazake-technológia friss üde árnyalatot ad az aromának. Hűvös helyen kell tárolni, különben az aromája és a tisztasága is megsínyli.

 

Bármelyik másik szakét, amelyik nem teljesíti a fenti négy csoport előírásait, fucu-súnak, normális szakénak nevezik.

A szaké lehet szűrt és szűretlen is

Ha szűretlen, nigori-zake van ráírva. Létezik rengeteg mikro szaké főzde, az ő termékeik a dzsizakék, ami azt jelenti, „nem tömegtermeléssel készült”.

Szeisu a szaké hivatalos neve, hogy megkülönböztessék a többi alkoholos italtól. Noha Japánban tilos otthon szakét főzni, készül azért elég dzsizake a „holdfényezők” konyháiban.

Általában a szakét hat hónapig érlelik, és tanácsos rögtön megvásárlás után elfogyasztani. Hat hónapig vagy egy évig eláll azért, de ha igazán jót veszel, jobb ha hűtőben tartod, ráírva, mikor is palackozták.

 

A szaké-bár etikett szerint elsőnek egy sört kell rendelned, hogy felfrissítsd az ízlelőbimbóidat, miközben az itallapot nézegeted.

A szakét kancsóból töltik ki

Ennek a neve tokkuri. Kicsi, ocsokónak nevezett csészécskékbe öntik fogyasztás előtt. Ünnepi alkalmakkor a tokkurit két kézzel kell tartani, míg a többiek csészéibe töltünk. A vendég meg emelje föl a poharát az asztalról az egyik kezével, a másikkal meg támassza meg. Még nem ünnepélyes alkalmakkor is bevett szokás egymásnak tölteni. Magadnak tölteni, ezt nevezik tedzsakunak, igazából illetlenség, csak nagyon közeli baráti társaságban elfogadott.

Japánban 1800 szaké-főzde (kura) van, közel tízezer féle szakét állítanak elő.

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A takarítás mágiája, avagy a rendszerezés és a szervezés japán művészete

A takarítás mágiája, avagy a rendszerezés és a szervezés japán művészete

A híres szerző, Marie Kondo könyve, a „Rend a lelke mindennek”, millióknak tanított már meg hasznos dolgokat. Többek között azt, hogyan becsülhetik meg otthonaikat és saját magukat. A könyv arra tanít, hogyan szabadulj meg mindattól, amire már nincs szükséged, és csak az olyan dolgokat tartsd meg, amik igazán örömet okoznak. Most eláruljuk a könyvben rejlő főbb titkokat.

Tovább »
Mit ígérnek a csillagok erre a hétvégére? - Október 20 - Október 22.

Mit ígérnek a csillagok erre a hétvégére? - Október 20 - Október 22.

Hétvégi horoszkópunkból megtudod, mi vár rád ezekben a napokban, mire kell különös figyelmet fordítanod. Csak keresd ki a csillagjegyedet, és olvasd el a csillagok jóslatát a hétvégére!

Tovább »
12 édes cicus, akik elfelejtették, hogy időközben megnőttek

12 édes cicus, akik elfelejtették, hogy időközben megnőttek

Mindenki hódol néhány gyermekkori szokásának, amit nem szívesen hagyna el - van, aki például kiskora óta egy plüssmackóval alszik. Nincs ez másként a cicáknál sem, akiknek egyáltalán nem áll szándékukban változtatni valamin, csak azért, mert időközben felnőtté váltak. Tündéri képsorok következnek!

Tovább »

Kalkulátor

Gyógyító angyali üzenetek

Válaszd ki az aktuális problémádat, és olvasd el, mit üzennek számodra az Angyalok. Meglátod, angyali tanácsaik segíteni fognak, és hamarosan másképpen látod majd a dolgokat!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Töltszéki Judit

Kozmetikus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Töltszéki Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép