FOGYÓKÚRA

A mindennapi Nő fogyókúrája

Szerző:
Szabó Anna
Nem kis kihívás huszonéves korban sem fittnek lenni, de abban a pillanatban nehezített pályára lépünk, mihelyst ledobjuk a mennyasszonyi fátylat és elkezdünk két, három vagy négy főre vásárolni, főzni és bizony-bizony úgy tenni ezt, hogy ne legyen maradék. És persze kísértés sem, hogy a tányéron maradt, aprónak tűnő kalóriabombákat bekapjuk!

 

A 20-50 közötti korosztály leginkább hizlaló réme a stressz!


Nőnek maradni, közben anyaként, feleségként, kollegaként, üzletasszonyként, őszinte és odaadó barátként megőrizni magunkat, annyi időt és odafigyelést kíván, ami még nem okoz túlzott lelkiismeret furdalást. Hiszen amíg a konditeremben edzel, otthon szalad a ház, a nagyi többször is felhív, hogy mit vegyél hazafelé, és különben is, siess, mert a gyerek vár!

Aki ebben az életszakaszában diétázni kényszerül, ne feledje, hogy a gondos tervezés és diplomáciai érzék a két legjobb fegyver! Tálald a családnak diplomatikusan, hogy hosszútávon jobban járnak, ha támogatnak és segítenek abban, hogy időt szakíthass az edzésekre, legyen az akár csak napi 40-60 perc séta a kutyával, vagy heti 3-4 alkalom zumbázás. Sok nyers élelmiszer segít fittnek maradni, elűzni a fáradtságot. Ügyelj arra, hogy szervezeted megkapjon minden szükséges tápanyagot, ásványi sót és vitamint. A B-vitamin hiánya hamar felborzolja az idegeket, ugyanígy a vas és folsav kiürülése a szervezetből vérszegénységet okozhat. Ahogyan múlik az idő, úgy lesz egyre fontosabb, hogy megőrizzük csontjaink tömörségét és épségét, ehhez elengedhetetlenül fontos a mozgás és a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin.

Legjobb, ha ezeket változatos vegyes étrenddel viszed be a szervezetedbe. A reggelit lehetőleg ébredés után fél- egy órán belül fogyaszd el. Minden esetben tartalmazzon olyan pékárut, melynek magas a rosttartalma, még jobb, ha különféle magokkal - len mag a jó emésztésért, szezámmag a kalcium tartalma miatt, stb. - megszórt. Nagyon sok vitamin zsírban oldódik, így ha már fogyasztanunk kell, akkor válogassuk meg, mit és mikor. Reggelihez nyugodtan válassz jó minőségű teavajat és 3-5 dkg alacsonyabb zsírtartalmú felvágottat, vagy túrókrémet, sajtot. Ahogyan a gyerekeknek is mindennap csomagolsz tízórait és uzsonnát, így ezt mostantól tedd meg magadért is. Ha szinten tartod, az anyagcserédet, az sokszorosan kifizetődik. Nem kell aggódni, ezekre az étkezésekre elég 1-1 db gyümölcs, esetleg egy kis marék magkeverék, cukrozatlan gyümölcslé vagy néhány keksz a kávéhoz!

A nap két fő étkezése mindig tartalmazzon nyers hozzávalókat


Ha maga az étel nem tartalmaz, mint pl. egy gyros, akkor bizony készülj előre salátával. Étkeid összeállításakor tartsd szem előtt, hogy a tányér egyik fele fehérje, a másik két negyede pedig szénhidrát és saláta legyen. Ha így állítod össze étkezésedet, 8-10 dkg hús, hal esetleg 2 db tojás vagy máj adja az alapot, ami mellé egy-egy csészényi, vagyis 4-8 dkg főtt rizs, tészta, de még jobb, ha hajdináz, kusz-kuszt, teljes kiőrlésű kenyeret választasz. Aki eddig nem volt nagy salátarajongó, se ijedjen meg. Ha kétféle, általad kedvelt zöldséget a tányérra aprítasz és nyakon öntöd egy kevés citromos, fokhagymás olíva olajjal már jó úton jársz. Idővel pedig egyre bővül a repertoár, amit a család is örömmel fogad majd.


A legdrasztikusabb diéta sem ér semmit, ha spórolsz a mozgással


Az izmok fokozott munkájának köszönhető, hogy a szervezet el kezdi mozgósítani a zsírraktárait, ezzel tehát ne spóroljon senki, különben a gondosan összeállított diéta hatástalan lesz. A diéta és a sport mellett ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és főként jó minőségű folyadék utánpótlásra. Főzzünk meg és tartsunk a hűtőben étvágycsökkentő teát, vízhajtó zöld teát, gyógy-vagy ásványvizeket. Hiszen az elégetett zsírral együtt sok-sok méreganyagot is ki kell mosnunk a szöveteinkből, ehhez pedig vízre, még több vízre, nagyon sok vízre lesz szükség!

Tartsd mindig szem előtt: heti fél kilogramm testzsírtól megszabadulni nem lehetetlen vállalkozás, a fenti tanácsok betartásával és mozgással a siker garantált.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL