FOGYÓKÚRA

Amikor segítségre van szükség a fogyáshoz...

Szerző:
Szabó Anna
Egyre többen szembesülnek a ténnyel, hogy egyedül nem járnak sikerrel a zsírpárnák elleni harcban. Megtanulták az étrend mintákat, követik az előírt mozgás rendet… mégis, a felesleges kilók nem tűnnek el. Ilyenkor bizony nem szimplán elhízással állunk szemben.

 

Sokszor a diagnózis kórós elhízás, melynek lehet oka lelki, de lehet anyagcserezavar eredménye is. Ilyenkor jobb nem várni, míg tovább romlik a helyzet! A siker és az egészség érdekében: „Keresd fel háziorvosodat!” Ha a túlsúly már az egészségedet kockáztatja, vagy műtétre lenne szükséged, melyet a súlyod miatt kockázatosnak ítélnek, akkor a háziorvos javasolhatja a kórházi fogyókúrát. Ez 5 pilléren alapul, melyek diéta, viselkedés-, mozgás-, farmakó- és sebészeti terápia. Azt, hogy kinek mire lesz szüksége, egy alapos kivizsgálás dönti el. Első lépés a BMI kiszámítása, a beteg alapos kikérdezése.

A diéta kórházi körülmények között is az energia-bevitel visszaszorításán alapul. Cél a reális, heti 0,5 kg súlyvesztés, ami nők esetében 1200, a férfiaknál 1500 kalória körül van naponta. Így a diétázó fél éven belül egy egészséges 10%-os testsúly csökkenést és új egészséges életmódra való áttérést remélhet. A napi tápanyagszükségletet 4-5 étkezésre kell elosztani. A diéta során kerülendő a cukor és újabban a magas glikémiás indexű ételeket is igyekeznek visszaszorítani a betegek étrendjében.


Az a bizonyos káposztaleves


Nem hagyhatjuk ki a 80-as és 90-es évek sztárját, a káposztalevest sem, melyet anyáink féltve őrzött fénymásolással sokszorosított kis papírjaikon kincsként őrizgettek, mint a fogyás egyetlen lehetséges és gyors módját. Hogy ezzel manapság találkozhatunk-e a kórházakban, rejtély. Mindenesetre, aki ezzel próbálkozna, akár kórházi tartózkodása idejére is bátran kérje a látogatóitól. A nagybecsű káposztaleves kalória értéke elenyésző, ugyanakkor magas rosttartalma komplett béltisztítást eredményez, de vegyük figyelembe: nagyon egyoldalú táplálék, így önmagában 7 napnál tovább ne alkalmazzuk.

Amennyiben beigazolódik, hogy az elhízás oka lelki eredetű, ne szégyelljünk segítséget kérni, már csak azért sem, mert az elszenvedett lelki sérülések nem csak súlyproblémákat okozhatnak, hanem az élet más területeire is rányomják bélyegüket. Súlyos tehertől szabadulhatunk meg egy segítőkész és felkészült szakember segítségével. Kiváló pszichológusok, pszichoterapeuták várják a hozzájuk forduló betegeket, hogy átsegítsék őket egy egészségesebb, karcsúbb testbe.


Ha gyógyszer szükséges…


Nem mehetünk el szó nélkül a gyógyszeres terápiák mellett sem. Szükség esetén orvosunk a súlyvesztés érdekében elrendelheti étvágycsökkentő pirulák szedését. De tudni kell, ez csak az evészavarok felderítésével és kezelésével jár eredménnyel. Indokolt esetben ajánlott a zsírok felszívódását gátló tabletták szedése, de előfordulhat, hogy a kivizsgálás során a pajzsmirigyműködésben észlelnek zavart, és ebben az esetben erre gyógyszert kell szednünk. Hosszú ideje fennálló és kóros elhízás esetén egy alapos kivizsgálás életet menthet!


Mozgás, mozgás, mozgás…


A diéta, az esetleges pszichoterápia és gyógyszerszedés mellett, elengedhetetlenül fontos a testsúlyunknak és erőnlétünknek megfelelő mozgás mihamarabbi elkezdése! Ez a fogyókúra egyik legfontosabb alappillére, hiszen a mozgás javítja a keringést, a légző rendszer működését, pozitív megerősítés a küzdelemben, hangulatjavító - ezzel pszichésen támogat a siker elérésében! Az izomtömeg növekedése megnöveli a kalória felhasználást, így gyorsul a fogyás, javul az inzulin felhasználás, csökken az éhségérzet.


Műtéti beavatkozás


Legvégső esetben élhetünk a gyomorszűkítő „gastric band” műtéttel, amely hosszú ideje már nálunk is elérhető. Sajnos ez esetben sem kerülhetjük el fentebb felsorolt lépéseket. Akár otthon akár szakemberek felügyelete alatt követjük ezeket a lépéseket, a siker garantált.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL