UTAZÁS

Utazás a wellness hotelek ősatyjaihoz

Szerző:
Szabó Anna
Svédország, Thaiföld, Törökország - nincs sok közös bennük, földrajzi fekvésük, kultúrájuk, nyelvük sem mutat semmi hasonlóságot. Egy dolog mégis! Mind három sokat adott a mai kor emberének, aki elgémberedett tagjait, elgyötört lelkét akarja felfrissíteni. Mindhárman magukénak vallják a masszázs egy-egy sajátos formáját.

 

A frissítő svéd, a minden porcikát átmozgató thai-masszázs és a melegvízzel, finom illatú szappanhabbal kényeztető törökfürdő az ellazulás egyik formája. Ezekről, a tájakról indult világhódító útjára. Tegyünk egy rövid utazást ezekbe, az országokba ahonnan az érintés varázsát, a masszázst kaptuk.


Svédország, a svédmasszázs atyja


A svédekből árad a nyugalom, kedves és hagyománytisztelő népek, akik utcái olyan tiszták, hogy az ember azt hinné, már bent jár a házaikban. Európában itt a leghosszabb a várható élettartam, ami köszönhető a svédek életmódjának, élet szeretetének. A modern svéd városokat a bennük található otthonokat, lenyűgöző vad természet veszi körül. Az ide látogatók a nagyvárosokban a középkorból megőrzött csodálatos épületek mellett modern, fiatalos városrészeken át rengeteg látnivalót járhatnak be. Kötelező úti célok, főbb nevezetességek Gammelstad, Luela, az uppsalai székes egyház, a királyok lakhelye a Drottingholm palota és a Gripsholms Slott kastély.


Aki a természet szépségeiben leli inkább örömét, számtalan városi park, botanikus kert csábítja pihenésre. Itt érthetjük meg igazán, miért innen indult a masszázs egyik formája, hiszen a svédek mindennapi életéhez hozzátartozik a pihenés, a relaxáció a finom visszafogott, de maximális életigenlés. Ezért ismerhették fel jóval a stressz megjelenése előtt az érintésben, simogatásban rejlő óriási erőt, mely nyugtat, ellazít és gyógyít, ha kell.
Az ország határainak jelentős része tengerpart, ennek köszönhetően a svédek gasztronómiája a világ legegészségesebb ételeiből áll össze. Nem meglepő, hogy a svédek a növénytermesztéshez a világon talán a legkevesebb vegyszert használják fel, és a tenger gyümölcseiből valamimt jórészt bio zöldségekből készült ételeikhez alig fogyasztanak alkoholt.


Folytassuk utunkat Thaiföldön


A nyüzsgő, állandó mozgásban lévő nagyvárosi forgatagot érintetlen szigetek, trópusi buja növényzettel benőtt tájak szegélyezik. Budapestről leginkább repülővel érdemes útnak indulni. Majd 30 napunk van arra, hogy vízum nélkül barangoljuk be az országot. Amennyi látnivalót kínál Thaiföld, ez nem is lesz elég. Kalandozásunkat kezdjük a fővárosban, Bangkokban. A zsúfolt, kaotikus belváros felhőkarcolóit sűrűn egymás mellé épített kis otthonok szegélyezik. Nevezetességei közül ne hagyjuk ki a Királyi Palotát, a Smaragd Buddha Templomot - felejthetetlen élményt kapunk cserébe.


De ahol az igazi thai masszázst élvezhetjük az a nyaralóhelyek sokasága.
Rengeteg sziget és szigetcsoport közül választhatunk magunknak nyaralóhelyet. Amiben mind hasonló: a fehér homokkal borított partszakaszok, a kristálytiszta tenger és az érintetlen trópusi növényzet. Az ország lakóinak nagy része él a turizmusból, valószínűleg ez annak köszönhető, hogy az ide érkezőkkel királyként bánnak. Aki teheti, tapasztalja meg a thai masszázs élményét itt, ahol a legjobban értenek hozzá, a hotelek, szállodák masszőréinél.

Törökország – a törökfürdők ősatyja


Akik a nyaralásukat kicsit közelebb tervezik, és hasonló környezetet képzelnek hozzá, azokat várják a törökfürdők. Törökország, köszönhetően annak, hogy területe Európa és Ázsia határán fekszik, izgalmas úti cél, mert kultúrájában keverednek a mindkét kontinens népeinek hagyományai. Az ide érkezők, köszönhetően annak, hogy az ország egész területe az ókori civilizációk otthona volt, számtalan műemlékekben gyönyörködhetnek. Kulturális értékeinek helyszínei sorra kerülnek fel az Unesco Világörökségei közé. A sor folyamatosan bővül, amin szerepel a Divriği Nagymecset és kórház, a Göreme Nemzeti Park és Kappadókia sziklatemplomai, az egykori hettita főváros Hattusa, a Nemrut-hegy, valamint Hierapoliszt és a fehér mészkőmedencéiről ismert Pamukkálét, valamint Xanthoss és Lethoon ókori városait is a listához adták. És sorolhatnánk még tovább a szebbnél szebb látnivalókat.


Törökország büszkélkedhet számtalan luxus szállodával, mégis, az ide érkezők nagy része szívesebben száll meg a híres wellness fürdőkben, sőt, a nyári időszakban a campingek forgalma is jelentős. Nem véletlen, hiszen a „Török Riviéra” vagyis az Égei- és Földközi tenger partján 8000 kilométerén homokos tengerpart várja a pihenni vágyókat.

A nyaralás során ne hagyja ki senki a törökfürdők élményét sem!

Tudni kell azonban, hogy a szolgáltatás minősége itt is helyenként változó. A tradicionális fürdőkben, ahol a nők és a férfiak a hagyományokhoz híven nem találkozhatnak, a fürdő mesterek a régi rituálék szerint dolgoznak, már a fürdőbe lépés után ismertetik az illemszabályokat, amit be kell tartanunk. A wellness fürdőkben kicsit lazábbak a kötelmek, itt családdal, barátokkal pihenhetünk együtt a masszázs után. A párás, forró fürdőkben szertartásszerűen végzett illatos szappanhabos masszázs után jó darabig vágyakozni fog minden porcikánk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL