2018. február 18. - Bernadett
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. február 18. - Bernadett
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Melyik állat illik hozzád?

Zsu

Kajla kutyakölykök, felnőtt, ragaszkodó ebek, hízelgő cicák, örökmozgó aranyhörcsögök – az állatok könnyen meghódítják szívünket. Annak érdekében, hogy a barátság igazán hosszantartó legyen, nézzük meg, melyik háziállat illik hozzánk leginkább.

 

Jaj de aranyos!” – a bumfordi kölyök láttán minden szülőnek ellágyul a szíve, és ha még a gyerekek is nyaggatják őket, a jópofa kis szőrgombócból hamarosan új családtag lesz. Átlagosan minden harmadik háztartásban ugat, nyávog, visít vagy csipog valaki. Temérdek pénzt költünk kedvenceink etetésére, felszerelésére és persze az állatorvosra.

Rövidke barátság, szomorú vég


Sokszor azonban gyorsan elmúlik a kezdeti lelkesedés, ezért rengeteg állat kerül menhelyre, vagy éppen az utcára – különösen nyáron, vagy a karácsonyi ünnepek után. A rövid barátság oka többnyire az, hogy a háziállatok rendkívül sok törődést igényelnek – például kutyáknál a napi legalább 3-4-szeri sétáltatást, amire persze nem mindenkinek van ideje. Az állattartás apróbb költségei pedig, ha összeadódnak, már komolyabb összeget tesznek ki. Ugyanakkor sajnálhatja az, aki nem tart valamilyen háziállatot, mert a kutya és a cica hamar szeretetreméltó családtaggá válhat. Pszichológusok a megmondhatói, hogy azoknak a gyerekeknek, akik állatokkal nőnek fel – és persze a szülők erre oda is figyelnek -, sokkal nagyobb a felelősségtudatuk, toleránsabbak és empatikusabbak is kiskedvenc nélkül felnőtt társaiknál. A felnőttek pedig igazi társra, barátra, vigaszra lelnek a hűséges négylábúban.


Mire kell figyelni a beszerzés előtt?


Végre megtaláltuk azt az állatfajtát, aki a szívünkhöz a legközelebb áll, és rögtön meg is vásárolnánk, vagy befogadnánk? Nos, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett előtte gondoljuk végig a következőket:


Lakáskörülmények


Hol szeretnénk tartani az állatot? Lakásban, kertben, netán kertes házunkban ki-bejárással? Tartsuk szem előtt, hogy a kutya családtag, tehát Ő ott érzi jól magát, ahol a család, a gazdi tartózkodik. Egy udvaron tartott kutya lehet, hogy jól érzi magát egy darabig a kertben, de mivel mi sem tartózkodunk állandóan csak kint, fogadjuk el azt, hogy neki is szüksége van közelségünkre. Arról nem beszélve, hogy a csak udvaron tartott kutyával nem is tudunk annyit foglalkozni, mint a lakásban lakó társaival, hiszen télen a mínuszokban bizonyára nem töltünk kint vele órákat. Hiába van fűtött, meleg kutyaháza, netán garázs, ahova behúzódhat, a kutya társas lény – tehát mellettünk érzi magát biztonságban. Ezért az a legjobb megoldás, ha a kutyus kint-bent egyaránt tartózkodhat. Amennyiben nincs kertünk, és kizárólag lakásban tartanánk az állatot, fontos átgondolni, hogy biztosítunk-e elegendő teret az állatnak. Tudjuk-e vállalni a naponta legalább 3-4-szeri sétát, amiből legalább az egyik nem csak néhány perc, és nem csak a szükségletei elvégzésére korlátozódik. Nagyobb mozgásigényű kutyákat még akár hosszabb túrákra is el kell vinni.


Allergia


A macska- és tengerimalacszőr, a madártoll vagy rágcsálók terráriumába való széna- és forgácspor könnyen allergiát válthat ki. A biztonság kedvéért tehát minden családtag csináltasson allergiatesztet, mielőtt megérkezne az új jövevény. Fontos: kutyaszőr allergia nem létezik! Ha tehát úgy érezzük, hogy kedvencünk szőre allergiás reakciót okozna, az mindig a szervezet egyfajta segélykiáltása arról, hogy valami nincs rendjén velünk.


Felelősség


Mindegyik családtag szeretné az állatot? Készek arra, hogy felelősséget vállaljanak érte, és ezt hosszú távra tegyék? A tétovázókra soha, de soha nem lehet számítani!


Zaj

Milyen hangerőt viselünk el mi, és a szomszédaink hosszú távon? A macska például csendes, ám a papagájok és a kanárik rendkívül hangosak lehetnek.

Nyaralás

Hova tesszük nyaralásunk idejére az állatot? Elvisszük magunkkal, netán rábízzuk valakire, vagy panzióban helyezzük el? Tartsuk szem előtt, hogy nem mindegyik háziállatot lehet utaztatni, ugyanakkor azt is, hogy nem mindegyik állat marad el hosszabb időre nélkülünk.

Konkurencia

Milyen lesz/lehet a viszony az új kedvenc és a már meglévő állatunk vagy állataink között?Van-e ideális barát számodra?

 

Kutya

A háziállatok közül a kutya a legalkalmasabb arra, hogy az ember társa legyen. Tévhit, hogy kölyökként kell a családhoz kerülnie, egy felnőtt kutya éppúgy képes alkalmazkodni, és nem kell a nulláról kezdeni a nevelést.

Lehet kényeztetni? Nagyon - gyermekeknek 8-10 éves kortól ideális játszótárs.

Fajtatiszta állatot kb. 60.000 Ft-tól vásárolhatunk, de CSAK ellenőrzött tenyészetből érdemes. Menhelyről akár fajtatisztát, akár keveréket is befogadhatunk, de tartsuk észben, hogy az állatvédők a mi adományainkból tudják megmenteni a többi állatot.

Igények: Napi legalább 3-4 sétáltatás, sok törődés. A kutyát családtagként kell kezelni.

Eledel:
Konzerv, száraztáp, főtt étel. Hús, rost, zöldség, friss víz.

Ápolás: Havonta féregtelenítés. Hosszabb szőrű ebeket hetente fésüljük, és két havonta kutyakozmetikába hordjuk. Fontos a rendszeres bolhaírtás is.

Várható életkor: Mérettől és fajtától függően 9-16 év.

Macska

Alkalmazkodó, játékos és kedveskedő állat, de önfejű és érzékeny is tud lenni. Szeret hízelegni, de csak, ha úgy tartja kedve. Önállóságát, függetlenségét féltve őrzi.

Lehet kényeztetni? Nagyon - sok gyengédségre vágyik, de nem mindig kedveli a dédelgetést. Gyermekek mellé kb. 6 éves kortól ajánlott.

Fajtatiszta állatot kb. 60.000 Ft-tól vásárolhatunk, de CSAK ellenőrzött tenyészetből érdemes. Menhelyről akár fajtatisztát, akár házimacskát is befogadhatunk, de tartsuk észben, hogy az állatvédők a mi adományainkból tudják megmenteni a többi állatot.

Igények: Változó - azt, hogy játszani akar-e, vagy vadászni, azt ő dönti el.

Eledel: Száraztáp, konzerv, főtt étel, friss víz.

Ápolás: Havonta féregtelenítés. Hosszabb szőrű cicát hetente fésüljük, és két havonta kozmetikába hordjuk. Fontos a rendszeres bolhaírtás is.

Várható életkor: 10-18 év is lehet.

Tengerimalac

Szelíd és kedves jószág, de egy kicsit ijedős. Jól tűri, ha simogatják. Nem szeret egyedül lenni - legszívesebben saját nemével osztja meg lakóhelyét.

Lehet kényeztetni? Nagyon - ugyanis igen békés állatka. Kisgyerekek különösen kedvelik, 3 éves kortól ajánlott.

3.000 Ft-tól kapható állatkereskedésben, de itt is vigyázzunk, nehogy túlszaporított példányt vásároljunk.

Igények: Szívesen futkározik szabadon. Terráriumban vagy ketrecben él. 

Eledel: Magok, zöldségek, gyümölcs, szárított és friss fű, friss víz. 

Ápolás: Szőrét naponta keféljük. Karmait és fogazatát állatorvossal rendszeresen ellenőriztetni kell. 

Várható életkor: 6-8 év

Hörcsög

Temperamentumos kis rágcsáló, aki legszívesebben éjjel randalírozik, napközben pedig alszik. Számtalan színváltozatban létezik. Saját fajtáját nem tűri meg maga mellett.

Lehet kényeztetni? Nem nagyon, mert napközben a nyugalmat szereti. Kisgyermekek számára nem alkalmas játszótárs.

300 Ft-tól kapható állatkereskedésben. 

Igények: Nem túl igényes. Terráriumban mókuskerékre és egy kis fészekre van szüksége. 

Eledel: Magok, salátalevél, gyümölcs, friss víz. 

Ápolás: Karmait és fogazatát állatorvossal rendszeresen ellenriztetni kell. 

Várható életkor: 1-3 év

Nyúl

A tapsifüles élénk állat, kedveli az embereket és jól meg van a tengeri malacokkal is. A nőstény kedves, hagyja magát simnogatni, de a hím időnként harap. Magányosan is tartható.

Lehet kényeztetni? Nagyon vágyik a szeretgetésre - jól tűri, ha folyamatosan vele foglalkoznak. Gyermekek mellé 6-8 éves kortól ajánlott.

5.000 Ft-tól kapható - fajtától függően.

Igények: Napi futtatás - törpenyulakat bent, házinyulakat kint. Nagy ketrecre van szükségük.

Eledel: Nyúltáp, lucerna, sárgarépa, gyümölcs, szárazkenyér, gabona. 

Ápolás: Vedléskor az elhalt szőrt el kell távolítani. Karmait és fogazatát állatorvossal rendszeresen ellenriztetni kell.

Várható életkor: 8-10 év

Madár

Szívesen él társaságban, de ha egyedül van, jobban ragaszkodik a gazdájához. A legkedveltebb díszmadár a papagáj, a zebrapinty és a kanári.

Lehet kényeztetni? Csekély mértékben, de igen szórakoztató állat. 10 évnél fiatalabb gyermekek mellé nem ajánlott.

Állatkereskedésben 1500 Ft-tól kapható.

Igények: Naponta szabad repülés a lakásban, a kalitkában ülőfák, mászóágak, fürdő.

Eledel: Magok, gyümölcs vagy zöldség, friss víz, szépiacsont.

Ápolás: Vedlés alatt vitaminpótlásra van szükség.

Várható életkor: Akár 10-15 év

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A kávé 8 egészségügyi előnye - Tudd meg, miért éri meg kávézni

A kávé 8 egészségügyi előnye - Tudd meg, miért éri meg kávézni

Ha a kávé szerelmese vagy, akkor jó hír, hogy nem csupán felébredni segít reggelente, de számos egészségügyi előnye is van. Emellett sok betegség is megelőzhető a fogyasztásával. Az alábbiakból megtudhatod, hogy a kávéfogyasztásnak milyen pozitív hatásai és egészségügyi előnyei vannak!

Tovább »
Felismered az állatokat a nyomaik alapján? - Lássuk, mekkora állati nyomozó vagy!

Felismered az állatokat a nyomaik alapján? - Lássuk, mekkora állati nyomozó vagy!

Azt vallod, hogy igazi állatbolond vagy? Akkor gyere és törj Ace Ventura babérjaira, mutasd meg mekkora állatmániás vagy és hogy ott rejlik-e benned Sherlock Holmes is a remek megfigyelő képességeivel! Vajon képes vagy minden állat lábnyomát felismerni?

Tovább »
Melyik napra esett a születésed? - Árulkodik személyiséged kardinális pontjairól

Melyik napra esett a születésed? - Árulkodik személyiséged kardinális pontjairól

A személyiségjegyeinkre sok minden hatással van, ezek közül az egyik az, hogy amikor megszülettünk, éppen milyen nap volt. Valóban meg vannak benned e tulajdonságok? Esetleg a párod születésének napja hogyan befolyásolhatja a leendő kapcsolatotokat? Keresd ki, melyik napon születtél, majd olvasd el a jellemzést magadról, és a jelenlegi vagy jövőbeni párodról!

Tovább »

Kalkulátor

Hajfestési kisokos

A rengeteg hajfestéknek, színezőnek köszönhetően szabad utat engedhetsz a fantáziádnak. Ám a drasztikus módon történő beavatkozás nem mindig marad következmények nélkül. Tudj meg hát mindent a hajfestési módszerekről, mielőtt belevágsz!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Szalay Zsuzsa

Szülés utáni depresszió szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Szalay Zsuzsa

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép