Milyen az egészséges bélflóra?

 

Emésztőrendszerünkben rengeteg mikroorganizmus található, köztük hasznos és kevésbé hasznos baktériumokkal. Ezek összessége a bélflóra, amelyben normális esetben egyensúlyban vannak a „jó” és a „rossz” összetevők. Ilyen esetben hatékonyan veszi fel a harcot a kártékony baktériumok és vírusok ellen, méregtelenít, védi a bélnyálkahártya épségét, csökkenti a gyulladáskeltő anyagok termelődését és biztosítja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését.

Fontos tudnunk, hogy például az antibiotikum, különösen a széles spektrumú szer „nem válogat”: a hasznos és a káros baktériumokat egyaránt elpusztítja. Antibiotikum-kúra után ezért különösen figyeljünk arra, hogy helyreállítsuk a bélflóra egyensúlyát!

Hatalmas bélflóra

Amikor a bélflóráról van szó, valójában hatalmas méretekről beszélünk: mint dr. Bende János, a Péterfy Sándor utcai Kórház Általános Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa mondja, a sok méteres bélrendszerünk belső felülete több futballpálya beterítésére is alkalmas lenne! Így nem csoda, hogy ha valamilyen folyamat beleavatkozik a bélflóra működésébe, akkor nagyon sok kár keletkezhet. Ilyen tényező lehet az antibiotikum szedésén túl a helytelen táplálkozás vagy a fertőzések is.

A bélflóra egyensúlyának felborulása azt jelenti, hogy bizonyos baktériumfajták száma csökken, másoké viszont megnő a mikroorganizmus-közösségben. Ha ez megtörténik, akkor fennáll annak a veszélye, hogy elpusztulnak a bélbolyhok, a bélfal pedig áteresztővé válik. Így a salakanyagok toxinjai közvetlenül a hashártyára kerülhetnek, szinte visszafordíthatatlan zavart szenvedhet a keringés és a kiválasztás, ami akár életveszélyes állapotot is eredményezhet!

A bélflóra egyensúlyának felborulására elsősorban a hasmenés, a puffadás és az emésztési problémák hívhatják fel a figyelmünket.

 

Probiotikumok

Ha felborult a bélflóra egyensúlya, a lehető leghamarabb meg kell próbálnunk helyreállítani azt. Ennek nem az a módja, hogy elpusztítjuk a káros baktériumokat, hanem az, hogy erősítjük a hasznosak jelenlétét.
Ezek a jótékony mikroorganizmusok a probiotikumok. Az elnevezés a görög pro bios („az életért”) kifejezésből ered. A bélflórában megtalálható probiotikumok – mint például a Bifidobacterium-, a Lactobacillus- vagy a Streptococcus-fajok – fontos szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, az immunrendszer erősítésében és a szabadgyök-képződés megakadályozásában.

Megelőzésképpen vagy enyhe panaszok esetén érdemes olyan élelmiszereket fogyasztanunk, amelyekben természetes formában megtalálhatóak a probiotikumok. Ilyenek például az élőflórás joghurtok, a kefirek, a tejtermékek. Érdekesség, hogy a Biblia szerint Ábrahám azért élt olyan sokáig, mert rendszeresen „savanyú tejet” fogyasztott.

Sok esetben szintén érdemes a patikákban kapható, mesterségesen előállított probiotikumos készítményeket szedni. Ezekkel kapcsolatban fontos követelmény, hogy a szájon át bevitt baktériumok képesek legyenek változatlan formában eljutni a vastagbélbe és ott megtelepedni.

 

Prebiotikumok

A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek fokozzák a probiotikumok termelődését és megtapadását, miközben gátolják a káros baktériumok megtelepedését. Olyan, nem emészthető élelmiszer-összetevőkről van szó, amelyekre nincsenek hatással a gyomor- és a bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimjei, így változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, hogy ott fejtsék ki jótékony hatásukat. A leggyakrabban emlegetett prebiotikumok az oligoszacharidok és az inulin. Természetes formában megtalálhatóak többek között a babban, a borsóban, a hagymában, a fokhagymában, a káposztafélékben és a csicsókában.

A tehéntej is tartalmaz prebiotikumokat, de az anyatej 160-szor annyit! Ezért is van olyan nagy jelentősége a minél tovább tartó szoptatásnak: az anyatejjel táplált csecsemők – születéskor még steril – bélflórájában inkább a „jó” baktériumok telepednek meg, amelyeket más módon szinte nem is lehet bejuttatni a pici szervezetébe.

Forrás: Egészségtükör

 

 

Antibiotikumot szed gyermeke? Hasmenése van?
Segítenek a jófej bacik!

Bonolact Pro+kid
probiotikum gyermekeknek
3-hónapos kortól adható granulátum

Mi a Bonolact Pro+kid?
A Bonolact Pro+kid csecsemők és kisgyermekek élettani sajátosságai figyelembevételével kifejlesztett, 5-féle probiotikus baktériumtörzset tartalmazó speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer. Fogyasztása károsodott bélflóra (antibiotikum szedése, hasmenéssel járó megbetegedések, korai tápszeres táplálás) esetén javasolt.

Meddig javasolt a készítmény alkalmazása?
A Bonolact Pro+kid 15 vagy 30 napra elegendő adagot tartalmaz, melynek végigszedése javasolt minden esetben: antibiotikum szedése esetén már az antibiotikum-kúra alatt, majd utána is; emésztőrendszeri problémák esetén (székrekedés, puffadás, tápszerváltás) hosszabb alkalmazása is javasolt lehet.

Milyen előnyös tulajdonságai vannak a Bonolact Pro+kidnek?
• A legkisebbeknek is adható: a Bonolact Pro+kid már 3-hónapos kortól adható
• Könnyen adagolható: a Bonolact Pro+kid granulátum anyatejben, tápszerben, bármilyen langyos ételben, italban könnyedén feloldható
• Gyermekbarát: a Bonolact Pro+kidben megtalálható probiotikus törzseket kifejezetten a csecsemők emésztőrendszerének sajátosságaira figyelemmel választották ki

Kapható vény nélkül a patikákban 15g-os és 30g-os kiszerlésben.
Csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.
www.bonolact.hu

Nyerj probiotikum- és vitamincsomagot gyerekednek!

Vegyél részt a Női Portál és a pro+kid játékán, és nyerd meg az 5db 9.000 Ft értékű probiotikum- és vitamincsomag egyikét!
Tovább a kérdőívhez >>

 

 


 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL