KÖZÉRZET

Ajurvédikus személyiségtípus - Tudd meg, melyik vagy Te!

Szerző:
Szabó Anna
A személyiségtípus vagy más néven Prakruti fontos az ajurvédikus kezelések szempontjából.

 

A Prakruti nem más, mint az egyén alkata, természete, megjelenése. A Prakruti a Doshák arányából épül fel. A Prakruti megállapítás fontos szerepet játszik, hiszen segít kialakítani az egyén számára legmegfelelőbb életvitelt, táplálkozást és gyógykezelést.

A prakruti meghatározása tesztkérdések segítségével lehetséges, de egy tapasztalt terapeuta már a megjelenésből és pár kérdésből könnyedén megállapítja milyen is a prakrutink.

A három személyiségtípus a következő: Vata, Pitta, Kapha.


Vata Prakruti

Jellemzői:
• Vékony
• Labilis, nyugtalan
• Aggódó
• Féltékeny típus
• Egyszerre több dologgal is képes foglalkozni
• Extra alkalmazkodóképességgel rendelkezik

Vata lélek
Félelmekkel teli, hamar idegessé válik, hiszen lelkében sok a labilitás és gondolataiban sem mindig összeszedett. Folyamatosan kételkedik, ami még jobban segíti a labilitást. Hajlamos negatív és aggódó lenni (hipochondria). Mindent nagy lelkesedéssel kezd el, majd egy idő után feladja, mert nincs kitartása, hogy végigvigye. Beszédesek, cserfesek, de gyakran jelentéktelen dolgokról beszélnek és sokat. Félelmeik csak is bizalommal orvosolhatók. Érdemes elgondolkodnia azon, hogy vajon mitől és miért tart és ennek az aggódásnak, félelemnek van-e reális alapja. Kell valaki, aki rendszeresen visszahúzza a racionalizmus talajára. Fontos számukra a zene és a humor. Labilisak ezért nagyon fontos hogy biztos környezetet alakítsanak ki maguk körül vagy a család teremtsen nyugalmat számukra. Hajlamosak a szerencsejátékra, lopásra, hazudozásra. Memóriájuk bizonytalan.

Vata test
Általában magas és vékony emberek, hosszú végtagokkal. Hízásra nem hajlamosak. Hajuk sötét száraz, bőrük is hajlamos a szárazságra, sok kreol bőrű van közöttük. Lehetnek falánkak és minden időben képesek enni, de ez nem látszik meg rajtuk. Székletük a nagymennyiségű táplálékbevitel ellenére kevés és nehezen ürül. Szeretik az édes, savanyú, sós, meleg sőt a forró ételeket. Utálják a hideget.

Vata betegséghajlam
Mozgásszervi megbetegedések (ízületi kopások), idegrendszeri problémák, pszichés zavarok (szorongás, depresszió) álmatlanság, neuralgiás rángás, szívritmuszavarok, bőr- nyálkahártya-szövetek szárazsága, terméketlenség.

 

Pitta Prakruti

Jellemzői:
• Bátor, kreatív, ügyes
• Sokat tanul, nagyon intelligens.
• Döntéshozó
• Kritikus, tüzes, indulatos
• A problémák megoldására törekszik
• Képes szembenézni a félelemmel, gyűlölködéssel

Pitta lélek
A Pitta ember bátor, kreatív, sokat tanul és nagy intelligencia jellemzi. Irányító típus, ő az, aki a főnök a csapatban. Természetük kritikus, agresszióra, vitatkozásra hajlamos, megkérdőjelezi az alapvetően elfogadott tényeket is. Könnyen hisztissé vállnak és rátelepedhet beosztottjaira. A harmonikus Pitta kreatív ember, aki szereti a kihívásokat, új megoldások keresésén fáradozik, nem kesereg a kudarcok miatt, hanem megoldások után néz. Meg kell tanulniuk kontrolálni érzelmeiket, indulataikat. Ha empatikus képességeit fejleszti könnyebben megért másokat így a kapcsolataiban is könnyebben boldogul.

Pitta test
Közepes testalkat és testmagasság jellemzi. Hízásra közepesen hajlamosak. Hajuk gyakran szőke, vöröses, gyér és hajlamos a korai őrülésre. Bőrük vörös, szeplős, pattanásos, ráncos, anyajegyes. Szemük színe is világos és általában a világos színek dominálnak náluk. Szemük érzékeny harag vagy sírás esetén bevörösödik. Mozgásuk gyors, képesek gyorsan váltani, ügyesek. Kimért szomjuk és étvágyuk van. Nem szeretik a meleg évszakot. Jó, ha odafigyelnek a vízháztartásukra, a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás fontos.

Pitta betegséghajlam
Emésztőrendszeri betegségek (gyomor, bél, máj) a vérképző szervek betegségei, a gyomorfal és a bélfal gyulladásai, gyomor-és nyombélfekély, gyomorégés. Bőrbetegségek (pikkelysömör, nedvedző és gyulladt ekcéma, aknés bőr) gyulladásos és lázas megbetegedések, szemproblémák, égő érzés a szemben

 

Kapha Prakruti

Jellemzői:
• Nyugodt, jóindulatú, befogadó
• Hízékony
• Figyelemfelkeltő, vonzó
• Depresszív
• Lassú
• Hűséges

Kapha lélek
Becsületes, jóindulatú, őszinte ember. Toleráns, alázatos és engedékeny. Sajnos lassúsága és befelé forduló hozzáállása miatt hajlamos a depresszióra és a letargiára. A barátok sokat segíthetnek neki azzal, hogy kimozdítják ebből a tespedt állapotból.. Általában lassan és nehezen szánja rá magát a cselekvésre. Elhatározásait nem követi minden esetben megvalósítás. Ha magukra maradnak, közömbössé vállnak. Ápolja és szereti a tartós kapcsolatokat. Hűségesek kapcsolataikhoz és elveikhez. Ha mozgásban tartják a barátok és a családtagok, akkor képes a változásra.

Kapha test
Általában alacsony, zömök testalkatú emberek, rövid vaskos végtagokkal. Hízásra erősen hajlamos. Haja sűrű és sötét színű, erős. Bőre hófehér, puha, sima, hideg és olajos. Ők azok, akik magukra vonják a figyelmet megjelenésükkel, kisugárzásukkal. Vonzóak a másik nem számára. Kis mennyiséget eszik, mégis súlyfelesleggel rendelkezik.

Kapha betegségek
Jellemző a túlsúly, légszomj, cukorbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, orrmelléküreg problémák. A mellkas, torok, fej hurutos megbetegedései, koleszterin problémák, vesebetegségek, depresszió.

Tudj meg még többet
az ajurvédáról, és az ajurvédikus gyógyításról
szakkképzett tanácsadók segítségével! >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL