2017. június 25. - Vilmos
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. június 25. - Vilmos
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Szaké, avagy fehérbor másképp

A.K.

A szaké, hűvösre hűtve, mint a fehérbor, már nem csak az „egzotikus” japán ételek kísérője többé.

A világon minden ötödik pohár elfogyasztott bor szaké. És mi mégsem tudunk róla semmit.

 

A szaké - az istenek itala - Japánban az idők kezdete óta kötődik a sintó valláshoz. Macuószamának, a szaké készítő istenségnek a japán szaké üzemekben a mai napig oltárt állítanak. Az O-miki nevű sintó szertartást tartó pap pici fehér porceláncsészéből kortyol szakét az oltár előtt. Úgy hiszik, ezzel isteni erőt vesz magához, és maga is istenné válik.

A szaké teljesen természetes ital

Rizsből készül, vízből és kódzsiból (ez egy enzim), és élesztőből. Noha gabonából fermentálják, (azt várnánk, olyan lesz, mint a sör), nem szénsavas, rendelkezik a borok minden komplexitásával, és az alkoholtartalma is inkább a borokéhoz közelít, (15%). A legjobb szakékat hűvösen, vagy hűtve és borospohárban szolgálják föl. Csak a rosszabb minőségűeket melegítik.

A borhoz viszont nem hasonlóan a szakéban nincsenek szulfitok és tartósítószerek, a rajongói azt állítják, nem is lesz tőle az ember másnapos. Mint ahogy rengeteg borszőlő-fajta létezik, ugyanúgy vannak szaké-rizs fajták is, körülbelül 65. A legnagyobbra tartott közülük a Yamada Nashiki, a szaké rizsek királya.

 

Négy fajta szaké-készítési technológia létezik

Van egy ötödik csoport, amelyikbe bármelyik technológiával készült szaké belekerülhet.

Az első  a dzsunmai-su „tiszta rizs-szaké”-ként is fordítható. Előállításánál nem is használnak mást, csak  rizst, vizet és kódzsit, azt a penészfélét, ami a rizsben lévő keményítőt alakítja cukorrá. A rizst annyira fényezik, hogy a külső réteg 30%-át eltávolíthassák, vele azokat a zsírokat és proteineket, amik megakadályozhatják a fermentációt. A dzsunmai-su íze nehezebb és testesebb a többi fajtáénál, és egy picit savasabb is.

Hondzsozó-su a második kategória neve, itt egy kevés desztillált etil-alkoholt adagolnak a szakéba a készítés végső fázisában, hogy „kisimítsák” és megkönnyítsék a zamatát, még illatosabbá tegyék. Ezt is 30%-al hántolják. Ez a fajta melegen is kellemes.

A harmadik típus a gindzsó-su, ezt 40%-ban hántolt rizsből késztik

A gindzsó-sut alacsonyabb hőfokon fermentálják, és hosszabb ideig, hogy komplexebb, gyümölcsös ízt és illatot érjenek el.

A daigindzsó-su a következő kategória, itt legalább 50%-nyit „políroznak le” a rizsből. Ez a nagyon munkaigényes folyamat könnyű, ízletes, csúcsterméket eredményez, amit az egész világon keresnek. Különlegesen aromás és gyümölcsös.


„Namazake” az a szaké, ami nincsen pasztörizálva

A fenti négy fajtából bármelyik lehet namazake, vagy pasztörizálhatják. A namazake-technológia friss üde árnyalatot ad az aromának. Hűvös helyen kell tárolni, különben az aromája és a tisztasága is megsínyli.

 

Bármelyik másik szakét, amelyik nem teljesíti a fenti négy csoport előírásait, fucu-súnak, normális szakénak nevezik.

A szaké lehet szűrt és szűretlen is

Ha szűretlen, nigori-zake van ráírva. Létezik rengeteg mikro szaké főzde, az ő termékeik a dzsizakék, ami azt jelenti, „nem tömegtermeléssel készült”.

Szeisu a szaké hivatalos neve, hogy megkülönböztessék a többi alkoholos italtól. Noha Japánban tilos otthon szakét főzni, készül azért elég dzsizake a „holdfényezők” konyháiban.

Általában a szakét hat hónapig érlelik, és tanácsos rögtön megvásárlás után elfogyasztani. Hat hónapig vagy egy évig eláll azért, de ha igazán jót veszel, jobb ha hűtőben tartod, ráírva, mikor is palackozták.

 

A szaké-bár etikett szerint elsőnek egy sört kell rendelned, hogy felfrissítsd az ízlelőbimbóidat, miközben az itallapot nézegeted.

A szakét kancsóból töltik ki

Ennek a neve tokkuri. Kicsi, ocsokónak nevezett csészécskékbe öntik fogyasztás előtt. Ünnepi alkalmakkor a tokkurit két kézzel kell tartani, míg a többiek csészéibe töltünk. A vendég meg emelje föl a poharát az asztalról az egyik kezével, a másikkal meg támassza meg. Még nem ünnepélyes alkalmakkor is bevett szokás egymásnak tölteni. Magadnak tölteni, ezt nevezik tedzsakunak, igazából illetlenség, csak nagyon közeli baráti társaságban elfogadott.

Japánban 1800 szaké-főzde (kura) van, közel tízezer féle szakét állítanak elő.

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

9 apró trükk, hogy az otthonod biztosítsa számodra az egészséges lelki és szellemi fejlődést

9 apró trükk, hogy az otthonod biztosítsa számodra az egészséges lelki és szellemi fejlődést

A feng shui szakemberek pontosan tudják, hogy az egészséges lelki, szellemi, érzelmi és fizikai fejlődésben sokat segíthet ez a tudományág. Csupán néhány egyszerű dolgot kell átalakítani az otthonodban, és máris feltöltődhetsz energiával. Az alábbiakat érdemes kipróbálnod, így növelheted az energiaszintet az otthonodban és javul az egészségi állapotod!

Tovább »
Milyen a szerelemben? - A Kos jegy szerelmi jellemrajza

Milyen a szerelemben? - A Kos jegy szerelmi jellemrajza

Párválasztás előtt állsz? Kos jegyű a randi partnered vagy a párod? Minden tekintetben hasznos lehet számodra a Kos jegy szerelmi jellemrajza! Most megtudhatod, hogy milyen a szerelemben, milyen lehet társnak és hogy Neked mire érdemes figyelned, ha jó kapcsolatot szeretnél vele!

Tovább »
Melyik árnyalatú piros ragadja meg a tekintetedet? - Árulkodik a személyiségedről!

Melyik árnyalatú piros ragadja meg a tekintetedet? - Árulkodik a személyiségedről!

Ezt a tesztet egy francia pszichológuscsoport állította össze, melyben a piros különféle árnyalatai alapján határozzák meg az egyes személyiségjegyeket. Nem egy egyszerű színtesztről van szó, hiszen itt egy konkrét szín bizonyos árnyalatai közül kell kiválasztanod azt, amely a leginkább vonz. Felkészültél az igazságra?

Tovább »

Kalkulátor

Vitaminok és ásványi anyagok kalendáriuma

A szervezet egészségének megtartásához rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Ha valamiből hiányállapot lép fel, azt igencsak megérezzük. Válaszd ki, milyen problémáid vannak, és gondolkozz el, hátha hiánybetegséged van.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Olajos Erika

Betegség-szimbólumok szakértője

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Olajos Erika

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép