UTAZÁS

Az őslakosok misztikus világa

Szerző:
Szabó Anna
Mi a nyárra készülünk, de a világ túlsó felén most kezdik a fák ledobni harsogó zöldről nap sárgára vált leveleiket. Óriási kiterjedésű sivatag, meseszép tengerpart, csak itt őshonos különleges növény- és állatvilág, és ezek szöges ellentéte a pezsgő, nyüzsgő nagyvárosok világa.

 

Ausztrália - a titkok világa


Ausztrália ugyan csodálatos titkokat rejtő kalandos úti cél, mégis kevés turista jut el ide. Aki szeretné megismerni, jobb, ha hosszabb időt, tölt el itt. Hiszen kivételesen sok a látnivaló, de közöttük kivételesen nagyok is a távolságok. Ám nekünk most eszünkben sincs városról városra járni, hiszen az ausztráliai bozótok és sivatagok kihalt állatok vérfagyasztó sikolyát őrzik. Számtalan UFO megfigyelésre adnak alkalmat… talán a távolság nem csak mérföldben mérhető, ha a titokzatos déli féltekére vágyunk.


A kontinens egyedülállóan színes és érdekes állat és növényvilággal rendelkezik. A földrész egykor Ázsia keleti részével volt összekötve, melytől úgy 50 millió éve vált külön, ennek köszönhetően teljesen elszigetelten, a kontinens éghajlati viszonyaihoz alkalmazkodva történt a további fejlődésük. Emiatt fejlődhetett ki és élhetnek itt a mai napig a kacsacsőrű emlősök, a kenguruk, a koalák - hogy csak a legismertebbeket említsük meg.
Bár a legismertebb állatokat talán nem is a ma élő ausztrál állatok között kell keresnünk. Számos expedíció indult az erszényes farkas vagy más néven tasmán tigris felkutatására. E fajnak a kihalása a hihetetlen erőfeszítések, a remények szerint még életben lévő példányok felkutatására jól példázza, hogy mi emberek mennyire nem becsüljük természeti kincseinket. Az erszényes farkasok – kipusztításukig – Földünk legnagyobb testméretű erszényes ragadozói voltak, de az országba érkező telepesek a betelepített birka állomány védelme érdekében módszeresen pusztították őket, míg Ausztrália ligeterdőiből teljesen kihaltak. Utolsó példányát természetes élőhelyén 1930-ban lőtték ki. De az őt követő utolsó állatkerti példány is csak 1936-ig élt: Benjamint a hobarti állatkertben érte a halál. Lelkes természetbúvárok keresik, keresték még élő példányok nyomait, míg 1986-ban végleg kihalttá nyilvánították. Tasmán tigrist a mai napig vannak, akik látni véltek, de ezeknek a szellemalakoknak nyoma soha sehol nem maradt. Az ausztrál kormány 1999-ben adott zöld utat ahhoz, hogy a múzeumokban fellelhető, alkoholban tartósított példányok DNS állományából klónozással feltámasszák ezt a fajt. Kérdés, az ember elég fejlett-e ahhoz, hogy újra írja a történelmet és legyőzze önmagát? A választ a Sydney-i Ausztrál Múzeum kutatóitól kaphatjuk meg.


Titkok a déli félteke egén


Ahogyan az ausztrál bozótosban, úgy a déli félteke csillagos egén is akad érdekes látnivaló! UFO kutatók kánaánja a felhőtlen éjszakai égbolt, ahol a csillagok mellett rendszeresen tűnnek fel azonosítatlan repülő tárgyak. A végtelen sivatag kedvelt úti cél azok között, akik hisznek az idegen civilizációk létezésében, és lesik az alkalmat a velük való találkozásra. Elképzelhető, hogy erre nem is kell sokat várniuk, hiszen nem régiben az Ausztrál Busby lakosai félelemmel vegyes csodálkozással tekinthettek fel az égre, amikor december 20-án, helyi idő szerint hajnali fél kettőkor a telihold megkettőzte önmagát és néhány órán keresztül két Holdat csodálhattak az égbolton. Sokan Nostradamus baljós előrejelzéseinek előfutárát látták a jelenségben, néhányan a 2012 végére megjósolt dimenzióváltás kezdetét… Minden esetre a NASA csillagászai óvatosan kezelik a második Hold kérdését, izgatottan várjuk, milyen magyarázattal állnak majd elő.

A csodálatos Nagy-korallzátony


Ugyanilyen izgalommal tekinthetnek vissza a földre azok a szerencsés asztronauták, akik a világűrből megpillanthatják a Nagy-korallzátonyt. Az ausztrálok nemzeti kincse, az észak keleti partokon 2000 kilométer hosszan húzódik végig, körülbelül 3000 korallzátonyból és kisebb szigetből áll. Jelentősege nem csupán a különleges ökoszisztémájában keresendő, bár ennek köszönheti, hogy 1981-óta a Világörökség része. A Nagy-korallzátony, mint természetes hullámtörő, tompítja az óceán felől érkező óriási
erejű ciklonokat, védve ezzel a partvonalat és az ott élőket.


Virtuális utunk során csak néhány érdekességet említettünk e mesésen szép és érdekes földrészen található ország látnivalói közül. Aki teheti, szánjon több időt a megismerésére akár helyben akár az ott élő magyarok blogjain keresztül.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL