REJTÉLY-MISZTIKA

Az elátkozott velencei palota - a halál kastélya

Szerző:
Szabó Anna
Nem is gondolnánk, mi mindennek voltak tanúi egyes ódon kastélyok. Olykor a legromlottabb és leggonoszabb emberek éltek bennük, így nincs mit csodálkozni azon, ha némelyikük igen baljóslatú hellyé válik, sőt olyan legendák szövődnek róluk, hogy elátkozottak. Az egyik legismertebb ezek közül a velencei Ca’ Dario kastély, melyhez számos furcsa haláleset köthető.

 

Filippo Giordano delle Lanze gróf kifinomult ízlésű, művelt, ám nem éppen társaságkedvelő férfi volt. Az arisztokrata nem véletlenül vált visszahúzódóvá: homoszexualitását titkolnia kellett, mert ha kitudódik, a legmagasabb körök tagjai mind rajta gúnyolódtak volna. 1970-ben már két éve élt a hírhedt velencei Ca’ Dario kastélyban. Ironikus módon az előző tulajdonost, a különc amerikai üzletembert, Charles Briggsnek azért kellett megválnia tulajdonától, mert olyan partikat szervezett a történelmi jelentőségű palota falai közt, amelyeken a legzüllöttebb helyeken felszedett férfiprostituáltakkal szórakozott. A városvezetés megelégelte az idegen féktelen és botrányos dorbézolásait, ezért elintézték, hogy hivatalosan is nemkívánatos személlyé váljon Olaszországban.

1970. július 19-én az antik tárgyak gyűjtésével foglalkozó Lanze grófot szemtanúk az Alberoni strandon látták négy férfi társaságában. Éjszaka a házvezetőnője – aki miután felszolgálta munkaadójának a vacsorát, nyugovóra tért – arra riadt fel, hogy a kastély könyvtárából veszekedés hangjai hallatszanak. Lement megnézni, miről is van szó: a gazdája egy jóképű szőke férfivel állt a szobában, de már nem kiabáltak. A házvezetőnő lefeküdt, ám másnap érintetlenül talált rá a vacsorára, majd meglelte Lanze gróf holttestét. A férfi egy vértócsában feküdt: a fejét egy súlyos tárggyal törték be. Mint a vizsgálat később kiderítette, nem a fejét ért csapásba halt bele (amelyet egyébként egy nehéz antik vázával mértek rá), hanem abba, hogy a támadója addig rugdosta a mellkasát, amíg a szíve fel nem mondta a szolgálatot. A tettest igen hamar elfogták: a házvezetőnő által látott szőke férfi, egy horvát tengerész, Raoul Blasich volt az. A 22 éves fiatalember nem volt homoszexuális: azért szedette fel magát a gróffal, hogy kirabolhassa, majd a barátnőjével Amerikába akartak szökni.

Természetesen nem Lanze gróf volt a kastély átkának első áldozata. A 15. században Giovanni Dariónak, az épület legelső tulajdonosának lánya, Marieta e palotában vetett véget önkezével életének, majd a férje, Vincenzo Barbaro ellen sikeres merényletet vittek véghez ellenségei. 1893-ban a történész Rawdon Lubbock Brown vásárolta meg a kastélyt. Annyi pénz költött a renoválására, hogy szép lassan tönkrement, majd végső elkeseredésében öngyilkosságot követett el. A már említett Charles Briggs kubai származású szeretője, Juan De Carrerát (aki az üzletemberrel a kastélyban élt egy ideig) szintén kiutasították Olaszországból. Nem sokkal ez után Mexikóban telepedett le, ahol felkötötte magát.


Lanze után Kit Lambert, a The Who nevű világhírű rock zenekar menedzsere vette meg a Ca’ Dario kastélyt. Lambert 1981. április 7-én halt meg rejtélyes körülmények között: agyvérzést kapott, miután legurult a palota lépcsőjén. Máig nem tisztázott, vajon egyszerű baleset történt, vagy esetleg szándékosan lelökte valaki.

Ezt követően egy velencei üzletember, Fabrizio Ferrari tulajdonába került a palota. Ő szintén tönkrement, a húga, Nicoletta pedig titokzatos módon hunyt el: az autóját egy árokba fordulva találták meg, a meztelen holttestét viszont jóval messzebb, az út menti mező közepén. 1986-ban Raoul Gardini, olasz vegyianyag-gyártó mágnás vásárolta meg Ferraritól a Ca’ Dariót. A befolyásos férfi korrupciós botrányba keveredett (Tangentopoli-ügy), és végül főbe lőtte magát, ám az is lehet, hogy megölték: a pisztolyával ugyanis a vizsgálat szerint kétszer lőttek az adott időpontban, a másik golyó azonban sohasem került elő… Valószínűleg azért végeztek vele, nehogy vádalku keretében „feldobja” magas pozíciókban trónoló cinkosait.

A Ca’ Dario után a neves rendező és színész, Woody Allen is érdeklődött, de amikor tudomást szerzett a halálesetekről, elállt vásárlási szándékától. Jelenlegi tulajdonosa nem szereti a nyilvánosságot, és eddig még semmiféle balszerencsés esemény nem történt vele. Talán végül mégis megtörik az átok?...


 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL