KÖZÉRZET

A jó közérzet 8 aranyszabálya

Szerző:
Szabó Anna
Van az úgy, hogy hiába gondoskodunk a megfelelő vitamin- és ásványi anyag utánpótlásáról, valahogy mégis mindig fáradtak vagyunk. Ha Te is így vagy ezzel, ne fogd egyből a napfényhiányra, mert a hiba lehetséges, hogy belsődből fakad!


Az egészség a gyomorban lakik – tartja egy régi mondás. Az állítás igazságtartalma nem hogy csökkent volna az elmúlt évtizedek során, hanem még talán nőtt is. Ez a szerv alakítja át ugyanis a táplálékot energiává, mely nélkül előbb-utóbb zavar támadna az alapvető testfunkciókban, többek között a légzésben vagy a szívverésben. A gyomor ugyanakkor igen érzékeny „műszer”, ezért korántsem mindegy, hogyan táplálkozunk. Íme néhány jó tanács. 

1. A kisebb adagok lényegesen megkönnyítik az emésztést. A gyomor és a bél számára az az ideális, ha a napi ételmennyiséget öt-hat kisebb adagra osztod el. Így az emésztőtraktust nem terheled meg alig feldolgozható ennivalóhegyekkel.

2. Mellőzd az éjszakai hűtőszekrény-orgiákat. Ki ne tapasztalta volna már, hogy egy izgalmas krimi közben milyen váratlanul törhet rá a farkaséhség. Pedig este nyolc után már nemigen tanácsos a nassolás. A belek ugyanis ekkor már pihenni kezdenek. Az éjszakai csipegetés következményeként a félig megemésztett étel túl sokáig marad a belekben.

3. Minden étkezés legyen valódi élvezet. A kutyafuttában bekapott hamburger vagy a bánatodban elfogyasztott fagylaltkehely a legjobb eszköz a belek „felmérgesítésére”. A stressz-evők, valamint a frusztrált-evők körében ugyanis az átlagosnál jóval gyakrabban fordul elő székrekedés. A szakemberek tanácsa: válogasd meg alaposan, mi kerül az asztalara, az étkezéseket pedig ünnepként éld meg.

4. Minél puhább az étel, annál keményebb a széklet. A puha ennivalók, mint például a főtt tészta, a sütemény, a krémes ételek csak végigsiklanak az emésztőtraktuson. Hiányoznak belőlük a bélmozgást elősegítő rostos anyagok. A következmény: az ételmaradékok megkeményednek és ólomként nehezednek a szervezetre. Máris kész a székrekedés.

5. Az alapos rágással félig elvégeztük a belek dolgát. Minél alaposabban rágod meg az ételt, annál több nyál képződik, s a nyálban lévő enzimek megindítják a bomlási folyamatot. Így sokkal intenzívebben érzed a fűszerek zamatát.

6. A sietség a belek ellensége. Óvakodj az állva bekapott reggeliktől vagy a munkahelyed közelében sietve magadba gyömöszölt hot dogtól és hamburgertől. A stressz és a sietség ugyanis akadályozza az emésztőnedvek termelődését. Emiatt akadozni kezd az emésztési folyamat.

7. A zsírtól ellustulnak a belek. A súlyproblémák az esetek 98 százalékában a zsírfelvételre vezethetők vissza. Gondot azonban nemcsak a felesleges kilók okoznak, hanem az elhízást kísérő lassúbb emésztés is. A karcsúság és a megfelelő táplálkozás titka: napi 30 gramm zsiradéknál ne fogyassz többet! A korszerű étrend összeállításában segíthetnek a zsírszegény kolbászok felvágottak, a sovány sajtok, valamint a modern főzési technikák.

8. Tanulj meg enni! Figyeld meg magad evés közben. Gyorsan, kapkodva eszel, vagy élvezel minden ízt, s nehezen tudsz ellenállni a kísértésnek. Mindkét típus hajlamos a túlzásra, így a székrekedésre. A gyorsevők számára különösen fontos, hogy étrendjüket alaposan megrágandó nyers zöldséggel, teljes kiőrlésű lisztből készült ételekkel egészítsék ki. Ha az édesszájúak táborát erősíted, desszertként inkább gyümölcsöt egyél, mint süteményt vagy csokoládét.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL