KÖZÉRZET

A gyönyörű hajkorona alapreceptje

Szerző:
Szabó Anna
Ne ijedj meg, ha hajszálcsomót találsz a kefében. Igaz, az elővigyázatosság nem árt, de kis odafigyeléssel hamar elejét veheted a gondoknak. Aggódnod azonban csak akkor kell, ha alkalmanként több mint száz hajszáladat veszíted el, és ez legalább három héten át tart.


Különféle okai lehetnek a hajhullásnak. A legelső a hajlam, amikor a probléma a génekben rejtőzik. De sokszor megtörténik, hogy az immunrendszer saját szőrtüszőit támadja meg, ami foltos kopaszodással járhat. Ez valamilyen gennyes góc (fogászati, gégészeti eredetű) vagy egyéb betegségnek a következménye. Ebben az esetben előfordulhat, hogy nemcsak a haj, hanem egyéb szőrzet is hullani kezd. Hormonális okok szintén szóba jöhetnek. Ugyanúgy egyes gyógyszerek (például vérnyomáscsökkentők) vagy anyagcserezavarok és vashiány is okozhat hajhullást.

 

Nem lehet elégszer elismételni

Mint tested bármely részének, hajadnak is tápanyagokra van szüksége, amikhez a véren keresztül juthat hozzá. Az A-, C- és E-vitamin a faggyúmirigyek helyes működéséről gondoskodnak, így ezek utánpótlása a legfontosabb. Fogyassz sok piros zöldséget, citrusféléket, epret, növényi olajokat. Hasznos lehet még a teljes kiőrlésű gabonában és a húsfélékben található B-vitaminok utánpótlása, ugyanis ezek elősegítik a haj növekedését, valamint ragyogóbbá teszik a hajszínt. A vas, a szelén, a magnézium, a jód és a kalcium nyújtja a hajnak az erősséget, csillogást és a kellő szilárdságot, a cink pedig erősíti a fejbőr kötőszövetét. Mindezek hiánya hajhulláshoz, a haj elszürküléséhez és töredezéséhez vezet. Ha szeretnéd, hogy megfelelő mennyiség jusson a szervezetedbe ezekből, fogyassz sok friss zöldséget és gyümölcsöt.

A hormonális eredetű hajhullás megállítható a poloskavész nevű gyógynövényből készül termékekkel. Ezek a hajat még erősebbé teszik, és a hajnövekedés ütemét is felgyorsítják. Mindez a növény ösztrogénszerű hatásának köszönhető.

 

Vérbő fejbőr, kevesebb stressz

Minden hajszálat külön hajgyökér táplál, amelybe a vérrel jutnak el a tápanyagok. Ezért igen fontos az optimális vérellátottság, ami gyengéd fejmasszázzsal elérhető. Rendszeres séta a friss levegőn, a meleg-hideg váltózuhany vagy a szaunázás szintén fokozza a bőr vérellátottságát. A cigarettafüst, valamint a túl sok kávé viszont rosszat tesz a fejbőr ereinek.

Munkahelyi, magánéleti gondok, hajszoltság, túlterheltség, alvászavarok – ismerősek? A stresszfaktorok közül ezek a leggyakoribbak, és természetesen kedvezőtlenül hatnak a hajnövekedésre. Minden szabad pillanatot egy kis lazításra használj: illatos habfürdő, relaxáció segíthet.

 

Védd, ne csak tápláld!

Az intenzív UV-sugárzás, mely a gyakori napozáskor éri a hajat, ártalmas, és idő előtti hajhulláshoz vezethet. Maradj inkább árnyékban, vagy hordj fejfedőt. Óvatosan bánj a különböző hajszobrászati termékekkel is: festékkel, dauerral, vegyszeres szőkítéssel.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL