KÖZÉRZET

Szépítő alvás, a lélek jótevője

Szerző:
Szabó Anna
A modellek leginkább ebben a csodaszerben értenek egyet, és velük még az orvosok sem nagyon vitatkoznak. Az alvás regeneráló ereje életünk minden területén érezteti hatását, még akkor is, ha eleinte te sem hiszel benne.


Ha minden rendben van, a párnára hajtod fejedet majd nagyjából húsz perc múlva elalszol. Légzésed egyenletessé, méllyé válik, szíved lassabban dobog, csökken a fogékonyságod a külső ingerekre. Az alvás a természetes pihenést jelenti szervezetednek, azonban miközben tested nyugalmi állapotban van, szervezeted sejtjei intenzíven regenerálódnak. Körülbelül 90 perccel elalvás után merülsz igazán mély álomba. Ilyenkor pihenhetsz a legjobban. Amikor egyenetlenül kezdesz lélegezni, és szemhéjad, illetve szemgolyód remeg, elérkeztél az álmodás fázisába.

Az éj folyamán általában négy-öt alkalommal álmodsz, de ébredés után nem emlékszel minden álmodra. Álmaidban gyakran tovább foglalkozol a nap eseményeivel, emellett titkos vágyaid is felszabadulnak. Amerikai kutatók megfigyelése szerint az öntudatlan álom tisztító hatással van lelkivilágunkra.

Zakatoló agy, összegyűrődött lepedő

Minden harmadik ember alvási zavarokkal küszködik. Azonban a nőknél sokkal gyakoribbak az ilyen jellegű problémák. Általában először harmincéves kor körül jelennek meg a tünetek. Ha egyre többször ébredsz fel éjjelente, nem tudsz mélyen aludni, akkor biztos lehetsz benne, hogy ezért nem tudsz kellőképpen regenerálódni. Az alvás minőségére különböző tényezők hatnak, például:
• lelki zavarok: stressz, depresszió, ingerültség;
• egészségtelen életmód: túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és mozgáshiány;
• túl sok kötelezettség, és ennek következtében a pihenés hiánya;
• izgatószerek;
• egyes csípős fűszerek és ízesítőszerek, koffeintartalmú italok;
• rosszul megvetett ágy.

A leggyakrabban előforduló alvászavar az álmatlanság. Erről akkor beszélünk, ha valaki túl keveset alszik vagy, ha a megfelelő alvásidő ellenére nem képes kipihenni magát. A felnőttek hozzávetőlegesen negyven százaléka szenved álmatlanságban, mely nőknél gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál. Ez valószínűleg abból következik, hogy a nők hajlamosabbak a szorongásra és a depresszióra.

 

Ezt teheted álmatlanság ellen!

Egy-két álmatlanul eltöltött éjszaka miatt még ne aggódj. Ahelyett, hogy azonnal tablettákat vennél be, fogadd meg a következő tanácsokat:
• Délután és este már ne igyál kávét és erős teát.
• Lefekvés előtt vegyél meleg fürdőt, és tegyél a vízbe illóolajat vagy fürdősót.
• Alaposan szellőztesd ki a hálószobákat, mert a hűvös, friss levegőben könnyebb elaludni.
• Egyél könnyen emészthető vacsorát. Ideális a kalciumban, magnéziumban és a B-vitaminokban gazdag élelmiszerek.
• Elalvás előtt próbálj csak kellemes dolgokra gondolni.

Még a legjobb altatószerek is károsíthatják szervezetedet, és könnyen gyógyszerfüggővé válhatsz tőlük. Ha altatókkal alszol el, nem tudsz kellőképpen ellazulni, a tabletták kikapcsolják öntudatodat. Ezért általában nem is álmodsz, reggel pedig fáradtan ébredsz, ingerült vagy, nem tudsz összpontosítani. Altatószerek helyett igyál inkább gyógyteát. A természetes alapanyagú készítmények ne károsak, nem tesznek függővé (ha nem iszol belőlük túl sokat), és ami a legfontosabb, hatásosak. A lefekvés előtt elkortyolt gyógytea megnyugtatja idegrendszeredet.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL