KÖZÉRZET

Pörgesd fel az anyagcseréd!

Szerző:
Szabó Anna
Tudd meg, hogyan hozhatod formába az anyagcseréd, és ezzel magadat is! Mindenkinek szabályozható az anyagcseréje.


Sárgulunk az irigységtől, ha azt látjuk, hogy gyönyörű alakú lányok óriási adag csemegéket falatoznak, és még az sem rettenti el őket, hogy rég elmúlt este kilenc. Sokan erről csak álmodozhatnak, és akkor is híznak pár kilót, eközben mások gondtalanul lehetnek felelőtlenek.

Az ok, ami miatt ezt megengedhetik maguknak: a megfelelő és gyors anyagcsere. A jó hír viszont, hogy mindenki anyagcseréje átállítható zsírégető üzemmódba. Ehhez lesz segítség a következő néhány tipp!

 

Az anyagcsere a szervezet hajtómotorja

Kémiai reakciók folyamata, mely nélkül képtelen lenne a növekedésre és a szaporodásra az élő szervezet. Az anyagcsere utal az enzimek és hormonok működésére a testben. Ezek képesek átalakítani a táplálék által a szervezetbe juttatott szénhidrátot, fehérjét és zsírt, melyet elégetve energiát hoznak létre. Tulajdonképpen ez jelenti a szervezet számára az üzemanyagot. Tehát azok, akiknek gyorsabb az anyagcseréje, hamarabb égeti el ezt a teste.

 

 

Mitől függ a folyamat?

Az életkor, a nem, a fizikai aktivitás és a zsírmentes testtömeg aránya együttesen befolyásolja, hogy mennyire gyors az anyagcsere. 25 éves kor felett minden évtizedben 5-10 %-ot csökken ez a szint. Olykor úgy tűnik, a férfiak összeehetnek bármit, mégsem szednek fel egy dekát sem. Ez azzal magyarázható, hogy nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mely befolyásolja a folyamatot.

 

Zsírégető képesség

A testünk kalóriát éget el zsírból, fehérjéből és szénhidrátból egyaránt. Ezt a folyamatot kell optimalizálni ahhoz, hogy az anyagcsere gyorsuljon, és ezzel együtt kilóktól szabaduljunk meg, erre pedig léteznek stratégiák.

 

Izzasztó helyzet

Edzés, egy kis sport, némi testmozgás és az sem árt, ha otthon is folytatjuk a gyakorlatokat! Igen, rendszeres mozgás nélkül nem érhető el a várt eredmény. Fontos tudni, hogy a zsírégetés minimum 20 perc intenzív mozgás után kezdődik meg. A lényeg, hogy emelkedjen a pulzusszám, majd ez után megkezdődhetnek az erősítő gyakorlatok, hogy izmosodjon a testünk!

 

Ha többet eszel, kevesebbet nyomsz!

Az éhes szervezet minden kalóriához ragaszkodik, éppen ezért ne éheztesd a tested! A legjobb módszer, a legalább ötszöri étkezés kis adagokban, a kettő vagy három megterhelő ételadag helyett. Másrészt ügyelni kell, hogy fehérjében és rostban gazdag falatokat kapjon a szervezet, mivel ezek megemésztése több energiát ad és fokozódik az anyagcsere.

 

További tippek, és a cikk folytatása
a napidoktor.hu oldalon »

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL