KÖZÉRZET

Tudod, mi az az antioxidáns?

Szerző:
Szabó Anna
A huszonegyedik században élő ember számára az egészség szinte ismeretlen kifejezés, mely nemcsak a betegség hiányát jelöli, hanem a megelőzést és a tested-lelked karbantartását is.


Az élő szervezetben lejátszódó anyagcsere-folyamatok következtében szabad gyökök keletkeznek, melyek nagy reakciókészségűek, könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel. Szabad gyökök külső környezetben is keletkeznek. Egyes gyógyszerek, mezőgazdasági, kémiai szerek, ipari oldószerek, dohányfüst és a különböző betegségek is szabadgyök-forrásnak tekinthetők. A szervezet egészséges működése érdekében a szabadgyököket hatástalanítani kell, melyekre az antioxidáns vegyületek a legalkalmasabbak.

Antioxidánsoknak azokat az élelmiszerekben előforduló anyagokat nevezik, amelyekkel a szervezet a szabad gyököket semlegesíti. Ezek a molekulák, a szabad gyökök a normál anyagcsere során képződnek, és károsíthatják a sejteket, szöveteket, ha valamilyen betegség, öregedés, méreganyagok, esetleg a túlzott napozás miatt mennyiségük megnő a szervezetben. Az antioxidáns tulajdonképpen egy gyűjtőszó, közéjük tartozik többek között a C-, E- és az A-vitamin, valamint a béta-karotin és a falovonoid.

 

Fontosabb, mint hinnéd

Felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság több mint a fele szív- és érrendszeri problémákkal küzd. Számos kockázati tényező szinte a mindennaposak, ha végiggondolod a listát: túlsúly, dohányzás, alkohol, nem megfelelő táplálkozás, mozgás hiány, stressz…

A szív- és érrendszeri betegségek mellett, sajnos, igen sok ember, köztük fiatalok és gyerekek is küzdenek a rosszindulatú daganatos betegségekkel is. Ezen problémákra való hajlam örökletes, de kialakulásuk ellen te is tehetsz valamit. Amennyiben szervezetedet kevésbé teszed ki a környezeted káros hatásainak, úgy a nem kívánt betegségek kialakulásának lehetőségét is csökkentheted. Nagyon fontos lenne, hogy ne csak akkor fordulj orvoshoz, természetgyógyászhoz, ha már kialakult egy komoly probléma, hanem még a megelőzési stádiumban. Erre szolgálnak az antioxidánsok.

 

A különleges Q-10 koenzim

A csodaszerként is kikiáltott Q-10 konenzimről azt állítják, növeli az ellenálló képességet, segít a fogyásban, küzd a rák ellen, lassítja az öregedést… De mindez bizonyára túlzás, ám hatása valóban ígéretes. Hogy miért is? Mert a Q-10 elsődlegesen ott van jelen, ahol a szervezetünk az elfogyasztott ételekből energiát nyer. Az enzimekhez kapcsolódó molekula (innen ered a koenzim elnevezés) felgyorsítja a metabolizmust, biztosítja az emésztéshez szükséges energiát, gyorsítja a seb hegedését, védi az izmok egészségét, és részt vesz számos egyéb folyamatban is.

Az enzimnek lényeges szerepe van az energiatermelésben, így nem csoda, hogy a test minden sejtjében jelen van. Különösen a szív energiaigényes sejtjeiben fordul elő nagy mennyiségben: a Q-10 koenzim segítségével ver több mint százezerszer naponta. Ráadásul a Q-10 éppúgy antioxidáns, mint a C- vagy az E-vitamin.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL