KÖZÉRZET

Szemtől szemben a monitorral

Szerző:
Szabó Anna
Ma már senki nem vitatkozik azzal, okoz-e – főként hosszú távon – szemkárosodást a számítógép, a monitorhasználat, a túlzott mennyiségű tévénézés.


Aki sokat ül a monitor előtt, hamar panaszkodik szemkifáradásra, hát- és végtagfájdalmakra. Sugárzás, nem megfelelő munkakörülmények, egyéni érzékenység is hozzájárulhat a gondokhoz.

Kifáradt, égő szem, sajgó derék, fájó váll és kar, hasogató hát: aki sokat ült már egyfolytában számítógép előtt, jól ismeri ezeket a kínzó tüneteket. Mi okozhatja a panaszokat?

A bajok különösebben akkor súlyosak, ha a külső környezet adottságai nem megfelelőek. A túl erős megvilágítás, a csillogó felületek a gép közelében, a fényvisszaverődés a monitoron, a képernyő csillogása is fárasztja a szemet. Akárcsak a mesterséges fény, amely a természetesnél több sárga és kék összetevőt tartalmaz, ez pedig megterhelő a szem számára.

Bizonyos fokú szemizomgörcsöt okozhat az is, ha hosszabb ideig egyetlen közeli pontra nézel. Az erős koncentrálás kevesebb pislogással is jár – ez szemszárazságot eredményezhet. Egy japán kutatócsoport felmérése szerint átlagosan huszonkétszer pislogunk egy perc alatt, ezzel nedvesítve a szem felületét. Ha a képernyőt figyeljük, a pislogások száma percenként hétre csökken! Ha a monitor és az előttünk lévő szöveg, amelyből dolgozunk nem ugyanabban az irányban van, (túl messze vannak egymástól, vagy pedig a képernyőt túl magasra helyezték), a fej, a szem, a törzs izmai túlzottan sok felesleges munkát végeznek, és a szemnek gyakran kell fókuszt váltania.

 


Így csökkentheted a panaszokat!

Ne tegyél csillogó felületet a szobába, ahol a számítógép van. A megvilágítás nem lehet túl erős, de azért elég intenzívnek kell lennie ahhoz, hogy az asztalon lévő szöveget a szemed megerőltetése nélkül tudd olvasni.

A képernyőt, valamint a számítógép billentyűzetét közvetlenül magad előtt helyezd el. A lábadat tartsd a földön, és a gerincbántalmak kiküszöbölése érdekében „zongorázó” kéztartással írj: a csuklót engedd le, esetleg támaszd meg.

A monitor előtt és mögött lehetőleg ne legyen ablak. Közepe kicsivel a szemmagasság alatt legyen (általában 9-10 fokkal feljebb). Mindig legyen tiszta, és pormentes! Ülj tőle legalább hatvan centiméterre.

Lehetőleg használj monitornéző szemüveget, ami főleg a kék és a sárga tartományban szűr. Ez ún. antireflexréteggel van ellátva. Javasolt rendszeres, részletes szemészeti vizsgálat az esetleges szemüveg-korrekció felírására. Ugyanis a monitor gyakori használata sokszor előhozza vagy fokozza a rejtett fénytörési hibákat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL