FOGYÓKÚRA

Tejtermékek a diétában

Szerző:
Szabó Anna
Sokan hajlamosak vagyunk úgy beleugrani egy fogyókúrába, hogy mindent megvonunk magunktól, amit eddig szerettünk, és nekiállunk kipróbálni új ízeket, új alapanyagokat. Hát kérem, kinek a pap, kinek a papné… Ám, ha adhatok egy szerény tanácsot: ne tegyük!

 

Elég egy picurkát figyelmesnek lenni, előbb-utóbb ki fog derülni, mi is okozta esetünkben az elhízást, és érdemes ott új szokásokat, új szabályokat rendszeresíteni! Akár dietetikus javaslatára, akár saját kútfőből kezd valaki változtatni az étrendjén, amennyiben a testsúly csökkentése a cél, az első számú mumus a szénhidrát lesz. Szomorú dolog, de ezt tudomásul venni, hiszen pakolhatjuk el a cukortartót a sublót mélyére, helyette ihatjuk édesítővel vagy éppen keserűn a kávét. Ám valahol mégis kellene engedményeket tenni, valamivel mégiscsak kellene a bűnös élvezeteket pótolni. Az állandó vércukorszint ingadozást elkerülendő, hozzuk kicsit szem elé a tejtermékeket, melyek számos más jótékony hatást is gyakorolnak szervezetünkre, anélkül, hogy felesleges kalóriákkal bombáznánk magunkat.


Elegendő ásványi anyag


A súlyvesztés alapjában véve az izmok működése közben és után valósul meg. Ha az étrendünk kevés fehérjét tartalmaz, akkor saját izomtömegünk esik ennek áldozatául. A tejtermékekben elegendő és jó minőségű fehérje található ahhoz, hogy ezt megelőzzük. Nem beszélve arról, hogy ha arányaiban több fehérjét viszünk be, azt az általában a rémséges szénhidrátok kontójára tesszük, vagyis sok esetben egy alacsony szénhidrát tartalmú túrókrém már elegendő tízórai vagy uzsonna. Mindemellett olyan tápanyagokat tartalmaznak egyben, amire nap, mint nap szükségünk van. A legismertebb ezek közül a kalcium. Ne feledjük, a csontozat egyben a vérképzésben is komoly szerepet játszik, ép csontozattal tehát ezt is támogatjuk!

Ma már nagyon alacsony zsírtartalmú készítmények közül is válogathatunk, sőt, némelyik hatékonyan veszi fel a küzdelmet a koleszterinszint karban tartásához, ezzel a szív- és érrendszerünket védhetjük. Kiegyensúlyozott ásványi anyag utánpótlást biztosítanak, megelőzve ezzel, hogy a fogyókúra végére kiürüljenek raktáraink, nem mellesleg elkerülhetjük a krónikus fáradtságot is, ami szintén a feladás irányába billenti a mérleg nyelvét! Magnézium tartalma hatékony támogatás az izmok működésében. A megváltozott étkezési szokások is okoznak olyan tüneteket - például puffadás, gyomorégés és általában egyfajta díszkomfort érzés gyomor tájékon -, melyekre gyógyír a tejtermékekben található pre- és probiotikumok összessége.


Mit, mikor és hogyan?


Valamiért a diétázók elsőszámú kedvence a kefir. A legtöbb diétában előbb-utóbb felbukkan, nem véletlenül. A kefir már nevében is sokat ígér, hiszen eredete a török keif szó, melynek jelentése: élvezetes, kellemes! Szemben a joghurtokkal, a tejsavbaktériumok mellett élesztőgombát is tartalmaz, az erjedés során képződik benne csekély mennyiségű alkohol és szén-dioxid. Így lehűtve valóban kellemes italt kapunk. Aki beépíti a diétájába a visszazárható palackos kaukázusi kefirt, soha nem kel törni a fejét, ha rátör az éhség, néhány korttyal csillapíthatja, pluszban felpörgeti az anyagcseréjét!

Aki szívesebben fogyaszt joghurtot, annak érdemes otthon kipróbálni a joghurtkészítést, hiszen kevéske munkával magunk is „nevelhetünk” joghurtot, amit aztán a saját ízlésünkre formálhatunk. A reggel elfogyasztott joghurt saját készítésű gyümölcslekvárral és valamilyen komplex (1/3-2/3 arányú vízben oldódó és vízben nem oldódó) rostkészítménnyel dúsítva, hosszú órákra távol tartja az éhséget. Jótékony hatással bír az anyagcserére, gyorsítja az emésztést ezzel elősegítve a méreg anyagok mielőbbi távozását a szervezetünkből!

Természetesen, aki eddig nem talált számára megfelelő ajánlatot, az készíthet sós íz világú, fűszeres túrókrémet, amit különféle zöldségekbe töltve fogyaszthat. Ahogyan megteheti ugyanezt édes, citromos-vaníliás változatban, kivájt gyümölcsökbe töltve! Salátáinkat dúsíthatjuk grillezett szeletelt, vagy pácolt sajt kockákkal. Ahogyan teljes kiőrlésű tésztáinkat is gazdagíthatjuk velük. A variációk száma végtelen, szinte csak konyhatechnikai ismereteink, és a fantáziánk szab határt!


Minta étrend

1 nap


Reggeli: kaukázusi kefir magos zsemlével és retekkel
Tízórai: probiotikus joghurtital, teljes kiőrlésű keksz
Ebéd: héjában főtt krumpli, lilahagyma joghurtos light majonézzel, zöldfűszerekkel
Uzsonna: egy szelet rozskenyér sajttal és pulykamell sonkával, paradicsommal
Vacsora: zöldsaláta kefires öntettel, főt tojás karikákkal

2. nap


Reggeli: teljes kiőrlésű pirítós vajjal, sonkával és tejes kávé sovány tejjel - édesítővel vagy keserűn
Tízórai: natúr joghurt korpával és dióval dúsítva, mézzel, fahéjjal
Ebéd: 15 dkg grillezett csirkemell, felcsíkozott vegyes zöldség kefires mártogatóssal.
Uzsonna: probiotikus joghurt ital
Vacsora: sajt tál, sovány sajtokból, dióval, vegyes gyümölcs

3. nap

Reggeli: kaukázusi kefir, paradicsom, teljes kiőrlésű croissant
Tízórai: aszalt gyümölcsök joghurttal
Ebéd: zellerkrémleves, joghurtos gyümölcs torta (light)
Uzsonna: rozskenyér pulyka sonkával és tzatzikivel
Vacsora: zsenge friss spenót saláta grillezett sovány sajttal




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL