A babapszichológus segít - Vida Ágnes

 

Vida Ágnes pszichológiát és pedagógiát Németországban, az Egyesült Államokban és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult, pályája kezdetén azonban újságíróként és szerkesztőként dolgozott. 2004-ben, első várandóssága kapcsán kezdett elmélyülni a várandósság és a csecsemőkor lélektanában. „Korábban is foglalkoztam tanácsadóként gyerekekkel, de a 2 év alatti csöppségek világa teljesen elvarázsolt. Az ismerős kismamák hozzám jártak kérdezősködni: miért nem alszik a baba, miért nem eszik rendesen – ezért döntöttem úgy 5 évvel ezelőtt, hogy a leggyakrabban feltett kérdéseikre egy blogban írom le a válaszokat. Így született a Kismamablog” - meséli Ági.

Az első online tanfolyamot „Babastart” néven indította, ez a babák viselkedésével és fejlődésével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő problémákra ad válaszokat. „A legtöbb kismamáknak szóló nevelési könyv egyféle módszert taglal, én viszont kezdettől úgy gondoltam, hogy minden gyermek más, tehát először őt kell megismerni és megtalálni a hozzá leginkább illő megoldásokat. A szélsőségesen szigorú vagy engedékeny megközelítések helyett én az arany középútban hiszek.”

2008 tavaszán indult el az „Igazi Szülésfelkészítő”. „Miért „Igazi”? Mert a szülésfelkészítő tanfolyamok többsége biológiai oldalról közelíti meg a szülést, én azonban azt tapasztaltam az anyukák körében és a saját szüléseim folyamán is, hogy a pszichés felkészültség legalább olyan fontos – hallhatjuk Ágitól. A szülés befelé figyelő lelkiállapotot kíván, jobban viseli a fájdalmat, jobban együtt tud dolgozni a testével az, aki fejben ki tudja iktatni a kórházi személyzet „zavaró hatását”. A tanfolyam során megtanítom az anyukáknak, hogyan teremtsenek kapcsolatot a magzattal már a várandósság alatt, milyen lelki folyamatokon mennek át a vajúdás során, hogyan kezeljék az érzelmeiket, és hogyan teremtsék meg ezt a befelé forduló lelkiállapotot a szülés folyamán.”

A Kismamablog sokat foglalkozik a csecsemő-, és kisgyermekkori alvászavarokkal is. Az anyák többsége számára ez az egyik legnehezebben kezelhető probléma az első években, és tovább nehezíti a helyzetet, hogy számos félreértés kering arról, mennyit és hogyan kéne egy babának aludnia. „A legtöbben csak találgatnak, mi lehet a gond, és kétségbeesésükben nekiállnak kísérletezni: kipróbálják a „sírni hagyós” módszerek egyikét vagy különféle cseleket vetnek be, anélkül, hogy az alvászavar valódi okát kezelnék. Találkoztam olyan anyukákkal, akik minden éjjel ki-be kapcsolgatták a porszívót, mert csak a porszívó hangjára tudott elaludni a baba.”


Játssz és nyerj!


Válaszolj néhány egyszerű kérdésre, és nyerd meg
az 5 db Gyógyító Játékok csomag egyikét.
Tovább a kérdőívhez >>


Most érdemes idekattintanod,
mert még több esélyed lehet
a sorsoláson való részvételre,
hisz a kérdésekre a választ a Kismamblog oldalán rejtettük el! »

2011-ben jelent meg Ági Babapszichológia című könyve a Kulcslyuk kiadó gondozásában, blogja a Kismamablog pedig a HVG Goldenblog versenyében a tanácsadói kategória I. helyén végzett. Hogyan tovább? „Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy a szülők többsége szeretne többet tudni a gyermekéről, szeretné megérteni őt, ugyanakkor egyre kevesebb idejük van minderre, ezért folyamatosan dolgozom olyan megoldásokon, amik közérthetően, mindenki számára használhatóan adják át a babalélektannal kapcsolatos ismereteket. A Gyógyító Játékok módszert azért dolgoztam ki 2 évvel ezelőtt, mert a közös játék közben való gyermeknevelés pontosan az, ami mindenki számára tanulható, érthető, megvalósítható. A kicsik a jó példából tanulnak legjobban és nem a büntetésből vagy a fenyegetésből – közös játékkal pedig nem csak a jó példát lehet megteremteni, hanem az anya-gyermek közötti kapcsolatot is el lehet mélyíteni, és ez az, amire manapság annyira kevés idő és energia jut” – fejti ki a babapszichológus.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL